A legsikeresebb sikertelen ketyerék

Az extrém rovatom célja, hogy betekintést nyerhessünk egy laza görgetéssel olyan történésekbe, amelyektől pár centire lejjebb esik az állunk. A mai epizódban megismerjük az öt legsikeresebb félresikerült eletronikai terméket, amelyet valaha gyártottak.

Az évről évre erősebben fejlődő elektronikai katyvasz olyan szinten kitölti a mindennapjainkat, szolgál minket, esetleg dolgozik helyettünk, hogy már lassan követni sem bírjuk. Állunk a közepén széttett kezekkel; még csak épp megtanultuk kezelni az okostelefonjainkat, de már itt vannak az okosórák, az okosautók és az okosházak.

Míg ezek az eszközök ide jutottak, fejlődésük során rengeteg FAIL, azaz félresikerült termék született. Ezekből kiválasztottam az öt legviccesebbet, melyek akkor nem a tervek szerint sikerültek, de később hatalmas sikerük lett, vagy a jóslatok szerint lesz.

Nintendo Virtual Boy

A kilencvenes évekre, mire mindenki nappalijában ott ugrált a kis Super Mario figura, Nintendóék úgy gondolták, átviszik az egészet 3D-be és egy szemüveg segítségével bemászhatunk a virtuális világba.

Nos, tervnek szép volt, de a gyakorlatban sajnos nem működött, mert fejfájást és hányingert okozó, nehéz, ropogós, műanyag szemüveg lett belőle.

Gunpei Yokoi, a Virtual Boy tervezője elismerte, hogy a készülék megbukott, de hozzátette, büszke rá, hogy terméke elindított egy lavinát a virtuális játékok fejlődésében. Mára ez eljutott egészen az Oculus Rift szemüvegig, ami egyenesen zseniális.

Segway

A motorizált villanyszkúter, melyen hang nélkül suhanunk előre, egy hatalmas technikai előrelépésnek tűnik. Nagyvárosokban már megszokott látvány, hogy 20 kínai turista halad el mellettünk gyalogló sebességgel ezen a kétkerekű csodán. Ugyanúgy bevált eszköz a rendőrjárőrök körében, és valószínű, hogy a gyalogos bűnüldözésben a Segway nélkülözhetetlen társ.

De! Mire vannak a lábaink? Ha már alig áldozunk időt a kondira, lifttel járunk haza, metrózunk, autóval megyünk még a szomszédba is, ráadásul a nyugodt séta helyett gurulunk egy kétkerekű elektronikus kütyüvel, akkor előbb-utóbb kövérek és csúnyák leszünk, majd húzhatjuk az oxigénpalackot magunk után.

Google Glass

A Google Glass, azaz a Google cég által tervezett szemüveg hatalmas port kavart 2012-ben. Mindenki biztos volt benne, hogy pár éven belül a sikeres cég mindentudó szemüvegében fogunk feszíteni. Na. 2015-ben a szemüveg visszabújt a csigaházba és nem került sorozatgyártásra.

A gondok akkor jöttek elő, amikor a szemüveg fő tulajdonsága, az állandó videóra rögzítés gondolata tudatosult az emberekben. A szemüveg használatától nincs több privát szféra, nincs több titkolózás, az mindent lát, hall, és franc tudja, azokat hova továbbítja.

A másik bibi a majd kétezer eurós árazás lett volna egy egyszerű üveg szemüvegért. A technológia fejlődik tovább, előbb-utóbb piacra kerül egy használhatóbb és irányíthatóbb verzió.

MySpace

Ki emlékszik a MySpace oldalra? Az oldal, amely az elsőként szolgálta ki a zenészeket, filmeseket, vállalkozókat, bárkit, aki szerette volna a világ tudtára adni felfedezéseit és alkotásait. Ez a csodás platform elsőként működött, mint szociális hálózat.

TIME magazin 2006-ban az 50 legjobb weboldal közé sorolta. Minden csodásan ment, amíg nem jött Mark Zuckerberg és söpörte végig a világot a Facebook 2009-ben.

A MySpace gyorsan háttérbe szorult, és átadta a trónt a Facebooknak, mielőtt az egész világot meghódította volna. Ma már sajnos találkozunk olyan tinikkel, kiknek fogalmuk sincs, hogy tíz éve még egy másik oldalon születtek a sztárok!

Roland TB 303

Minden idők legszerencsésebb bukása a Roland cég által piacra bocsátott TB 303-as típusú bassz-szintetizátor.

A szinti, amely ismételten játssza ugyanazokat a riffeket, a zenekarokból hivatott a basszusgitárost kiváltani. Sajnos nem bizonyult jó megoldásnak, ugyanis a zenekarokból eltűnt a lélek. A kis 303-asokat csak 1981-től 1984-ig gyártották, majd a megvásárolt darabok sorban kerültek a second hand boltokba, ahol pár száz dolcsiért árulták őket.

Majd történt egy nagy csoda! Éppen azokban az években formálódott Chicagóban a house zene, és a srácok, akik ebben nagy szerepet játszottak (Phuture, Frankie Knuckles, Marshall Jefferson, Steve ‘Silk’ Hurley és még sorolhatnám) mind megvásárolták ezeket a szintiket és olyat varázsoltak vele, ami mára már nagyban meghatározza az elektronikus zene hangzását. Mára a Roland TB 303-as (ha van eladó) több ezer euróba kerül, árukat az égbe emelte kultuszuk, minőségük és megbízhatóságuk.

[td_smart_list_end]

Az Extrém-sorozat korábbi cikkei:

 

Extrém pénzért elkelt tárgyak az eBay történetében

Az öt legextrémebb színészi átalakulás

Bolygónk 5 legextrémebb pontja

A három legextrémebb kényszerleszállás a repülés történetében

A világ öt legextrémebb reptere!

A világ 10 legdurvább landolása erős oldalszélben

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább