Bolygónk 5 legextrémebb pontja

Az extrém repülős cikkek után (amelyek még visszatérnek) most utazzunk el képzeletben öt olyan helyre, melyek földrajzi fekvése, magassága, mélysége teszi majdnem lehetetlenné az odalátogatást. Ezeken a helyeken se levegő, se elviselhető klíma, se wifi nincs, így nem bírnánk ottmaradni 2 percig sem, még ha el is jutunk oda valami csoda folytán. 

A toplistát természetesen nem az általam felkutatott helyek alapján írom, de ezek a helyek megérdemlik, hogy egy extrém csokorba szedjük őket.

5. Thor-hegy, Nunavut, Kanada

Az előrehajló, Mikulás-sapka formájú, 1 675 méter magas Thor hegy a Föld legnagyobb lejtésű hegye: függőlegesen átlagosan 15 fokban és 1 250 m hosszan. A kanadai Baffin-szigeteki Auyuittuq Nemzeti Parkban található hegy az egyik legnagyobb kedvence az extrém hegymászóknak és szabadesést kedvelőknek.

A hegy hatalmassága miatt kapta a Thor, azaz a skandináv mennydörgés istenének nevét.

Ugornál?


4. Salar De Uyuni síkság, Bolívia

Az Andok bolíviai részén, 3 656 méter magasan, gigantikus (10 ezer négyzetkilométer) területen húzódik a Salar de Uyuni, bolygónk legnagyobb területű és egyben legmagasabban fekvő, ideiglenes sós mocsara.

A sómezőt alkalmanként víz lepi el, ez adja azt a különleges érzést, mintha a Föld összeérne az éggel. Ami pedig úgy igazán extrémmé teszi ezt a helyet, az a nappali 40 Celsius-fok, ami éjjel -10 Celsiusra esik vissza, kombinálva erős széllel.


3. Angel-vízesés, Venezuela

A Canaima Nemzeti Parkban található, Angel névre keresztelt vízzuhatag a legmagasabb vízesés a világon. Magassága a teljes szintkülönbséget számítva 979 méter.

Az első világháborús veterán pilóta, James Angel fedezte fel teljesen véletlenül 1935-ben. Hős pilótánk tuti tippet kapott aranylelőhelyre, amelyben az állt, kövesse a térképen jelöletlen folyót. Így is tett, mígnem megpillantotta az egy kilométer mély csodát.

Visszatért feleségével, majd kétfedeles repülőjével jól besüllyedt az extrém talajon a vízesés felett. Hetekig bolyongtak az esőerdőben, már a keresésüket is feladták, mire előkerültek.

 

Jimmy Angel meseszerű története az egyik legszebb, amit az elmúlt időben hallottam.

Nézzétek meg ezt a szupercsodás drónfelvételt a világ legmagasabb vízeséséről:


2. Dallol, Etiopia

Az észak-etiópiai Dallol a világ legforróbb és geológiailag a legelképesztőbb pontja. Az évi átlag 35 Celsius-fokok mellett a nappali hőmérséklet az 50 Celsiust karcolgatja.

Nagyban hozzájárul ezekhez a csodákhoz a Dallol vulkán, ami a tengerszint alatt 48 méterre található. A Danakil-mélyföldön jött létre, mely több mint 100 méterrel a tengerszint alatt fekszik. A vulkán 1926-os kitörése egy 30 méter széles krátert és rengeteg melegvizű forrást hagyott maga után. Ezek a szivárványszerű kőzetek, ragyogó, sárgás színű sziklák, sokszínű kúpok, foszforeszkáló tavak lenyűgöző látványt nyújtanak.

Első randinak tökéletes helyszín!

 

Győződj meg róla magad:


1. A Föld Istenasszonya, Nepál

Igen, mindannyian tudjuk, hogy mi a legextrémebb hely a világon, ahova ember még eljuthat, de nem biztos, hogy visszatér. A tibetiek által a Föld Istenasszonya névre keresztelt Csomolungma, a 60 millió éves Mount Everest hegység legmagasabb pontja a maga 8 848 méterével (pontos magasságát természetesen vitatják).

A bátrabb hegymászók 1924 óta folyamatosan próbálják megmászni, de a csúcsra érkezők kicsiny százaléka tér vissza épségben. 5000 méter felett már embertelen körülmények uralkodnak, és onnan még majd’ 4 kilométer felfele.

A hegy meghódításához mindenképpen hatalmas elszántság és erőn felüli teljesítmény szükséges, ami a nepáliaknak már annyira megy, hogy strandpapucsban szaladnak fel a hegymászók csomagjaival az első táborig.

Pici érdekesség:

Egy felmérés szerint 1953 óta 4 469 regisztrált hegymászó állt neki 7 646 alkalommal a hegy megmászásának. Egy 2016-os adat szerint 641 ember érte el a csúcsot. 442 a déli, 199 az északi oldalról. Sajnos a regisztrációkban szerepel a sokkoló számú 282 haláleset a csúcs megközelítése közben.

Ajánlom figyelmetekbe ezt a magyar nyelvű dokumentumfilmet:


 

Kellemes délutánt mindenkinek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább