Gondolkodó embernek maradni

Feltűnt már, hogy amint kimondod, hogy mit szeretnél vásárolni, vagy ha beszélsz róla a barátaiddal, vagy épp rákeresel a neten, később már csak azokkal a termékekkel lesz tele az összes látogatott oldalad reklámfelülete? Valahogy pontosan tudják, hogy mit akarsz, hogy mire gyűjtesz, hogy mit szeretnél, talán még az álmaidban is olvasnának, ha mód lenne rá. Mindezt azért, hogy kielégítsék a szükségleteidet egy jelentős summa ellenében, amit még Te is jó üzletnek találsz. Megkapod, amit akarsz, a piac is boldog, mert fizetsz. Win-win.

De mi van akkor, ha valaki nem akarja, hogy a fejében turkáljanak? Hogy megmondák neki, hogy mit, mikor és hol vegyen Hogy hová menjen, vagy hová ne menjen. Hogy mit szeressen és mit nem. Mit tehet az, aki nem akar e bonyolult gépezet részévé válni, aki nem akarja, hogy helyette gondolkodjanak, hogy minduntalan az orra elé dugják, amit szeretne? (Vagy amiről ők azt gondolják, hogy szeretne.)

Nem kell IT-zseninek lenni ahhoz, hogy tudjuk, a személyes számítógépünk, a telefonunk egy speciális megfigyelő rendszer, ami információkat tárol rólunk és folyamatosan tovább is küldi őket. Arról, hogy hol jártunk, mit csináltunk, s mi ezt még önszántunkból cizelláljuk is csudijó képekkel a közösségi oldalainkon, megmutatjuk a családunkat, a szüleinket, a gyermekeinket. Gyakran már hamarabb értesülnek a követőink a legfontosabb „mérföldköveinkről”, mint a szeretteink. S hogy miért is? Mert hamarabb frissítjük a státuszunkat, mint hogy beszélnénk róla a szüleinkkel.

Hogyan lehet mégis megtalálni az egyensúlyt a két véglet között? Hogyan ne tűnjünk el teljesen az éterben, de mégse legyünk minden lében kanalak?

1. Próbáljunk nem minden részletet megosztani az életünkből!

2. Tartsuk meg az intim szféránk szentségét és tanuljuk meg becsülni azt!

3. Szűkítsük a virtuális baráti körünket azokra, akik tényleg fontosak számunkra, vagy hozzunk létre külön csoportokat, hogy korlátozzuk feléjük a láthatóságunkat.

4. Töröljük a közösségi oldalaink applikációit a telefonunkról, hogy ne legyen olyan egyszerű „vetíteni”.

+1 a legelvetemültebbek számára: szabaduljunk meg az okostelefonunktól és vegyünk nyomógombos készüléket. Hogy végre csakis arra használjuk ezt az eszközt, amire kitalálták, a telefonálásra.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább