Zene(kar)anténban – Jóvilágvan: „Karanténban a múzsák is bebújnak a paplanok alá”

Zene(kar)anténban című sorozatunkban szlovákiai magyar zenekarokat kérdezünk arról, hogyan reagáltak a járványhelyzetre, mit hozott ki belőlük és milyenek a várakozásaik. A nyolcadik epizódban a párkányi Jóvilágvan énekesnője, Bokor Réka válaszol.

Korábban:

 

Kovács Koppány (Rómeó vérzik) / túlontool / Black & White / Phoenix RT / Estendøn / Pósfa / Arizóna

Mikor éreztétek, hogy itt valami baj lehet minimum a tavaszi rendezvényekkel, amelyeken fellépnétek?

Két márciusi lekötött koncertünk volt, azokról gondoltuk, hogy el fognak maradni, de nem láttuk előre az elmúlt két hónap történéseit. Most inkább mindenki azt kérdezgeti, mit gondolunk, mikor lehet újra koncert. Szerencsére jó pár éve rájöttünk már, hogy az élet nem kívánságműsor, szóval próbálunk alkalmazkodni a helyzethez. A legtöbben nagyon örülünk a lenyugvásnak, lecsendesülésnek, hogy jut idő olyan dolgokra, amikre vágytunk, de nem fértek bele a rohanó mindennapokba. Egy új lehetőség ez az időszak!

Hogyan jelenik meg az életetekben most a zene/zenélés?

Az új helyzetre gyorsan új megoldásokat kerestünk. Feldemózzuk az összes új dalunkat, amit a negyedik lemezre szánunk. Mindeközben születnek vadonatújak is.

Zenekarunk a határzár miatt próbálni nem tud, ugyanis két tagunk Budapesten él, mi többiek Párkányban kuckóztunk be. A próbatermünk szerencsére úgy csalogat, hogy gyakorlatilag napi szinten lent bindzsizik valamelyikünk, születnek a sávok meg az ötletek. S újabban fikuszunk is van, őt is meg-megöntözzük, nem hagyhatjuk magára. 🙂

A sávok meg röpködnek online egymásnak, a dalok állnak össze, videókonferenciázunk arról, éppen mi hol tart, s mi legyen a következő lépés.

Van idő most a dalíráshoz szükséges elcsendesülésre, szöszölésre, az újra és újra nekiülésre, a rommá hallgatásra – ez csak jót tehet a születő daloknak. Ezenkívül mindenki gyakorol is ezáltal meg emellett.

Ki tudjátok használni a mostani időt előrelépésre, új ötletek fejlesztésére, vagy ezt a zenekartagok távolsága, esetleg másvalami gátolja?

Határozottan igen! Pl. végre valahára aktívabban nyüstölöm az énekpedálomat, dolgozunk a hangszíneken, vokálokon, tanuljuk a zeneszerkesztő programok használatát, többet beszélgetünk egymással művészetről, nüanszokról, stílusról, célokról, jelentéktelennek vélt és teljesen jelentéktelen dolgokról. A sok zenehallgatástól pedig már nagyon sok klipötletünk van.

Ihletett már meg Titeket a bezártság, a világjárvány vagy bármi, ami ezzel összefügg?

Egy karanténdalocskát készítettük, 2013-as Rosszul vagyok c. dalunkat bújtattuk új köntösbe. Úgy tapasztaltuk, sokan örültek neki a távolból, ami nagy motivációt adott a további dalok inkubálására!

A témák, hát, nos, khm, izé, elég szerelmesek az új dalok. Megjelennek mitológiai témák, de a létezés szürrealitását is dalba öntjük. A baktériumok és vírusok egyelőre még nem ihlettek verselésre, aztán ki tudja. A „vigyázzunk egymásra” cuki üzenetek dallá formálását meghagyjuk a kompetensebb zenekaroknak. A bezártság viszont határozottan jót tesz az ihletnek: karanténban a múzsák is bebújnak a paplanok alá, POZOR, POZOR!

Mi az, amire emberként, zenészként megtanít a mostani helyzet?

Sokkal jobban fogjuk ezután értékelni, ha koncertezhetünk! Visszaröpít bennünket a kezdetekre, amikor már napokkal a koncert előtt izgultunk / idegeskedtünk / örültünk / halálra voltunk rémülve. Jobban értékeljük az egymással való találkozást, a közös zenélést – az online térben ugyan készülhetnek a dalok és a karanténvideók, de a közösen zenélés örömét semmi sem pótolhatja. A zene azokban a pillanatokban nemcsak hallgatva van, hanem történik, él.

Ajánljatok valami hallgatnivalót otthon maradáshoz!

Dobosunk, Jáger Zoli ajánlata: John Frusciante – Curtains, Peter Gabriel – Up, RATM – Rage against the machine

Réka a SKAAR –Feed me to the Moon c. albumát javasolja.

Máté tippje Alt-J – An awesome wave c. albuma és a Queens of the Stones Age – Songs for the Deaf c. lemeze.

Valasek Zoli javaslatai Josh Smith – I ‘m gonna be ready c. lemeze, John Mayertől a Continuum, a Quimbytől pedig a Kilégzés c. korong

Pista a Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Emil Rulez lemezeit ajánlja!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább