Inportante: Több lábon kell állni, hogy átvészeljük a krízist

PR-cikk

A PR-cikk megjelent a Klikk Out 2020/10. számában.

Amennyiben az Inportante kínálatára kíváncsi az egyes területeken, keresse fel az Inportante.sk weboldalat, azon belül pedig a Covid-19-hez kötődő termékek kapcsán a hygiena.inportante.sk weboldalat.

A Covid-19 járvány a gazdaság minden szegmensét sújtja a gigacégektől kezdve a szakmunkásokig, háztartásokig. A tavaszi hónapok óta fennálló helyzet gyors és határozott lépésekre késztet sokakat, bizonytalan helyzetben azonban nehéz olyan döntést hozni, ami biztos sikert jelenthet. Erről beszélgettünk az Inportante kereskedelmi igazgatójával, Tóth Péterrel.

Az Inportante meglehetősen széleskörű tevékenységet folytat az építőipartól a lakberendezésen keresztül a higiéniai eszközökig, tehát közvetlenül vagy közvetve, de nagyon sok mindenkit foglalkoztatnak. Hogyan érinti a válság a cég egyes divízióit?

Ami az építőipart illeti, szerencsére erre az évre és a jövő évre megvannak a projektjeink, ami viszont bizonytalanná teszi a helyzetet, hogy a beruházók számos projektet lényegében konzerválnak.

Mondok egy példát: felépült egy hotel, melynek belterén mi is dolgoznánk beszállítóként, és most jönne ez a fázis, viszont bizonytalan időre felfüggesztették. Az építőiparban a nyár még egész jónak volt mondható, viszont az a kérdés, hogy mi jön télen. Mivel a nagyobb cégek sem tudják ezt megválaszolni, ráadásul az állam is napról napra módosít az intézkedésein, nem lehet előrelátni és tervezni szinte semmit.

Ez nem hangzik túl jól, de ugyanez a helyzet a lakások terén is?

Ami bennünket illet, több lakásprojektünket is befejeztük Pozsonyban, de a láncreakció, ami a gazdaság egészén keresztülhalad, ezt a szektort sem hagyja ki. A bankok szigorítják a lakáshitelek felvételét, és nehéz helyzetbe kerülhetnek azok is, akik a válság miatt elvesztették a munkájukat, de van lakáshitelük.

Ha ebben a folyamatban az állam nem tesz megfelelő konkrét és határozott lépéseket, az bizonytalanságot szül.

Ha leállnak bizonyos projektek, akkor ugye nincs min dolgozni, viszont ha lehetne is, okozhat gondot az árubeszerzés?

Nehéz belelátni az egyes országok helyzetébe, ugyanakkor a beszállítóinktól értesülünk arról, hogy nem jók a kilátások. Sok helyen úgy próbálják oldani a helyzetet, hogy munkásokat bocsátanak el, vagy csökkentik a raktárkészletet. Ez viszont azt eredményezi, hogy ha például leadunk egy megrendelést hét konkrét tételre, például a csempék, tapéták vagy szőnyegek terén, azt mondják, hogy sajnos most három közülük nem áll rendelkezésre.

Nagyban függünk tehát más országok gazdasági helyzetétől és az ottani gazdasági szereplők kilátásaitól is. Természetesen ez nemcsak ránk igaz, hanem szinte mindenkire, mert a láncreakció, amit említettem, érinti a nekünk bedolgozókat is.

Ilyen helyzetben mi az, ami segít, illetve hogyan tud a cég előre tekinteni?

Előre tekinteni mindenképpen nehéz, viszont próbáltuk úgy felépíteni a cég működését, hogy az ne a projekteken álljon vagy bukjon. Szükség van úgymond fogyasztásra, a napi fogyasztási cikkek kereskedelmére, és az esetünkben ezek a higiéniai eszközöket jelentik, mivel azokra válság idején is szükség van.

Több lábon kell állni, és igaz, hogy hosszú távon ez a szegmens nem húzza ki a bajból a többi divíziót, mert nem termel akkora bevételt, de segít átvészelni a krízist. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább