„Hatalmas visszalépés lenne, ha nem nyitnánk ki az ajtót más stílusú zenekaroknak”

Az interjú megjelent a Klikk Out 2020/03. számában.

Fotók: Ugróczky István

Amikor István kollégámmal egy péntek reggelen ellátogattunk a Rómer Házba, épp az esti mozit bontották le, hogy az Anna & The Barbies aznapi koncertjén kényelmesen elférjen és szórakozhasson mindenki. A termekben csend honolt, melyet csak a székek tologatása és a bár melletti hűtő zúgása zavart meg. Horváth Gábor látott minket vendégül, aki a RómerKvelle lelkes szervezője a 2014-es újranyitástól kezdve.  Fő területe az élőzene, a koncertek szervezése. A klub működéséről beszélgettünk.

Mióta szervezel koncerteket és hogyan kerültél a Rómerhez?

Mindig érdekelt az élőzenés koncertek szervezése. Már húsz éve művelem aktívan. 2005-ben költöztem Győrbe, majd a várostól 60 kilométerre szerveztem egy kisebb fesztivált. A feladatom a zenekarokkal való kapcsolatépítés volt. Emlékszem, vezetékes telefonról hívogattam a Pál Utcai Fiúkat, az Üllői Úti Fuck srácokat. Ma már picivel könnyebb ez a feladat.

A Rómer Ház sosem kerülte el a figyelmemet, mindig is a szívem csücske volt. A klub 2014-es újranyitásán egy baráti társasággal együtt dolgoztunk és egyre többen lettek azok a lelkes aktivisták, akik azóta is részesei a ház működésének.

Nagyon gyorsan híre ment a városban, hogy újra nyílt az egykor sokak otthonának számító Rómer ház.

Hogy valósulhattak meg az első nagykoncertek?

Pályázatokat adtunk be az NKA-nál, hogy nagyobb volumenű koncerteket szervezhessünk. Ezzel felkeltettük az önkormányzat figyelmét, mert egyfolytában a klubról beszélt mindenki. A régi és az új városvezetés is totális vállszéllességgel áll a Rómer ügye mellett.

Ha egy eseményre kevesen mennek el, abból le tudod szűrni, hogy van-e rá igény?

A kulturális szabadság mozgatórugója az anyagi támogatás. Nekünk fontos, hogy azoknak is teret adjunk, akire nem a teltházas közönség kíváncsi. Szerencsére nekem nem csak az a feladatom, hogy a legjobb zenekarokat hívjam koncertezni, akik biztosan megtöltik a helyet, hanem az is, hogy megszólalhassanak másféle és kevésbé ismert műfajok is.

Mint koncertszervező, hogy látod, meg lehet szerettetni az emberekkel egyes zenei irányzatokat?

Abszolút. Nekünk ez küldetésünk is. Nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben tudjunk bemutatni zenei műfajokat. A Rómer magáénak mondhat egy törzsközönséget, akik örömmel jönnek olyan eseményekre is, ami számukra teljesen új, mert tudják, hogy az minőségben zajlik majd. Olyan visszajelzéseket kaptunk emberektől, hogy számukra az volt az év koncertje, pedig nem volt teltház, de a hangulat felejthetetlen volt. Ilyen volt egy Korai Trancemission, vagy egy DJ Bootsie Live is.

Ha nem nyitnánk ki az ajtót olyan zenekaroknak, akik zenei stílusban mások, az nekünk egy hatalmas visszalépés lenne.

Ha egy zenekar szeretne nálatok megmutatkozni, arra is van lehetőség?

Természetesen, minden jelentkezést örömmel fogadunk. Nem biztos, hogy azonnal reagálunk, de a jelentkezést észben tartjuk. Nyilván van egy rosta, amin át kell menjen a zenekar, de rengeteg eseményhez ilyen levelekből választjuk ki a fellépőket.

Mi alapján áll össze a kultúrprogram egy hónapra?

A rendezvényeken nagyon sok ember dolgozik. A Rómer csapata egy 15 fős brigád, de rajtuk kívül önkéntesek is alakítják a programot. A Rómer fő elemei a koncert, mozi és színház. Ezzel nyitottunk ki pár éve, ezzel is prezentáljuk a klubot. Viszont nem akarunk minden nap koncertet és színházat, ezért szerettük volna színesebbre váltani a programkínálatot. Feladatunk, hogy minél több célcsoportot szólíthassunk meg az egészen fiataloktól az idősekig. Ha akár szórólapon, vagy a weboldalunkon megnézed a havi programot, biztosan találsz legalább egy, számodra érdekes programot.

A legnagyobb örömmel fogadjuk az ötleteket különféle események megszervezésére, és ha úgy érezzük, hogy ez hiánypótló, akkor azonnal megvitatjuk, milyen tematikával és hogy tudna megvalósulni.

Ilyen a Hangszert a kézbe sorozat. Ez egy olyan kiállítás, ahol a gyerekek kézbe is vehetik a hangszereket. Két éve volt ilyen rendezvény nálunk is. Több mint 3000 diákot szólítottunk meg és jöttek el a Rómerbe csoportosan, ahol különböző moderátorok és szakemberek segítségével kézbe vehették a hangszereket. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük kipróbálni az amúgy nehezen elérhető hangszereket. Volt egy kissrác, aki akkor fogott életében először gitárt, de volt olyan is, aki délután visszajött a zongora miatt, és az örömtől kifakadva magyarázta a szüleinek, hogy a zongora nála nagyon betalált. Ez is egy fontos szerepvállalásunk. Idén még szeretnénk egy ilyet szervezni.

Szerinted van élettartama egy ilyen típusú szórakozóhelynek egy ekkora városban?

Meggyőződésem, hogy egy óriási lyukat vágnánk a város kulturális életében, ha a Rómer Ház holnap bezárna. Inkább annak örülnék, ha még több ilyen hely lenne a városban. Az embereknek szüksége van egy olyan helyre, ahol kulturális kavalkád van. A termeink méretei miatt sok rendezvényt sajnos nem tudunk lebonyolítani. Úgy tudom, hogy a modern városok program tervei közt szerepel egy multifunkcionális létesítmény létrehozása, ami nagyobb produkciók helyszíne lehet. Ennek mi nagyon örülnénk, hiszen mi és még nagyon sokan a városban azért dolgozunk, hogy Győr ne csak iparilag, hanem kulturálisan is kiemelkedő legyen.


Mi, csallóköziek, heti rendszerességgel járunk Győrbe. Amiért megyünk, az a shopping, a séta a rakparton és a plázás mozi. Nézzük a kirakatokat, sorakozunk a gyorskajáért és elveszünk a tömegben. Közben a legmenőbb győri kultúrközpontban, a Rómer Házban meg nagyban zajlik az élet. Teltházas színvonalas nagykoncertek, színházak, kevésbé kommersz filmek, fesztiválok, hétköznapi kvízestek és jazzkoncertek várnak.

A Klubjáró eddigi epizódjai:

1. rész: Radosť, Pozsony – Felnőtt a klub, ahol mi is felnőttünk!

2. rész – Somorja, Mozi: Megyünk a Moziba! / Csillának a Mozi

3. rész – A Soul Hunter Music Club – Dunaszerdahely / Bill Hunternek a klub

4. rész – NFG klub, Dunaszerdahely – A zenefgé (utóbbi) három évadja Tóth Lali: Nem szerettük volna, hogy azért járjanak a klubba, mert „jó ott berúgni”

5. rész – A Rómer Ház – Győr

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább