Hogyan kerül öt tornacsuka egy könyvbe?

Az interjú megjelent a Klikk Out 2021/08. számában.

Blogírással kezdődött, könyv, sőt, több könyv is lett belőle. A mesekönyv ötlete egy amerikai út során pattant ki Dr. Jámbor Eszter fejéből. Így születtek az 5 tornacsuka útinaplói, de hogy kiket is takar a megnevezés, mesélje el ő.

Az 5 tornacsuka a mi ötfős családunk. A könyvben nem nevünk van, hanem színünk, így is könnyebbé téve a főhősökkel való azonosulást.

Azért Anya többnyire Anyaként és nem lilaként jelenik meg. Tehát Lila, azaz én tanító és jogász végzettséggel rendelkezem. Nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni, de rá kellett jönnöm, hogy a poroszos iskolarendszert nem nekem találták ki, így rövid próbálkozás után a másik szakmámban helyezkedtem el. Végül aljegyzőként szálltam ki a „buliból”, és lettem könyvíró, illetve egy legal tech vállalkozásban vagyok tulajdonostárs. A Kék, a férj és apa, csillagász. Jelenleg a CSFK Csillagászati Intézete vezetője. Ő az, aki a természettudományos ismereteket csepegteti belénk és a könyvet olvasó gyermekekbe. A Zöld és a Narancs, a fiaink, akik már ugyan középiskolások, de a könyvben még kisebbek – el sem hiszem! Rózsa, a kislányunk is felső tagozatos már. Ezek lennénk tehát mi, az 5 tornacsuka.

Az útinaplók, de akár a könyvírás alapján azt gondolom, egy kalandvágyó család vagytok, akik állandó mozgásban és tevékenységben vannak…

Igen, a könyv a régi útinaplóimból kerekedett ki. Mindig szerettem naplót írni, volt idő, amikor blogoltam is. A megjelenés előtt újra végigjártuk a helyeket, hogy igazán útinapló lehessen, azaz, hogy akik most veszik a tornacsukájukat és ellátogatnak a helyszínekre, a könyvben leírt dolgokkal találkozhassanak. Mivel a férjem kutató, így nála nincs nyolctól négyig munka. Ha hagynánk, éjjel-nappal dolgozna, így az, hogy kimozdulunk, életmentő! Ő egyébként sokat utazik külföldre, és egy-egy hosszabb útjára mi is vele tarthattunk.

Így jutottunk el a Grand Canyonba is, ahol a könyv ötlete kipattant a fejemből: rajtunk kívül számtalan család túrázott ott, és a gyerekek a rangerektől (parkőr) kaptak egy-egy kiadványt, ami alapján végigkirándulhatták a parkot és játékos feladatokat oldhattak meg. Ekkor gondoltam először arra, milyen jó lenne egy ilyen könyvecske itthon is.

5 tornacsuka

Aztán hazajöttünk és megírtam a Hegyestűt, ami a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik kirándulóhelye. Megkértem a grafikusi barátomat, hogy a fotóink alapján illusztrálja a mesét. Aztán kicsit félve, de tele izgalommal mutattam meg a Nemzeti Park igazgatójának, akivel egy nagycsaládos bálban találkoztam. Micsoda véletlen! Szerencsére jó fogadtatásra talált, így írtam hozzá még négy mesét, szintén nemzeti parkos helyszínekről, és így született meg az első kötet. Közben kitanultam a magánkiadás csínját-bínját, mivel a kötet családi fotókat is tartalmaz, így nem szerettem volna a jogokat kiadni a kezemből.

Mesélj, kérlek, az egyes kiadványaitokról!

Eddig három kötet jelent meg. Az első a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 5 látogatóhelyét járja körbe, a második a Hercegnők és Vitézek címet kapta, melyben magyar várakba és kastélyokba kirándulunk. A harmadik kötet a történelmi Magyarország 5 elcsatolt területét veszi célba.

Első tervem az volt, hogy a Trianon-évben jelentetem meg, de a covid és az ezzel járó anyai kihívások közbeszóltak. Célom a könyvekkel azon kívül, hogy a magyar vidéket és a kirándulás szépségeit megmutassam, megszerettessem, az, hogy felhívjam a figyelmet a minőségi együtt töltött idő fontosságára. A digitális térben egyre kevesebb a személyes interakció sajnos már a családtagok között is, pedig az egymásra figyelés, akár a közös meseolvasás, akár egy-egy közös kirándulás kapcsán olyan érzelmi alapokat ad, amelyre egy gyermeknek a személyiségfejlődés kapcsán elengedhetetlenül szüksége van. Ezért szeretném, ha minél több családba nem csupán a könyvespolcra kerülne, hanem a hátizsákban is ott lapulna az 5 tornacsuka.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább