Lélektani szempontból

(DAC–Aranyosmarót, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A meccs előtt tettünk pár kört a gyerekekkel a stadion körül, a kicsiket inkább a közelben lévő cirkusz „állatkertje” érdekelte, apát pedig a sárga-kék emberek és azok jó szavai. Amolyan foteldrukker stílusban el is sütöttem poénként, hogy jó lenne végre győzni, ne legyen cirkusz [odabent is]! Vagy, hogy: több pontot kéne ma szereznünk, mint ahány púpja van a tevének! Mindenki tudta, nem a Reál Marótot látjuk vendégünk péntek délután, de sajnos volt már itt néhány meglepetés az utóbbi időben. Most például, hogy pénteken kell játszanunk az olcsó jogdíjas televíziós közvetítés miatt.

Szurkolói szempontból ugyanakkor nem volt értéktelennek mondható az összecsapás, ezt a lelátói csoportok is érzékelték. Összeálltak! És szimbolikusan is összeálltak egy zászló mögé! Tudatosítani kell, hogy az egyszerű drukkernek, nézőnek nincs rálátása a csoportok szándékára, maximum találgathat, mi miért történik, vagy éppen nem történik. Mondják, hogy a szurkolás volumenét nagyban befolyásolja az eredmény, illetve a meccs lefolyása. Ez valamilyen szinten igaz, ezért úgy gondolom, hogy az a kinyilatkoztatás, miszerint „90 percen át szurkolunk” hathatós impulzus egyik vagy másik oldalra, tehát a klub felé is:

A DAC-szurkoló együtt él a klubbal, együtt szenved és együtt örül!

Ez esetben úgy érzem, fordult a kocka, ha 90 percen át szurkolunk, akkor a csapatnak is 90 percen át kötelező focizni! Nem csak a labdát kergetni, hanem tudásuk legjavát adni – ahogy ezt a legutóbbi meccsjegyzetemben is leírtam, és titkon csalánnal verem a …., hogy vélhetően eljutott az illetékesekhez annak tartalma. Egyébként elég nagy gond, ha ezt kérni kell és nem természetes.

Az egyszerű drukkernek azt is látni kell, mekkora jelenleg az ún. kemény mag. Így ha a kommentszekcióban arról társalog majd, hogy nincs szurkolás, tudnia kell [az egyszerű drukkernek], hogy erről ő is tehet, amennyiben nem csatlakozik aktívan a hangulat emeléséhez. Elég nyakatekert magyarázat, remélem érthető voltam!

A B-közép egységet mutatott, a csapat pedig lélektani szempontból fontos három pontot szerzett.

Megérkezett a csapat autóbusza, befutott a közönség is, alig több, mint 4 ezren. Ahogy már írtam, az ellenfél nem túl acélos felállásban lépett színre, nekünk pedig hálistennek sikerült a megfelelő időben vezetést szereznünk. Malý a kezdőben, Vera és Besko a padon, jó kis csatársor elől. A múltkori „Hazai pályán” c. műsor után én speciel nagyon kívántam Hahn Janónak, hogy végre megszerezze az első gólját DAC-mezben, szimpatikus fiatalember. Az első gól után hamar jött a második, aztán meg a „szokásos” visszaállás részünkről.

Hibák és helyzetek egyaránt adódtak, és már 4:1-re vezettünk, amikor…

Először is észrevehető, ha játszik a DAC, az emberek a játékkal foglalkoznak, sokkal kisebb a „Dumaláda” tartalma, 4:1-nél talán nem is illő megemlíteni, hogy minek kellett becserélni a Fábryt, vagy miért játszik a szokásosnál halványabban a Schäfer, és lám-lám, Malý semmivel sem rosszabb, mint a Besko, Kružliak párosból bármelyik, sőt!? Aztán éppen a Fábry „adott asszisztot” a marótiaknak és Andris többedmagával az öltözöbe vonult ünneplés helyett. Kár érte, mert fontos győzelmet arattunk, s ezáltal lehetett volna egy remek napunk, sőt szolid két hetünk a válogatott szünet alatt. Ehelyett mégis cirkusz lett…

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk…

Végül is csak találgatjuk az okot és az okozatot, de ez is egyfajta hozadéka a nem megfelelő kommunikációnak az egyik vagy a másik fél részéről. Ami viszont biztos, és ezt most kihangsúlyoznám: „hót zicher”, nincs a világon olyan, hogy kollektív bűn! Mondok egy hasonlatot: ha öt szurkoló csúnyát kiált, és emiatt megbüntetik a többi 64 995-öt is a 65 ezerből, akkor az nem fair! Tehát nekem az sem „fair” a fejembe, ha hasonló okok miatt vegzálja a lelátót egy focista, és végső soron kizárt, hogy a nyúl vigye a vadászpuskát! Tapsoljon vagy fütyüljön a közönség, a focista produkciója nem minősítheti a lelátót, mert a lelátó fizet az előadásért és nem fordítva! Ja, és mert ez Durvaszerdahely, tetszik érteni?! Emese lányom is megtanulta már, ez a: DAC!

DAC 1904–ARANYOSMARÓT 4:2 (2:0)

Góllövőink: Hahn 2x, Andzouana, Krstović

DAC: Jedlička – Blackman, Malý, Muhamedbegovic, Davis – Andzouana (59. Ciganiks), Dimun (69. Nebyla), Schäfer, Lamkel Zé (82. Fábry) – Krstović (59. Sharani), Hahn (69. Szendrei).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ:
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a DAC–Aranyosmarót (4:2) mérkőzésről
Álljunk meg egy-két pillanatra – Fotók és videók a DAC–Aranyosmarót meccsről

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább