Péterfy Gergely: Kitömött barbár | Könyvjelző

Péterfy Gergely
A cikk megjelent a Klikk Out 2021/06. számában.

 

Fotó: a szerző

Adott egy idealista, fiatal író, aki büszke műveltségére, s az értékekre, amelyeket képvisel. Úgy gondolja, a világ majd kinyílik az ő és sorstársai számára, de minduntalan beleütközik a valóságba, hogy végül szárnyát szegje az élet, és öregkorára mindent elveszítsen.

Adott egy színes bőrű férfi, aki valahol Afrikában állítólag hercegnek született, hogy aztán Európába hurcolják szolgának, s ha a szabadságnak legalább a látszatát el is nyeri, halálában emlékeztessék arra, hogy a végletekig idegen maradt a világban: kitömik, akár egy állatot, s múzeumi tárgyat csinálnak belőle. És adott egy nő, aki fiatalon megtapasztalja a szerelem minden csodáját, csak hogy szép lassan hulljon majd darabokra az otthon, amelyet felépített.

Az első nem más, mint a mi Kazinczy Ferencünk, akiről itt teljesen más képet kapunk, mint a gimis irodalomórán. A második az ő szabadkőműves barátja, Angelo Soliman. A harmadik pedig felesége, Török Sophie, akinek a szemén keresztül ismerhetjük meg mindannyiuk összefonódó, mégis magánnyal átitatott történetét.

Az egész hátterét pedig a (napjainkban félelmetesen ismerősnek tetsző) tomboló kolerajárvány adja  – mikor is az emberek úgy viselkednek, ahogy veszély idején szoktak: keresik a bűnöst, vagy legalábbis a bűnbakot, s közben egymás farkasaivá válnak mindannyian. (sj)

Péterfy Gergely: Kitömött barbár, Pesti Kalligram Kft., 2019

Ezt se hagyd ki:
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább