„Jó példát szeretnék mutatni a gyerekeimnek“ | Útravaló

Az interjú megjelent a Klikk Out 2022/03. számában.

Fotók: Ugróczky István

Unásig ismételt tétel, hogy rengeteg szemetet termelünk. Egy felmérés szerint egy szlovák állampolgár egy év alatt 427 kg szemetet termel, és ebben még nincs benne a pandémia alatt használt maszkok, tesztek, egyszer használatos gumikesztyűt aránya. Eszem ágában sincs gerjeszteni még jobban a klímaszorongást senkiben. A következő beszélgetéssel egy lehetőséget mutatunk Streicher Anitával, családoknak, nőknek, anyáknak, hátha ez lesz az ő útjuk a zöldebb, fenntarthatóbb világ felé. Anita eredetileg kertészmérnöknek tanult, aztán a sors másfelé terelgette őt.

Kicsit messzebbről indulva, a környezettudatosság milyen formában volt jelen az életedben gyerekként?

Cserkész voltam, természetes volt, hogy időről időre szemetet szedtünk, vagy hogy gyakran jártunk ki a természetbe, ezek az első korai emlékeim. A felesleges csomagolás, az esztelen vásárlás fiatal felnőttként is zavart, de a családalapítás után vált igazán fontossá a téma. Pontosabban picit előtte, amikoris a babakelengyét állítottam össze. Akkor találkoztam először a mosható pelenka fogalmával, és mivel a hulladékcsökkentés akkor már az életünk szerves része volt, így rögtön fel is kaptam rá a fejem. Amikor az embernek családja lesz, tudatosabbá válik, jó példát akar mutatni, plusz elkezdi foglalkoztatni a gondolat, vajon milyen világot akar hagyni a gyermekeire. Ez öt és fél évvel ezelőtt volt, akkor a környezetemben szinte senkit sem ismertem, akitől érdeklődhettem volna, így magyarországi, osztrák és német mosható pelenkával foglalkozó oldalakon kutakodtam.

Gyerek,Környerzetvételem,Mosható pelenka,Intimkehely,Moshato betet

Emlékszel a kezdetekre?

Az első pelenkákat használtan vettem egy anyukától, de nehezen szántam rá magam. Az anyaság és a vele együtt járó nehézségek lefoglalták a gondolataimat. Közben a babalátogatók hozták ajándékba az eldobható pelusokat, értelemszerűen azokat fogyasztottuk. Közülük a Pampers pelenkáknak nem bírtam elviselni a szagát, de egy vasárnapi napon elfogyott az általunk használt pelenka, a boltok zárva voltak – akkortájt Ausztriában éltünk –, szóval választás elé kerültem: vagy moshatót adok a fiamra vagy olyat, aminek a szagától émelygek. Így került fel rá a mosható pelenka először. Persze, büszke voltam magamra, hogy nem termelünk szemetet, meséltem, írtam róla, ahol csak lehetett, és a nyitott, érdeklődő anyukák megtaláltak, kérdezgettek, tanácsot kértek.

Hogyan lett aztán ebből vállalkozás?

A vállalkozás csak három évvel később indult, amikor a lányommal voltam várandós. Menstruációs kelyhekkel indultunk, szép fokozatosan bővítettük a kínálatot.

Ma vásárolható nálunk mosható pelenka és a hozzá tartozó eszközök, menstruációs kelyhek, mosható betétek és menstruációs bugyik.

Nálam az első és legfontosabb szempont, hogy csak olyat kínálok, ami egyrészt minőségi, másrészt amivel nekem is jó tapasztalatom van. Sajnos a piac telített, sokkal nagyobb a kínálat, mint a kereslet és sok vásárló az árat a minőségnél fontosabbnak tartja.

Gyerek,Környerzetvételem,Mosható pelenka,Intimkehely,Moshato betet

Tegyük fel, hogy akkor a mai nappal valaki veszi a bátorságot és kipróbálja mondjuk a mosható pelenkát és az intimkelyhet, mivel bátorítanád?

Vegyünk rögtön két fontos szempontot: egyszeri befektetés, tehát gazdaságos és nem terheljük vele a környezetünket. Megismerjük a testünk működését, felépítését, tehát bizonyos szinten önismereti fejlődés is. Sok nőnél hoz pozitív változást a menstruációs görcsöknél vagy hüvelyizom gyengeségben. Pedig a kritikusai pont az ellenkezőjét állítják, de a tapasztalat egész mást mutat. Ugyanannyira higiénikusan elvégezhető, mint bármely más módszer, csak tudni kell okosan és szakszerűen használni.

Ami a mosható pelenkát illeti, az én első tapasztalatom nagyon pozitív volt, minden a pelusban maradt, nem történt olyasmi balesett, ami kisbabáknál tarkóig szokott sikerülni, úgyhogy engem abszolút meggyőzött elsőre. Emellett kíméletes a bababőrrel, pozitív hatással van a csípőfejlődésre, pénztárcabarát – konkrétan a kistesónál nem volt pelenkaköltségem és a szemetünk is minimális volt. Tovább is van, mondjam még? 🙂

Gyerek,Környerzetvételem,Mosható pelenka,Intimkehely,Moshato betet

Közben folyamatosan piacokra jársz, edukálod online vagy akár személyesen is a nőket…

Igen, számomra fontosak a személyes találkozások. A világjárvány megnehezíti ezek megszervezését, ezért úgy tervezem, bizonyos rendszerességgel kihasználom az online tér adta lehetőségeket is. Boldog vagyok, mert a legutóbb meghirdetett előadáson is nagyon sokan voltak. Közben maradnak a piacok, a tallósi termelői piacon például mindig megtalálható vagyok. Nyitott vagyok csoportosan vagy akár egyénileg is foglalkozni azokkal, akiket komolyan érdekel a mosható pelenka vagy a menstruációs kelyhek használata. Mivel megjelent az életemben egy másik tevékenység is, a gyertyakészítés, a jövőben szeretném összekötni a kettőt. Egy kis műhelyről álmodozom, ahol dolgoznék a gyertyákkal és ott helyet kapnának a kelyhek, pelusok is.

Gyerek,Környerzetvételem,Mosható pelenka,Intimkehely,Moshato betet

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább