„Nem diétában kell gondolkodni, hanem életmódváltásban” | Beszélgetés Viola Ágnessel

Viola Ágnes erőnléti edző és táplálkozási tanácsadó. Egy igazi energiabomba, aki aznapi sokadik edzésén is lendületesen dolgozik, miközben lelkesen biztatja az iránymutatása alatt izzadókat. Sokaknak segít, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, és hogy egészségesebbek legyenek. Vele beszélgettem elhivatottságról, a mozgás szeretetéről, valamint a túrós rétesről…

Mikor vált az életed részévé a sport?

Mondhatni eléggé korán. Harmadikos alapiskolásként kezdtem el kézilabdázni, és űztem is ezt a sportot kilenc évig. Sajnos közben hátgerincproblémáim akadtak, viszont ennek köszönhetően megismerkedtem a Pilatesszel, ami hamar a mindennapjaim részévé vált.  Olyannyira, hogy aztán harmadikos gimnazistaként Budapesten abszolváltam egy Pilates-oktatótanfolyamot. Így már csaknem tíz éve tartok edzéseket. Időközben pedig elvégeztem az erőnléti edzői szakot a pozsonyi Comenius Egyetem Testnevelési Karán.

Tehát már nagyon régóta kikristályosodott, hogy ezzel szeretnél foglalkozni. Hogy zajlottak a főiskolai tanulmányok? Mi az, amit egy edzőnek el kell sajátítania?

Minden szemeszterben más és más sporttal foglalkoztunk – egyrészt gyakorlati, másrészt elméleti szempontból. Gondolok itt az úszásra, atlétikai mozgásformákra, labdajátékokra, gimnasztikára… Ez azért a tanulás és a munka mellett eléggé igénybe vette az embert.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki jó edző legyen? Milyen tulajdonságokkal kell ehhez rendelkezni?

Mindenképp szükséges az elhivatottság. És persze nem elég a gyakorlatokat jól ismerni, pszichológusként is muszáj jelen lenni az edzéseken. Fel kell ismernünk, hogyha az, akivel dolgozunk, nem a legjobb állapotban érkezett hozzánk. Ehhez igazodnunk is kell a munka során.

Ha individuális edzésről van szó, akkor ez nyilván könnyebb, de amondó vagyok, hogy csoportos edzés keretein belül is ki lehet billenteni valakit a rossz lelkiállapotából.

Mennyire nehéz motiválni az embereket? Vagy aki elhatározza magát, és megjelenik nálad, már kellőképp motivált?

Ha valaki elhatározza magát, hogy eljön, az már jó jel. Pláne, ha ide is ér. (Mosolyog.) Inkább az a probléma, hogy sokan türelmetlenek: jó eredményeket akarnak elérni, de mindjárt a harmadik edzés után. Ez persze nem lehetséges.

Tehát azt nehezebb elérni, hogy kitartsanak, viszont az megkönnyíti a dolgomat, amikor elkezdik látni a változást magukon. Például a ruhájukon, hogy már nem feszül rajtuk, esetleg sikerült pár kilótól megszabadulniuk. Így szinte magukat tudják már motiválni.

Egy alapiskolában is dolgozol tornatanárként. Miben más felnőttekkel, illetve gyerekekkel foglalkozni?

Teljesen más. Az iskolában kötelező a torna, az pedig jó nem lehet.

Több hölgyvendégem az iskola alatt fel volt mentve tornából, most pedig heti rendszerességgel edznek! (Nevet.)

Meg kell hagyni, a sportolók szívesebben tornáznak. Jó lenne, ha a gyerekek megértenék, hogy a tornaórák nem ellenük vannak. Nem kell mindenkinek kimagaslóan jó eredményeket elérnie tornából, de azért nem árt, ha például tudnak futni a buszra, vagy elbírják a táskájukat. A mindennapi fizikai aktivitásokhoz hozzásegít a tornaóra.

Viola Ágnes

Aki most kezd el gondolkodni azon, hogy egészségesebben szeretne élni, és elkezdene mozogni, annak milyen mozgásformát ajánlanál?

Ez egyénfüggő. Van, aki hallani sem akar semmiféle súlyzós edzésről, van, aki a koreográfiás edzéseket nem szereti. Látatlanban nagyon nehéz tanácsot adni, hogy mivel kezdjük. Amondó vagyok, hogy többfélét kell kipróbálni, de egy tornatípusnak legalább két esélyt adjunk. Lehet, hogy először még csak ismerkedünk vele, és annyira nem jön be, a második alkalommal viszont már elkapjuk a fonalat.

Mi az, amit viszont nem ajánlanál a kezdőknek?

Sokan nagy elhatározásokkal kezdenek neki a mozgásnak, például megfogadják, hogy rövid időn belül lefogynak 10 kilót, és azonnal heti öt alkalommal vesznek részt az edzéseken. Ezt bírják is vagy két hétig, aztán pedig jön a mélypont. Itt megállnak, és soha többet nem kezdenek bele.

Én amondó vagyok, hogy lassan kell kezdeni, heti egy vagy két alkalommal, mikor pedig valaki úgy érzi, hogy már többször is tudna jönni, akkor emeljen az edzésadagján. Csak ne fordítva kezdjük, heti négy-öt alkalommal, hogy a végére ne maradjon semmi.

Rengetegféle mozgásformát tanítasz. Van személyes kedvenced?

Ha nem szeretném valamelyiket, akkor nem is foglalkoznék vele. Egy kicsit mindegyik közel áll hozzám. Inkább dinamikus mozgásformákra gondolok, tartok Jumping, Gymstick, Bosu, E-fit, Max Training, illetve Total Body Workout órákat is.

A karantén ideje alatt kénytelen voltál online tevékenykedni. Mennyiben volt ez más, mint a személyes foglalkozások?

Szerencsére a kis csapatom egy része rugalmasan áttért az otthoni munkára. Akik különféle tornaeszközökre tartottak igényt, azok hazavihették ezeket. Különböző videókat készítettem, ezek alapján dolgozhattak. Nem voltak időhöz kötve, akkor végezték el a gyakorlatokat, amikor az idejük engedte. Vannak, akik még mindig inkább így tesznek, annak ellenére is, hogy a korlátozások már nincsenek érvényben, mert egyszerűen kényelmesebb nekik így.

Mi a helyzet a helyes táplálkozással? Elengedhetetlen annak, aki fogyni szeretne, vagy azért valamennyire a mozgással ellensúlyozni lehet a nem megfelelő táplálkozást?

Mindenképpen elengedhetetlen. Én úgy mondanám, hogy 70 százalékban az étkezés az, ami meghozza a változást, és 30 százalékban a mozgás. Ha időt szentelünk arra, hogy mozogjunk, nem árt, ha a belsőnket is rendbe tesszük, és nem jó ötlet edzés után lángossal jutalmazni magunkat. Az ember hajlamos az effajta önjutalmazásra, csakhogy általában nem olyan étellel tennénk ezt, ami az egészségünket támogatja.

Mi az, amiből kevesebbet kéne ennünk, és mi az, amiből többet? A lángost, ugye, már megbeszéltük…

Úgy gondolom, hogy a cukor és fehérliszt elhagyása nagyon jó kezdet. Hogy miből kellene többet? Egyrészt mindig ajánlott a friss idényzöldségek, gyümölcsök fogyasztása. Másrészt személyre szabott ez is. Egy kérdőív segítségével állapítjuk meg kezdetben, hogy kinek milyen típusú étrend lenne a megfelelő. Fontos megjegyezni, hogy nem diétában kell gondolkodni, hanem életmódváltásban, tehát hosszú távon szükséges megváltoztatnunk az étkezési szokásainkat. Le kell cserélni az alapanyagokat, de ez manapság már nem olyan nagy gond. Nagyon sok mindent kapni, lehetőség van bőven.

Viola Ágnes

Te szoktál főzni? Van kedvenc recepted?

Egy héten ötször biztosan főzök, az aktuális kedvenc pedig a céklás quinoa saláta prosciutto sonkával.

Már meg is indult a nyáltermelésem… Apropó, van olyan étel, amiről tudod, hogy le kéne mondanod, de még neked sem sikerül?

Talán a túrós rétes. (Nevet.)  Abból akármennyit meg bírok enni.

Anyukáé, nagymamáé?

Talán már szinte mindegy is. Viszont tej- és tojásallergiásként ez elég nagy bűnnek számít, és rögtön meg is bűnhődöm érte, de nekem megéri!

Ha már az ételallergiáról beszélünk, mennyire nehéz egy ételallergiával küzdőnek úgy összeállítania az étrendjét, hogy kihagyjon mindent, ami rosszat tesz neki, mégis teljes értékűen étkezzen?

Nehéznek nehéz, de nem lehetetlen. Talán a gluténérzékenyeknek még nehezebb a dolguk, de – ahogy már mondtam is –  szerencsére ma tényleg sok lehetőségünk van. Akár egy kisboltba belépve is találhatunk olyan alternatívát, ami nekünk megfelel.

Van egyébként olyan tipp, ami könnyen betartható, és látható eredményeket hozhat? Mondjuk, gondolok ilyesmire, hogy ezentúl ne cukrozzuk a kávénkat…

Igen, de nyilván ez is elhatározás kérdése, nem egy hétig kellene betartani, hanem huzamosabb ideig kellene alkalmazni mondjuk épp ezt a trükköt. Egy idő után pedig majd észrevesszük, hogy már nem is kívánjuk annyira az édeset, és már nem is hiányzik nekünk.

Nagyon fontos, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de a fogyás az egészségünk megőrzése szempontjából sem elhanyagolható jelentőséggel bír. Milyen előnyökkel számolhatunk, ha sikerül leadnunk pár kilót?

Mindenképp javul a közérzetünk, és ott lesz az érzés, hogy tettünk valamit saját magunk érdekében. Idővel pedig javul a kondíciónk is, és a mindennapi tevékenységeinket is sokkal könnyebben végezzük majd. Szóval, mindenképp érdemes belekezdeni.

Egyébként végignéztem a Facebook-oldaladat, ahol az elégedett ügyfeleidtől rengeteg pozitív visszajelzést lehet olvasni a munkádról…

Igen, erre az oldalra szoktam feltölteni az aktuális órarendemet, és van egy „Büszkeségfal” nevű album is, ahol az elért eredményekkel büszkélkedünk.

Az ügyfeleim sikereiben én viszont csak egy kis részt tudhatok a magaménak. Én ugyan megírhatom valakinek az ajánlott étrendet, annak a betartása mindig az adott személyen múlik. Az elhatározásnak mindenképpen benne kell megszületnie.

Azt hiszem, ez a legmegfelelőbb végszó. Nagyon köszönöm, hogy beszélgettél velem, és további sok sikert kívánok neked a következőkben!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább