Klikk Out Vikkendhouse: Nem szabad szemtanúkat hagyni!

A Klikk Out magazin mixsorozata ma egy rég várt epizódhoz érkezett. Főszereplőjét, Kačenát Dunaszerdahelyen talán senkinek nem kell bemutatni. A legtöbb bájjal és tehetséggel megáldott tetoválóművész, egy igazi „born to be wild” életérzést sugalló nő. Felkérésemre több alkalommal is nemet mondott, ám a héten nála jártam és tetoválás közben a zenéről beszélgettünk. 

Fotó: Ugróczky István

 

Sziasztok, Kačena vagyok, tetoválással foglalkozom. Jelenleg Dunaszerdahelyen élek és tevékenykedek. Sok dolog érdekel, de kevés a szabadidőm. Olyankor, ha tehetem, a természetbe vonulok, vagy motorbiciklire szállok.

Ragaszkodtál hozzá, hogy a cikkben Kačenaként említselek. Szeretnéd, hogy az igazi neved inkognitóban maradjon?

Katarína Turzová a nevem. Ugyanaz, mint édesanyámnak, csak ő magyarul, Katának hívatja magát. A Kačenka is anyutól ered, mert örököltem tőle egy tolltartót, amibe ez a név volt beleírva.

Vannak emberek, akik a zenével élnek, vannak olyanok, akik imádnak naponta új előadókat, műfajokat megismerni, meg vannak, akik szeretik a zenét, de sosem volt életelemük. Egy biztos: a zene mindenkié. Te melyik csoportba sorolnád magad?

Nem szeretem magam csoportokba sorolni, de az igazat megvallva a zene mindig is jelen volt az életemben és nagyon is fontos szerepet játszott. Szeretem a jó zenét jó minőségben hallgatni. Ha ez nem megy, akkor nem hallgatom.

Mint tetoválóművész, holtunkig létező motívumokat teremtesz. Számomra ez a művészeti ág és a zene kéz a kézben jár. Nálad mennyire fonódik össze a zene azzal, amit csinálsz?

Hát jó zenére jobban belemerül az ember az alkotásba. Néha a csend is zene füleimnek. Vagy a madarak dalolása, a fák lombjainak súgása.

Gyerekkorodból emlékszel arra, mi volt az a zene, ami először elvarázsolt?

Konkrétan, hogy mi volt az első, arra nem. De kicsi korom óta, apámnak köszönhetően volt lehetőségem sok jó zenét megismerni. Persze ezt csak későbbi éveimben értékeltem igazán.

Milyen zenei stílusokon, rajongásokon mentél át a sulis időszak alatt?

Mivel gyerekkorom és a sulis éveim a 90-es években zajlottak, ezért egyértelműen az akkor legmenőbb popzenéket hallgattuk. Az alapsuli felső tagozatában már különböző új emberek hatására kezdtem kapiskálni az új és más irányzatokat. Úgy mint sokunknál, nálam is nagy start volt a grunge és a hard rock.

A középsulis éveim már punk és hardcore lázban teltek és már nem csak zeneileg! Ezután nyitott lettem mindenre, ami a zenét illeti.

Mi az a zene, amit sosem tudnál meghallgatni?

 A gagyi, ízléstelen, trendeknek megfelelni akaró, de lelketlen zenék alapból nem fognak meg.

A karantén időszakban mennyire töltötte ki az idődet a zene? Manapság, ha zenét hallgatsz, azt milyen platformokon teszed?

Alapjáraton nem hallgatok zenét tudatosan, és ez a karantén időszak alatt sem volt másként. Számomra egyébként sem volt érezhető ez a pár hónap karantén. Ha zenét hallgatok, akkor fülessel, a YouTube-ot vagy a régi CD-ket veszem elő. Az az igazság, hogy minimális az elektronika a lakásomban, így sajnos nincs hol és hogy.

Egyébként érdekes, de ha a szeretett zenémet hallgatom, abban nem szeretek mással osztozni. Magam szeretem énekelni és élvezni, nem szabad szemtanúkat hagyni!

Térjünk a mixre, amibe tizenegy általad imádott zenét válogattál. Mi alapján állítottad össze a zenéket?

Igyekeztem úgy összeállítani a listát, hogy mindenből jusson egy kevés. Mivel a zene sokszor az érzéseimet és a hangulatomat tükrözi, próbáltam olyat mutatni, ami azért nem a klasszikus, jó öreg toplistám.

ÜZENET A MIXHEZ:

A zenében a hang, a dallam és akár a szöveg az, amiben megtalálod magad valahol, vagy épp megérint, az gyógyír a léleknek. Hallgasd és engedj el mindent! Táncolj, énekelj, tombolj és sírj, ha kell!

A MIX:

TRACKLIST:


1. Nirvana – Milk It (Album Version)
2. TOOL – The Pot
3. Steppenwolf – Magic Carpet
4. Bob Seger – Turn the Page (Live at the Cobo Arena, Detroit, MI 1980)
5. Juliette Lewis – Hardly Wait
6. Radiohead – Lotus Flower
7. 1000mods – The Son
8. Moderat – Rusty Nails
9. Alt-J – Taro
10. Csókolom – Mori Shej, Sabina
11. The Black Keys – Lonely Boy
Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább