Elengedni, ami már nem épít tovább

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/07. számában.

Képzelj el egy járművet, a hőlégballont. Micsoda csodás szerkezet! Ha megfelelően kezelik és ideális a súlyok elosztása benne, magasról szemlélheti a benne utazó a tájat, a levegőbe emelkedve. Egészen nagy távolságok megtételére képes, és minél könnyebb, annál szebben, látványosabban szeli az eget. Ha viszont túl nehéz, süllyedni kezd – ezért a súlyokat olykor ki kell dobni belőle, hogy beteljesíthesse úticélját.

A fenti hasonlattal egy egyszerű párhuzamra akartam rávilágítani: mégpedig, hogyha gondok, terhek, negatív viszonyulások húznak vissza minket az életben, akkor képtelenek vagyunk önmagunkat, személyiségünket kiteljesíteni. Sorsunk ugyanis tudatosan formálható, irányítható. Nem kell benne ragadnunk kedvezőtlen helyzetekben, minden körülmény ellenére és mindig van választási lehetőség.

Tegyük fel, hogy évek óta gyomorideggel, undorral jársz be dolgozni. A főnököd egy született diktátor, a kollégák felét kb. egy kanál vízben meg tudnád fojtani, a munkád túl stresszes, folyton túlórázni kell, a fizetésed arcpirítóan gyenge és mégis arról győzködnek, hogy neked tulajdonképpen a legjobb a világon, sőt, vedd megtiszteltetésnek, hogy a „csapat“ része lehetsz. Két választás áll előtted jelenlegi helyzetedben:

  • maradsz a munkahelyeden, naponta lenyeled a dühödet és a csalódottságodat, és magadban anyázva tengődsz még ott öt-hat évet (Gratulálunk, Önnek komoly esélye van a gyomorfekély kialakulására!).
  • elkezdesz egy másik munkát keresni és a sorsodat egy neked jobban tetsző mederbe terelni – vállalva a kockázatot, hogy nem találsz rögtön állást, ugyanakkor tudatosítva azt, hogy ennél csak jobb lehet.

A kilépés és az újrakezdés nem lesz zökkenőmentes, az életed bármely területén is lépj a tudatos változtatás útjára.

Lehet, hogy találkozni fogsz olyan véleményekkel, amelyek értetlenül állnak majd a döntésed előtt: „De hát milyen jó helyed volt ott! Hogy örültél, mikor felvettek! Most mihez kezdesz? Lehetetlen most munkát találni. Látod, én mindig azt mondtam: járt utat járatlanért el ne hagyj! Nem hiába dolgoztam le XY-nál húsz évet!“ Ez pont az a fajta hozzászólás, amit jótékony hallgatással kell magadon átfolyatni, majd elengedni. Egyedül TE tudod ugyanis, hogy az adott helyzetben hogy érzed magad, mit jelent számodra a változás. Ne hagyd magad eltántorítani!

Nézzünk most meg egy másik területet, amivel az emberek nagy százaléka elégedetlen, ez pedig a párkapcsolat. Egy önismereti szakember a következő gyakorlatot javasolja gondolatébresztőként a témában:

  • Egy papírlapra írd fel néhány olyan igényedet, amit te, egy megfelelő párkapcsolat iránt támasztasz. Ne azt sorold fel, hogy a társad milyen legyen, hanem konkrét momentumokat fogalmazz meg, amik számodra fontosak. Pl: „Tudjunk együtt sokat utazni!“, „Álljon mellettem a legnehezebb pillanatokban!“, „Érezzem mellette biztonságban magam!” Az igények megfogalmazásánál legyél kegyetlenül őszinte, ne titkold el magad elől azt, ami neked fontos!
  • Majd nézd meg, hogy a felsoroltak közül mi az, amit megkapsz a jelenlegi társkapcsolatodban. Ha pl. felírtál 8-10 dolgot, de csak 2-3 teljesül ezek közül, érdemes az eredménnyel tovább dolgozni, megnézni, hogy mik azok a területek, ahol nincs összhang köztetek.

Senkinek nem javaslom, hogy pusztán a gyakorlat eredményére támaszkodva adja be a válókeresetet, de a változás, változtatás lehetőségét érdemes észben tartani. Egyszer élünk  – nem szabad elpazarolnunk az időt, ami megadatik.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább