Apró történet az előítéletről

Előítéletekből igazán nincs hiány köztünk, emberek közt. Képesek vagyunk akár ismeretlenül is, első pillantásra elítélni valakit. Sokszor talán még magunk sem tudjuk, miért, de megtesszük. Az elítélt embereket szinte kitaszítjuk a társadalomból, azt éreztetjük velük, hogy ők nem kívánatosak a köreinkben.

Az előítélet kegyetlenségét egy kis történeten szemléltetem. A fiúval, akiről a történet szól, még korábban találkoztam, viszont úgy hiszem, a vele történtek kellőképp bemutatják az emberi kegyetlenség egy fajtáját.

„Már hat éve szeretem ezt a lányt. Öt évig csak vágyakoztam utána és vártam. Egy éve tudhatom őt a magaménak” – mondta halkan a mellettem ülő fiatalember. Szemébe nézve láttam az őszinteséget, az elkeseredettséget. Megkérdeztem, mi a baj. Elmesélte, szíve választottjának szülei ellenzik kapcsolatukat.

„Be sem tehetem a lábam a házukba”

– hangzottak el szavai. Meghökkenve kérdeztem vissza ennek okára. A lány jómódú családból származik, kiknek elképzelése, hogy egy hasonlóan tehetős, diplomás férfi lesz pici lányuk társa. A fiúnak meg sem adták a bemutatkozás lehetőségét, azonnal elítélték, mivel nem végzett egyetemet, s a számláján nem sorakoznak a nullák…

Hiába szereti őszintén a lányt, mindent megtenne érte, hiába becsületes, kedves, intelligens. Mindez nem számít. Ha látni szeretnék egymást, csakis titokban tehetik. Egy baráti összejövetel során a lány édesanyjától azt az utasítást kapta, a vendégeknek mondja azt, egyedülálló. Nem engedte neki, hogy felvállalja kedvesét, mert úgy gondolta, azzal szégyent hozna a családra.

A történetet hallgatva egyre csak azon járt az eszem, hogy tehet ilyet egy szerető szülő? Hogy képes ok nélkül meggátolni gyermeke boldogságát? Ilyen szinten elítélni valakit, akit nem is ismernek?

A vágyakozással töltött öt év alatt persze jöttek-mentek a lányok a fiú életében, de egyiket sem szerette igazán. Amint megpillantotta a kiválasztott mosolyát, megszűnt körülötte a világ. S most, hogy végre együtt lehetnének, nem tehetik. Első hallásra a Rómeó és Júlia története jutott az eszembe.

A szülők hiúságának és butaságának következményeit a gyermekük viseli. Tényleg ilyen sokat számítana a rang és a végzettség? Nem hiszem… Sőt! Mindhiába szerepel valaki neve előtt doktori cím, ha szíve üres. S mihaszna birtokol valaki milliókat, ha nem ismeri a boldogságot.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább