Gyurkovics Tamás: Migrén | Könyvjelző

Fotó: a szerző

Gyurkovics Tamás Mengele bőröndje című regénye lebilincselően érdekes olvasmány volt annak ellenére, hogy a történet végét tulajdonképpen mindenki ismeri – igaz, az író eljátszott benne a gondolattal, hogy mi lett volna, ha máshogy alakulnak a dolgok. Pár évvel későbbi könyvében, a Migrénben szintén szerepel a hírhedt auschwitzi doktor, jóllehet most nem ő van a főszerepben, hanem az a férfi, aki azt a feladatot kapta, hogy vigyázzon kísérleti nyulaira, az ikergyermekekre.

A Zwillingsvaterrel, ahogy annak idején nevezték, először évekkel a háború után találkozunk immár új hazájában, az izraeli Tel-Avivban. Feleségével és két gyermekükkel építgeti életét, de a múlt árnyai állandó jelleggel kísértik őt, hiába próbálja azokat hallgatásával nemlétezővé varázsolni. Egyre gyötrőbb fejfájás és lelkifurdalás gyötri őt, és szenvedését nem bírván nézni, a felesége elhatározza magát, hogy utánajár férje titkos múltjának, hiszen mindez nem mehet így tovább.

Súlyos kérdésekkel vet számot a Migrén, és talán január az a hónap, amikor a legaktuálisabb belekezdeni az olvasásába – hiszen épp ebben a hónapban emlékezünk a holokauszt áldozataira.

Pesti Kalligram, 2019

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább