Szécsi Noémi – Rohadt állatok | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/11. számában.

Szécsi Noémi könyvei közül elsőként a Finnugor vámpírt fogyasztottam el, majd a Kommunista Monte Cristóval győzött még végképp a tehetsége felől. Kifejezetten szórakoztató, önmagukat olvastató szövegek voltak, és tulajdonképpen nincs ez másképp a Rohadt állatokkal sem, akiknek a kalandjait szintén érdemes elolvasni.

Mondjuk, nem éppen a legjobb szót használtam, mert nem is annyira kalandokról van itt szó, mint – természetesen az emberek mindennapjairól mintázott – csip-csup eseményekről, kicsinyes bosszúságokról és vívódásokról, melyek még ha néha véresek vagy tragikusak is, különösebb jelentőségük nem nagyon van. A Hörcsög, mint a populista vezetők mintaképe, szeret nagyokat mondani. Néha bizony olyanokat is, amik komoly fejtörést okoznak a keze alá dolgozó Vakondnak, akit ugyan vaksága ellenére éleslátással vert meg a sors, a megalkuvás művészetét azért egész magas szinten műveli. Egy csomó rágcsálónak nincs mit ennie, az egyenlőség csak egy elvont fogalom, pocok pocoknak farkasa (?), de a lényeg, hogy a gazdaság immár biokertté avanzsálódott.

Mindenesetre a 21. század Magyarországával, vagy tulajdonképpen az egész közép-kelet-európai régióval való bárminemű hasonlóság csöppet sem a véletlen műve.

Magvető, 2023

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább