Klikk Out Vikkendhouse: Az örök, tiszta zeneszeretet

A mai kiadásban nemcsak egy tiszteletreméltó helyi zenész életútjába és zenei világába tekinthetünk be, a cikkel Dunaszerdahely zenei történelmének egy részét is megismerhetjük. A pillanatot, amikor Amerika a zenével a városunkba költözött. A Vikkendhouse főszereplője Drahoš Tibor a Shadow Club DS gitárosa, boldog férj, apa és nagypapa. Én az unokája, Dominik révén ismerem, aki hasonló zenei ambíciókat hordoz magában. 

Fotók: Ugróczky István, Drahoš Tibor

Drahos Tibor,Shadow Club DS,Dunaszerdahely,Vikkendhouse,Zene

Drahoš Tibor vagyok, április 13-án töltöm be a hetvenedik évemet. Mostanában mint nyugdíjas töltöm napjaimat. Aktív koromban a helyi Ister vállalat TV-szervizében dolgoztam, mint elektroműszerész. A rendszerváltás után magánvállalkozóként folytattam egészen a nyugdíjig. Emellett, mint amatőr zenész működtem különféle zenekarokban, főleg a helyi Jednota vendéglátói egységeiben, kb.1968-tól 1991-ig.

Rengeteget hallottam önről unokájától és a régi dunaszerdahelyi zenészektől. Az teljesen biztos, hogy erős a zenével való összefonódása. Mesélne róla, milyen a kapcsolata a zenével?

Hát a zene nem mindjárt szólított meg, mivel még fiatal koromban a sport kötötte le a figyelmemet. A futball volt a minden. Mint gyerekek, rúgtuk a „tököt” a grundon, mellette csavargás és mindenféle más ravaszságok. Aztán 15 évesen hallottam a rádióban az első Shadows-, Beatles-számokat és valami megmozdult bennem, a big beat pulzálása rögtön rabul ejtett. Ezután már csak a zene érdekelt, és az, hogyan tudnám elsajátítani a gitár tudományát. Ez a rabság tart még máig is.

A tinédzser évek alatt milyen zenei műfajokat hallgatott és honnan jutott új zenékhez?

Annak idején sajnos nem volt módunk a nyugati zenéhez közelebb jutni, mivel csak a Szabad Európa rádión keresztül halhattuk a menő slágereket. Cseke László műsorában, a Délutáni randevúban sokszor csak a szám felét hallottuk, mivel nagyon zavarták a adást. Másik lehetőség volt a Tesla Sonet Duo szalagos magnó, már akinek volt. Akkoriban talán két darab volt az egész járásban. A Horváth Bélu barátja (Cintula) járt Budapestről Szerdahelyre, és hozta a legújabb lemezeket, amit átjátszottunk magnóra. Főleg rock and roll ment, mint Bill Haley, Fats Domino, Jerry Lee Lewis és a többiek. Aztán jött a Beatles, Rolling Stones, később Jimmy Hendrix és a Cream.

Drahos Tibor,Shadow Club DS,Dunaszerdahely,Vikkendhouse,Zene
Cintula Horváth Bélunál

Emlékszik az első pozitív impulzusra amit a gitár, vagy más hangszer ereje adott?

Az emlékek nem múlnak el, az első impulzus mélyen rögződik az agyban. 1964-ben volt az első beatkoncert Szerdahelyen, a „Závodný klub” kistermében, ahol fellépett a The Comet nevű zenekar, azaz a Horváth fivérek mellett Kylián Tomi, Rácz Sanyi, Szabó Pali, Rácz Laci. Mi csak tátott szájjal néztük és hallgattuk a Bill Haley-, Duan Eddy-, Buddy Holly-számokat.

Ez olyan volt, mintha Amerika költözött volna Dunaszerdahelyre. Ezentúl már mi is csak gitározni akartunk.

Drahos Tibor,Shadow Club DS,Dunaszerdahely,Vikkendhouse,Zene
A „The Comet” zenekar

Ennek hatására ön is gitárt ragadott. Mennyire volt könnyű akkoriban minőségi hangszerhez jutni?

Mint már említettem, a The Comet együttes nagyon nagy hatással volt rám, de igazából a The Shadows hangzása, feelingje mozdított meg igazából. Hank Marvin jellegzetes gitárkezelése, tiszta hangszíne (Fender stratocaster), ötvözve a mély Meazzi Echomatic echóval utánozhatatlan volt. Ezután már csak ezt akartam csinálni, próbáltam utánozni. Ez nem mindig sikerült, mivel akkortájt csak Jolana gitárt és Echolana echót lehetett venni a Jednota hangszerboltban a Kukučín utcában. Nekünk ez akkoriban nagyon drága volt és csak úgy jutottunk hozzá, hogy a Pionírház (Vermes-villa) vette meg, ahol gyakoroltunk.

Élete során melyik zenés korszak volt a legjelentősebb?

A legjelentősebb korszak maga a kezdet volt. The Hopes név alatt mint a Pionírház zenekara működtünk. Akkoriban vasárnaponként teadélutánokat szerveztünk, ahol a fiatalok tudtak táncolni szórakozni. Itt már egész jó szintet tudtunk produkálni és főleg jó érzés volt, hogy a produkciónk mindenkinek tetszett. Gyakran játszottunk „teákat“ a Závodný klubban is, potom 100 Kčs összgázsiért, ami akkor nekünk nagy dolog volt. A későbbi évek már másról szóltak, mikor már „ambulant“ zenét csináltunk a helyi Jednota vendéglátó üzemeiben. Minden héten három, négy napot zenéltünk havi fix gázsiért. Ez is szép időszak volt, néha megterhelő is volt a munka mellett.

Drahos Tibor,Shadow Club DS,Dunaszerdahely,Vikkendhouse,Zene
A „The Hopes” zenekar

Milyen irányzatokkal nem tudott sosem azonosulni?

Engem főleg a 70-es évek végéig fogott meg igazán a könnyűzene és annak stílusai. Ahogy kezdett „diszkósodni“ a zeneipar, már nem tudott lekötni amellett, hogy akkor is születtek komoly értékek és más irányzatok. Viszont ezt kellett játszani, mert végül is a szórakoztatás volt a cél és csináltuk is szívesen. A többi irányzatból a rap és techno nagyon hidegen hagyott. Ez már egy más generáció zenéje volt.

Mi volt eddigi élete legnagyobb zenei vagy koncertélménye?

Sok nagy élményben volt részem, de az igazi élmények a nagy koncertek voltak. Kiemelném Chick Corea és Al Di Meola budapesti koncertjét, de nagyon tetszett Chris Rea, Eric Clapton, a Yes vagy B.B. King. Nagy élmény volt szintén, hogy mint előzenekar, felléphettünk a Shadows Club DS-szel Demjén Ferenc koncertjén.

Drahos Tibor,Shadow Club DS,Dunaszerdahely,Vikkendhouse,Zene
Shadows Club DS

Manapság mennyi időt tölt zenével? Az egy éve tartó karantén nem szegte kedvét?

A zenét nem lehet megunni, mint ahogy a kenyeret se. Nem telik el nap, hogy ne vegyem elő a gitárt és legalább egy órát gyakoroljak. Amellett készítem elő az aktuális gyakorolni való dolgokat a próbákra. Sajnos fellépési lehetőség mostanában nincs a járvány miatt, de azért készülünk a nyári fellépésekre, reméljük, hogy sikerülni fog.

Drahos Tibor,Shadow Club DS,Dunaszerdahely,Vikkendhouse,Zene

Mi a véleménye a jelenlegi szlovák és magyar zenei szcénáról?

Őszintén megvallva nem nagyon kísérem figyelemmel a hazai, vagy magyarországi szcénát. A hazaiak közül talán Andrej Šebant említeném, aki egy új dimenziót nyitott a stílusokban és ezt magas színvonalon csinálja. A magyar porondon talán Charlie és Presser Gabi az LGT-vel

Térjünk a zenei összeállításra, ami a tíz kedvenc zeneszámát tartalmazza. Mi alapján válogatta a zenéket a  mixbe?

Ezekből a számokból válogattam a saját repertoáromba is, és nagyon szeretem ezeket játszani is.

 

A MIX:

 

TRACKLIST:


1. The Shadows – Wonderful Land
2. The Shadows – Atlantis
3. The Shadows – Going Home
4. Santana – Samba Pa Ti
5. Santana – Europa
6. Santana – Moonflower
7. Gary Moore – The Stumble
8. Fleetwood Mac – Albatross
9. Deep Purple – Lazy
10. Santana – Black Magic Woman

Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább