Klikk Out Vikkendhouse: Sikeres átszellemülést!

Rendkívüli zenei felüdülés ez a mai, amihez a dunaszerdahelyi Marton Máté válogatta kedvenc számait. A sorozat lényege, hogy új zenei irányzatokat, hazai, vagy külföldi előaókat ismerjünk meg az aktuális főszereplők kedvencei által. Máté nem egy mindennapi gimis, fontosnak tartja, hogy a zenei stílusok bemutatása és oktatása már elemi szinten történjen. Ellenkező esetben fontos élményektől fosztjuk meg magunkat. 

Fotó: Ugróczky István

Marton Máté

Marton Máté vagyok, a magam 19 évével a szerdahelyi Vámbéry Ármin gimi végzőse. Hobbiírónak és hobbiköltőnek is ismernek, én meg remélem, valamikor eltűnik ezek elől a hobbi előtag. Ha épp nyugis estém van, akkor hajnal kettőkor politikaelméletet olvasok, néha verseket, néha meg nem tudom már a különbséget.

Gyermekkorodból emlékszel az első pozitív zenei behatásra, ami elindított benned valamit?

Pontosan emlékszem, mert ez egyszerre az egyik első emlékem is. A Kalákától a Fűszedő szólt valamelyik gyerekdal válogatás CD-ről, én meg abbahagytam mindent, amit épp csináltam és csak a zenére figyeltem. Akkor gondolkodtam el rajta először, mi minden lehet egy dalszöveg mögé bújtatva. Ezt a dalt a mai napig gyönyörűnek tartom, hallgattam is nemrég.

Teljesen biztos, hogy a zene veled maradt. Később milyen rajongások, vagy korszakok következtek? 

Három fő korszakom volt, egyfajta jellemfejlődést is látok benne. Poppal kezdtem, főleg amerikaival, de azért itt-ott belógott a magyar is. Innen alakultam át egy feketeruhát hordós, nálam kétszer nagyobb emberekkel pogózós „rockerré”, aki még a metálba is belekóstolt. Na, itt sokkal inkább a magyar előadók domináltak, Tankcsapda, Depresszió, Road, nem volt olyan daluk, amit ne ismeretem volna. Aztán szépen lassan eljutottam a harmadik, aktuális korszakomhoz, ahova már majdnem mindenből jut egy kicsi,

de mégis rögtön észre lehet venni, hogy az alter/indierocké a főszerep.

Említetted, hogy mostanában mindenből jut egy kevés. Melyek azok a műfajok, és mi az, amivel sosem tudtál azonosulni?

Az előbbi egyértelműen a már említett alterrock és indierock, de a népzene is egyre közelebb áll hozzám, pont ahogy a hiphop is, igen, tényleg van itt minden. Az utóbbira nehéz válaszolni, sokszor úgy voltam vele, hogy ez mára egyértelműen a pop, aztán mindig találok egy számot a zsánerben, ami megváltoztatja a véleményem, mondjuk azt azért hozzá kell tenni, hogy ezek a számok mindig épp, hogy nem lépnek ki a rádióbarát kategóriából. Szóval, talán az egyetlen ilyen műfaj a rapnek a nagyon agresszív, közben nagyon tartalmatlan verziója, amit leginkább pár magyar előadó folytat. Szerintem mindenki tudja, kikre gondolok….

Rengeteg koncerten részt vettél. Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei élménye?

Életem bármelyik Bohemian Betyars koncertje, azt az élményt eddig semmi nem tudta felülmúlni, különösen az éves Budapest Parkos bulijaikat. Nagy hatással volt még rám a Hiperkarma tavaly februári, 20 éves koncertje is, mellesleg ez volt az utolsó nagykoncert, amin a korlátozások előtt részt tudtam venni, szóval így még szebb élménnyé válik napról napra.

Te játszol valamilyen hangszeren?

Volt egy egy évig tartó fellángolásom egy akusztikus gitárral, azóta is nálam lakik, de nem nagyon beszélünk.

Marton Máté

Mennyire tartod fontosnak azt, hogy az emberek választékosan hallgassanak zenét?

Szerintem az általános iskolás zeneórákon minden, de legalábbis a legtöbb zenei műfajjal meg kéne ismertetni a kiscsajokat, kissrácokat.

Számomra a zene is az önkifejezés módja, akár az alkotása, akár a fogyasztása, olyan élményeket okozhat néhány szám meghallgatása, amitől senkinek nem kellene megfosztania magát. Egyszóval, vagy inkább kettővel, nagyon-nagyon fontosnak, na, ebből is három lett….

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenéd tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Igyekeztem minden általam említett műfajt és számomra fontos előadót szerepeltetni, akik és amik nagy hatással voltak a jelenlegi Marton Mátéra, na meg persze arra is, hogy egyáltalán idekerült. Mellette valami átfogó képet próbálok adni arról, mit is „képviselnek” ezek az előadók és miért kellene őket mindenkinek meglesni. Ez nyilván nem fog tíz számmal maradéktalanul sikerülni, de híres vagyok az igyekezetemről, éppen ezért jó szórakozást és sikeres átszellemülést kívánok mindenkinek!

 

A MIX:

 

TRACKLIST:


1. Bohemian Betyarsz – Józanodó
2. Aurevoir – Vahúr
3. Ricsárdgír – Jó ez a Pest
4. Jóvilágvan – Egymás ölébe
5. Elefánt – Faun
6. Tranzkaphka – Szupercella
7. The Strokes – The Adults Are Talking
8. Kistehén – Ezt is elviszem magammal
9. The Beatles – Eleanor Rigby
10. Cage The Elephant – Cold Cold Cold

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább