Tudod, mi történik a bőröddel, ha nem használsz fényvédőt? Elmondjuk!

Fotó: Pixabay.com

Mióta berobbant az Instagram és a TikTok, se szeri, se száma a szépségguruknak, akik hirdetik az igét, miszerint kend, hámlaszd, ápold, tápláld a bőröd, és fényvédőzz, no, nem azért, hogy holnap jól nézz ki, hanem hogy 65 évesen egy kis tízest letagadhass az unokád szalagavatóján. A smart-ageing, ami szabad fordításban nagyjából azt jelenti, hogy megöregedni okosan, pontosan azt hivatott hirdetni, hogy ahogyan a szervezetünk is, a bőrünk is hasznos, tápláló hatóanyagokat igényel ahhoz, hogy egészséges és rugalmas maradjon még sok-sok évig. A bőr öregedését nem lehet megállítani, legalábbis beavatkozás nélkül, de tehetünk érte, hogy lassítsuk a folyamatot.

A fényvédő a smart-ageing egyik alapköve, hogy nemcsak nyáron, napozás közben és nemcsak nőknek. Mindenkinek, aki kint játszik, sétál, dolgozik, fut, füvet nyír. Erről mesélt bővebben Domonkos Almási Réka, a dunaszerdahelyi Diora Beauty szépségszalon (Instagram: diorabeuty_dr ) kozmetikusa.

„A fényvédő feladata a nevéből is következtethető: abban segít, hogy óvjuk bőrünket a káros UV sugaraktól (UVB és UVA).

Tapasztalataim szerint általánosan elterjedt tévhit, hogy csak nyáron, napsütéses időben kell fényvédő krémet használni a bőrünkre. Igaz, hogy az UVB sugarak, amelyek a leégést okozzák, kicsit gyengülnek ősszel és télen, de az UVA sugarak épp annyira károsítják a bőr DNS-ét januárban, mint szeptemberben vagy júliusban. Tehát a napi fényvédelem az év 365 napjára vonatkozik, sőt, akkor is, ha egy nagy ablakos irodában van a munkahelyünk, hiszen akkor is érik bőrünket roncsoló UVA sugarak.
A fényvédős termékeken fel van tüntetve a fényvédő faktor (SPF – Sun Protection Factor), ami megadja, hogy az adott faktorszámú naptej használatával mennyi idővel lehetünk tovább a napon leégés nélkül.
Használjunk minden reggel legalább SPF 30-as, nyáron kötelezően SPF 50-es fényvédőt a bőrünkre (én szinte egész évben SPF 50-eset használok), ha pedig bármilyen fényérzekenyítő arcápolót vagy  gyógyszert használunk, a nap folyamán ne felejtsük el többször is újrakenni bőrünket.

Javaslom, előtte használjunk egy antioxidánsokban gazdag szérumot (pl. C vitaminos szérum), mert ez felturbózza a fényvédelem hatékonyságát. A fényvédőnket mindig a reggeli arcápolási rutin zárásaként használjuk, sminkelés előtt! A fizikai és kémiai fényvédőket egyaránt érdemes a napramenetel előtt kb.15 perccel felkenni, mert bár azonnal hatnak, a maximális védelem eléréséhez rá kell száradjanak a bőrre, egy egységes réteget alkotva. Bizonyos időközönként ne felejtsük el újrakenni fényvédőnket! Ha zavar a jelenlegi fényvédőnk érzete az arcunkon, keressük meg azt a terméket, amit szívesen felkenünk minden egyes nap az arcbőrünkre.”

Egy szakértői szem milyen jelekből látja, ha a bőr nincs kellőképpen védve?

Ha nem védekezünk a nap káros sugaraitól, a bőröregedés jelei korábban fognak jelentkezni, mint ahogy azt gondolnánk. Az UVA sugarak a bőr korai öregedését, ráncosodását, a májfoltok megjelenését okozhatják és növelik a bőrrák esélyét is. Az UVB sugarak pedig a leégésért felelősek. Ilyenkor kitágulnak az erek, gyulladás alakul ki, ezért lesz vörös a bőrszín. Mindezek hatására bőrünk megereszkedhet, szárazzá, fakóvá, élettelenné válhat. Minden kozmetikai kezelést ezzel zárok, bíztatva vendégeimet az otthoni fényvédelem használatára is. Bőrünk ezt az odafigyelést idővel meghálálja, legyünk hát jók hozzá, hiszen bőrünket egész életünkben „viselni” fogjuk. Szerintem megéri!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább