Nincsen Róka tövis nélkül!

Apu(ci)róka

Fotók: Horen

Instagram: @rokkorokush

Képzeld el, hogy mikor érkezik a baba, kapsz hozzá egy takarosan becsomagolt, finoman csúszós, kellemes érintésű lapokkal ellátott használati utasítást, amiben benne vannak a válaszok a felmerülő miértekre, hogyanokra, honnanokra, hovákra, mikorokra, meddigekre, az és-ha-nem-azért-akkor-miértekre, illetve az és-ha-nem-úgy-akkor-hogyanokra.

Álmodozz csak, a büdös életben nem lesz ilyen, még ha egy egész iparág is épül a gyerekhasználati-utasítások utánzataira, könyvesboltok külön polcrendszereket tartanak fent az ilyesmire, valahol a szépirodalom, az ifjúsági könyvek, a nyelvkönyvek és a krimik mellett, és ugyan én ez utóbbi szekcióban keresném az ilyesmit, azt tudni kell, hogy ha rajtam múlt volna az említett műfajok szerzőinek élete, akkor az elmúlt egy évben tőlem éhen is halhattak volna.

Ami ugyanis nálunk előkerült, az egy eszméletvesztésig tili-tologatható Cicó-micó könyv, egy állathangokkal műtő neurooszcillátor (ha egyáltalán létezik ilyesmi), és egy erdei macik életét különböző napszakokban bemutató, rágható könyv, benne egy órával, aminek a mutatóit Róki már kioperálta.

Noha jó apukaként már hatszor elolvastam (magamnak) az Öreg néne őzikéjét, egyszer A kis herceget, miközben ő rendre meg akart szabadítani ettől az úri hóbortomtól, és betanultam a Molnár Ferenc-féle Zengő ABC-t, hadd kalandozzak el időnként egy picit a heverésző csengős csikók, a döngicsélő dongó-darazsak, a ficsergő füsti fecskék és a délelőtt vijjogó vércsék pazar és hiánypótló világába, hogy abból a Roki által egy-egy karlendítéssel levert képek után kapva rántsam vissza magamat a realitásba.

Nos, szóval használati utasítás nem létezik, de ha létezne, akkor is csak lábjegyzetbe kerülnének az ellenünk gyakorolt hadviselés különböző formái, mint amiből már fel is vázoltam itten egyet-kettőt, de távolról sem az összeset! Mert ha nem csak lábjegyzet lenne, amit el soha senki nem olvas, még a végén megijednétek és bepisilnétek, ha megláttok egy gyereket.

Megvan az a kép Christian Bale-ről az Amerikai pszichóban? Na, ez lenne a borító, noha szoftosítanánk egy csöppet azzal, hogy köré rajzolunk egy etetőszéket, elé meg egy tál paradicsomlevest kiborítva.

Az említett lábjegyzetből lenne jó néhány, tulajdonképpen úgy nézne ki az egész könyv, mint az egyetemen, ahová jártam, a Gazdaságtörténet tankönyv, amelyben egy oldalon két bekezdés alatt volt egy féloldalnyi lábjegyzet, több momentumot kellett ugyanis megmagyarázni, mint megemlíteni.

De lássuk Rokink „töviseit”, azaz hadviselése lábjegyzetben kifejtendő metódusait:

1. A szemmel verő

Ha az ilyesmi tényleg fizikailag érintene, akkor a Roki születése utáni első hónapokban nekünk még a hajunk is be lett volna gipszelve.

2. A tépéscsináló

Nem összetévesztendő Munkácsyval és a szabadságharc sérültjeinek ellátásával, hanem a szó szoros értelmében értendő. Rokink a tépést mint műfajt rendkívüli módon kedveli, ám ő nem privát szabadságharcunk sérüléseit látja el általa, hanem a bajunkat! Sőt, a hajunkat!

3. A csípő

Csípőn is csíp ő úgy, mint a pinty, ám derék porontyunk harcmezeje nem elsősorban a derekunk, mint inkább a vállunk, nyakunk.

4. A harapó

Harapták már meg a mellbimbód? Nekem már igen! Az utolsó, amire emlékszem, hogy a kis piranjánk a szétnyitott metszőfogaival közeledik felé. A kimerevített pillanat, amikor már tudod, hogy meg fog történni, de mégse hiszed el. Ez nem valamiféle szado-mazo kéjelgés, hanem a pokol a köbön! Mindegy, mi a nemed!

5. A fogó

Kevés annál felemelőbb pillanat van, amikor észreveszed, hogy a csemetéd már fog. Szorítja a vállad, nyakad, mikor épp ringatod, vagy épp megfogja a lábad, és nyúl feléd, hogy vedd fel. Ennek inverze, amikor Christian Bale fent említett mimikáját gyakorolva az alsó állkapcsod vagy az orrcimpád a célpont. A CIA ügynökei simán képzésre járhatnának kisemberünkhöz!

6. A karmoló

Körmönfont pöttömünk ujja végeit mintha maga Hattori Hanzo fente volna. Precízen sújtanak le a kiszemelt prédára, legyen az cici vagy orca. Kell-e vajon keményebb karma, mint a kölök metsző karma?

7. A csikiző

Roki legújabb update-je tartalmazza ezt az üzemmódot, felrántja a pólóm, és úgy hason csikiz, hogy majd be hugyozok!

8. A hegyező

No nem ám Kukutyinba zabot, nem bizony! Hanem elmét! Hogy éles legyen, mint a sebészszike, és vágjon, ha épp új hadviselési formákat kell kieszelni az ősök ellen!

Meg bármi ellen, amivel szembe kell majd néznie. Most még minden nüansznyi fejlődését érzékeljük (és borogatjuk!), de el se tudjuk képzelni, hogy egyszer lesznek olyan momentumok, amiket már nélkülünk él majd meg.

Rajtunk is múlik, hogy később milyen mintákat vesz majd elő az alapján, mi hogy reagálunk rá és egymásra, ha valami épp fáj, vagy szemet szúr. Minket tehát sose bökjön semmi jobban, mint Rókánk tövisei, ott leszünk neki mindig, mint egy tenyér, amibe belekapaszkodhat, amit szoríthat, amíg bír, amit csikizhet, vagy ami az arcát simíthatja, ha épp őt bökik mások. 


AZ ELŐZŐ RÉSZEK:

1. Boldog új életke!
2. Rókus úrfi
3. Ott voltam!
4. Tíz dolog, amit imádok benned!
5. A Vuclik, a Muclik, a Durcik meg a Hurcik!
6. Ásó, kapa, nagybőgő!
7. Hogyan szerettem meg a kisfiamat?
8. Szóltunk a kis köpcösnek, és ő válaszolt!
9. Mi nem leszünk olyan szülők…!
10. Husi a köbön!
11. Pusztító utolsó mondatok a kicsi mellett
12. Azt a hétszázát, megtanultam énekelni!
13. Embert faragunk belőle – meg magunkból
14. Mosolyogj, nevess, kuncogj, kacagj!
15. „Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra!” (©Roki)
16. Anyu, Apu, én csak szép emlékeket akarok!
17. Fordulj, Róka, csosszantóra!
18. Leesett
19. Ami egykor hidegen hagyott, most majd’ felrobbant!
20. Alig vártuk, hogy eljöjjön ez a nap!
21. A nagy büdös helyzet!
22. Anyu(ci)róka
23. Koszmix a kádban!
24. A végtelenbe és tovább!
25. Ez itt a keeert – avagy udvari bolondozásaink!
26. Ha etetni akarod a kicsit, előbb ezt olvasd el!
27. Mikor lett a kisbabánkból kislegény?
28. A nagy büdös helyzet 2.
29. Mikor a Róka a fejembe szállt…!
30. Rokink 13 legfontosabb gondolata!
31. Rókus, a pedagógus!
32. I. Fényevő Rókus, a lámpák hercege
33. A kisbetűs élet
34. Nicsak, ki beszél? (napunk percről percre)
35. Nicsak, ki beszél még mindig? (napunk percről percre – 2. rész)
36. Ha én egyszer kinyitom a számat…?!
37. Az első igazi karácsonyunk
38. Rókus úrfink soha vissza nem térő első éve

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább