Thaiföld, nemcsak az ízek paradicsoma! | Utazás

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/04. számában.

Öt évnyi pihenő után képzeletbeli hajóm vitorláit újra Thaiföld irányába fújta a szél, ám mikor már azt mertem volna gondolni, hogy bizony a nagyvilágban sok mindenhol jobb, mint Thaiföldön, miután célba értem, jött a kijózanodás, és újra fellángolt a nagy szerelem. Számtalanszor jártam már Sziámban (Thaiföld régi elnevezése), ám a huszonegynéhány év alatt még sosem tartottam több mint öt éves szünetet a mosoly országa egy-egy látogatása között. Thaiföld, TE csodás! Akárhányszor viszontlátlak, mindig elvarázsolsz! Olyannyira elkápráztatsz, hogy miután hazaérek, már bizsereg is a gyomrom, hogy mikor látlak újra, hogy mikor érezhetem a csodás tengerpartjaid melegét, ám legfőképp mikor kóstolhatom újra az ínycsiklandozó ízvilágodat…

Thaiföld, nemcsak az ízek paradicsoma!

Thaiföld egyre nagyobb egzotikum, egyben rengeteg turista közkedvelt úticélja szerte a nagyvilágból. A dunaszerdahelyiek körében is már régóta sokunknak nyújt menedéket a téli fagyos hónapokban, mivel míg nálunk fogcsikorgató hideg dúl, addig odaát épp a főszezon alatt hét ágra sütkérezik a napocska. Thaiföld nagyon ritka azon úticélok egyike, ahol káprázatosan gyönyörű a természet, hihetetlen hatással bírnak szervezetünkre a thai masszázsok, csodálatosan mosolygósak az emberek, azonkívül az ételeik egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nemcsak a dunaszerdahelyiek körében, ámde világszerte is. A thai étkek részemről még mindig egzotikus zamatúak.

Ha bárhol máshol a világban, vagy akár idehaza is fogyasztom a thai fogásokat, nem feltétlenül adják vissza a Thaiföldön megtapasztalható ízvilágot és sokszínűséget.

Voltam már olyan thai étteremben is, ahol még a felszolgálók is thai származásúak voltak, az ételek is kiválóak voltak, ám a végső hatás mégiscsak elmaradt. Arra a következtetésre jutottam, hogy a helyszínnel van a gond! Nem mindegy, hogy hol fogyasztod ugyanazt az ételt! Strandpapucsban, fürdőruhában egy csodálatos fehérhomokos tengerparton, vagy akár egy autentikus thai étteremben, ahol távozás után leakasztod a nagykabátod a fogasról, és miután kilépsz az ajtón, máris didereghetsz a hidegben. Nálunk hiányoznak a színek is! Itt minden olyan szürkébb, zártabb, komorabb…

Utazás,Thaiföld,gasztro

A thai ételek rendkívül karakteres ízvilággal rendelkeznek, ami az egyedi fűszerek használatának köszönhető. Főképp a citromfű, galanga gyökér, zöld citrom, kaffir lime levél, curry, koriander, thai bazsalikom, hal- vagy tamarind szósz, ám a kókusztej sem ritka alkotóeleme a klasszikus thai fogásoknak, ezek főképp az erős fűszerek ízét tompítják. Nagyon szívesen használnak különböző zöldségeket, csírákat, ám főképp a thai chili a főszereplő szinte minden egyes fogásban, míg köretként a hazaiak szinte mindenhez párolt jázmin rizst fogyasztanak vagy különböző salátákat. Az ízek kavalkádjáért legfőképp az édes, sós, csípős, keserű és a savanyú egyvelege a felelős, amely az ízek és az illatok varázslatos harmóniájában nyilvánul meg. A kenyeret és egyéb fehér lisztből készített ételeket szinte nagyítóval kell keresni minden autentikus thai étteremben, persze sok mindenhol meg kell felelni a turisták igényeinek, így az európai vagy akár az amerikai ételek is lépten nyomon megtalálhatóak.

Thaiföldön az étkezésnek nincsenek merev szokásai, így a különböző fogásokat akár együtt is felszolgálják. Reggelire éppúgy fogyaszthatunk levest, akárcsak ebédre, vagy éppen apróra vágott húsféléket, avagy a tenger gyümölcseit rizzsel, többféle szószban mártogatva.

A thaiföldiek nagyon fontosnak tartják a friss alapanyagokat, így rengeteg az ételekben jelenlévő friss, szinte élő fűszernövény.

Utazás,Thaiföld,gasztro

Míg az élet Thaiföld vidéki településein lassú és nyugodt, addig a nagyvárosokban pezseg és felgyorsul a tempó, amely az étkezési szokásokon is észrevehető. Az a monda járja, hogy Thaiföld egyik fele főz a másikra, és minden egyes Thaiföldre látogató vendégre. Akárcsak bármelyik világvárosban, Bangkokban is ezernyi kis kifőzde és vendéglő várja a betévedő éhes vendéget. Autókról, kerékpárokról, utánfutókról vagy akár a járdán egy asztalkából álló pultról is nagyszerű ételeket fogyaszthatunk. Sokan túl „sterilek” az effajta étkezéshez, ám jómagam szinte kizárólag csak az ilyen helyszíneket keresem fel előszeretettel étkezéseim helyszínéül.

Bangkok a világ egyik legnagyobb kulináris fővárosa, a gasztronómia rajongóinak Mekkája. Lépten-nyomon találkozhatunk a nyílt utcán ételt készítő szakácsokkal, akik a wokjukban, vagy a faszenes grillrácson tevékenykednek, és jobbnál jobb falatokat készítenek.

Nem ritkák a Michelin csillaggal minősített utcai étkezdék, amelyek közül az egyik leghíresebb a Raan Jay Fai mama által üzemeltetett kis kifőzde. Amennyiben nála szeretnél étkezni, ne felejts el fél évvel a kiutazásod előtt helyet foglalni e-mailben… 🙂

Jómagam legutóbb idén februárban egy hónapot töltöttem a mosoly országában, öt szigeten és két nagyvárosban tevékenykedtem az ottlétem alatt.

Hogy melyik a kedvenc thai ételem? Nagyon egyszerű, mert a zöld papaya salátát minden egyes nap meg tudtam enni, úgyhogy már szinte tökéletesen ráhangolódtam, hogy idehaza is teljesen autentikusan el tudjam készíteni.

Egyébként akárcsak nálunk, úgy ott is jellemző a „ahány ház, annyi szokás”, így néhol jobb, néhol kevésbé ízletesebb, valahol fermentált rákokkal ízesített papaya salátát kaptam. Az egy hónap alatt a legízletesebb papaya salátát Koh Samui szigetén találtam egy piacon, ahol az Isaan tartományból származó szakácsnő kizárólag erre az ételre specializálódott, ami érezhető is volt a remekműben. Néha akár egy órát is képes voltam várni, míg sorra kerülök, és megkapom az imádnivaló salátámat. Ettem reggelire, ebédre, ám néha vacsora mellé is becsúszott némi ropogós, sült csirkebőrrel, párolt jázmin rizzsel.

Utazás,Thaiföld,gasztro

Annyiféle ételt kóstoltam, hogy egy enciklopédiányit is prédikálhatnék róla. Mivel nagyon leveses vagyok, így a sárga tésztás leves lett (yellow noodle soup) a kedvencem, persze a Tom Yum-nak, vagy a Tom Kha Gai-nak sem tudtam ellentmondani. Phad Kra Pao vagy Pad Thai? Khao Pad, Kuay Teow vagy Gai satay? Lehetséges, hogy a megnevezés nem mond el neked semmit sem, ám amennyiben nem étlapról választasz, hanem inkább az utcán, akkor miközben látod, mit is készít a szakács a wokjában, azonnal más a „képlet”. Épp ezen oknál fogva kedvelem az utcán való étkezést, mert látom a konyhát, látom a szakács odaadó munkáját. Gyakran a környezet tántorít el sokakat attól, hogy az utcán étkezzenek, ám egy biztos! A felületek, ahol az ételek készülnek minden esetben példaértékűen patyolattiszták! Még sosem észleltem semmilyen rendellenességet…

Ha Thaiföld, akkor ugye a tudatalattinkban többnyire elővillan DiCaprio kultfilmje, A part, amely anno számomra is hatalmas „löketet” adott, miután úgy döntöttem, hogy először utazom a mosoly országába. Kígyóvér, sült rovarok, grillezett krokodil, vöröshangya-tojás, sült skorpió, ezen alapanyagokból készült ételek többnyire megtalálhatóak a piacokon, az utcai árusoknál. Sokan rovarevőknek tituláljuk a thai embereket, pedig ezek a szokatlan ételek leginkább csak nassolnivalónak számítanak, ennek okán ritkán találunk olyan thait, aki naponta fogyasztaná. Egyébként megesznek mindent, ami él és mozog… 🙂

A legközelebbi cikkben szemügyre vesszük, milyen is egy hatfogásos vacsora a fellegek felett, több mint tízezer méter magasan, az EVA AIR Royal Laurel Class Bécs-Bangkok business osztályán…

Folyt. köv.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább