Klikk Out Vikkendhouse: Éld meg a pillanatot, érezd át a dalod!

Engedd be a zenét ezen a forró nyári vasárnapon, általa ismerj meg új műfajokat, előadókat. Ebben most nagy segítségünkre lesz a solymoskarcsai Nagy Vivi, aki kitárja zenei mivoltját és megmutatja tíz kedvenc zenéjét egy csodásan összeállított mixben. 

Fotó: Ugróczky István

Vikkendhouse,Mix,Zene,Nagy Vivi

Sziasztok Nagy Vivien vagyok, Solymoskarcsáról. Jelenleg a pozsonyi Rendőrakadémia hallgatója. Magas energiaszintű, kutyabolond, nem utolsó sorban művészet- és zenekedvelő. ????

Emlékszel arra, amikor először kezdtél ismerkedni a zenével? 

A zene már nagyon fiatal korom óta ott volt az életemben, ugyanis az alapiskola alsó tagozata óta táncoltam. Kezdetben a modern táncot, később jazz-balettot, azután a hip-hop irányzatot is kipróbáltam, ezáltal ugyebár több zenei stílus is szerepet játszott az életemben. Akkor még nem volt kedvenc zsánerem.

Tiniként milyen irányzatok voltak rád hatással? 

A tánc által, ahogy a fentiekben említettem, több zenei stílus is megmozgatott. Legyen szó pop, funky, r&b stílusokról. Később, mikor elkezdtem gitáron játszani, akkor jöttek az alternatív zenei stílusok, a rock és a metál. Miután a hangszert a kezembe vettem, egyre inkább hatott rám a magyar alternatív rockzene. Elragadott a sokatmondóságával, bulihangulatával. Környékbeli fiatalokkal, barátokkal volt, hogy egy kisebb időre bandát is alapítottunk, a Kispál és a Borz, az Intim Torna Illegál, a Tankcsapda és a Quimby számait dolgoztuk fel.

Mi volt életed legnagyobb zenei élménye?

Életem legnagyobb zenei élményéről rögtön két koncert is eszembe jut. Az első a 2017-es évben, Pozsonyban megszervezett Parkway Drive-koncert volt. Életem első nagyobb szabású koncertélménye volt ez. Az első sorból ugrálva énekeltem végig a koncertet. A második legjobb élményem a 2019-es évben volt, mikor is a barátaimmal elautóztunk Bécsbe, az ausztrál metalcore stílust játszó Northlane koncertjére. Imádtam.

Vikkendhouse,Mix,Zene,Nagy Vivi 

Ma melyek azok a zenei műfajok, amelyek hozzád egyértelműen a legközelebbiek, és melyek azok, amelyekkel sosem tudnál azonosulni?

Manapság leginkább a metál, a metalcore, az alternatív rock zenei stílusokkal azonosulok. Viszont nyitott vagyok más zsánerekre is, legyen az könnyed reggae, techno vagy 50-es évekbeli rock and roll , illetve a 70-es, 80-as évek retroslágerei. Ha retro, akkor tánc!!

Amivel kifejezetten nem vagyok kibékülve, az viszont a mulatós.

Eddigi életed melyik szakaszára volt legnagyobb hatással a zene?

Nem tudok konkrét időszakot megadni, viszont azt tudom, hogy sok nehéz pillanaton átsegített, valamint fordítva is igaz, hogy rengeteg jó emlékem is fűződik egy-egy „muzsikához“. Talán ha arra kellene válaszolnom, mikor van rám a legnagyobb hatással a zene, akkor egyértelműen akkor, mikor én játszom gitáron. Akkor érzem át legjobban, minden egyes húr megpendülésével.

Különleges egy érzés…

Vikkendhouse,Mix,Zene,Nagy Vivi

Mennyire tartod fontosnak, hogy az ember tájékozódjon és fejlődjön a zenével, választékos zenefogyasztóvá váljon, és ne ragadjon le a kereskedelmi rádiók toplistáinál?

Szerintem mindenki hallgassa azt, amit sajátjának érez, amivel azonosulni tud. Emellett azonban fontosnak tartom, hogy az emberek nyitottak és befogadóak legyenek más stílusú zenei műfajokra is mint ami a saját favoritjuk. Fontos, hogy a 21.századi könnyűzene szerelmeseként is tudjuk értékelni a komolyzenét vagy a hagyományőrző népzenét/népdalokat.

Milyen felületeken hallgatsz zenét manapság, és mennyire van jelen a mindennapjaidban a zene?

Általában Spotify-on bömböltetem a zenéket, kevés esetben Youtube-on. Mikor autóval utazom, legtöbbször az Anténa Rock adásait hallgatom. A zene körülöleli a mindennapjaimat, ha az autóban utazom, takarítás közben, illetve a delutáni chillelést is zene mellett töltöm.

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenéd tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Próbáltam a mixet úgy felállítani, hogy először kicsit chillesebb, lazább zenéket válogattam, majd fokozatosan indul be az egész és a végén pedig robban egy jó kis metálzenével.

A mix első két számát általában pihenéskor vagy beadandóíráskor hallgatom. Nagyon megnyugtatóan hatnak rám, jól át lehet érezni a zeneszámok könnyed, lüktető ritmusát. Tash Sultana talán a lazaságával és hangszerhasználatával nyerte el a szívem. Gyakran órákig elmerülök egy-egy gitárszólamában.

Caro Emerald Back It Up című száma ebben a mixben nálam most a harmadik helyre került. Azért tettem bele, mivel ha ez a szám felcsendül, biztosan táncra perdülök.

A King of Leon Sex On Fire-járól pedig csak annyit, hogy az első helyen áll az autóban éneklésem toplistáján.

Ezután kezd csak a mix beindulni, főként Måneskin – Begginje, az új kedvenc robbantja be. A szám által kibocsátott energiaszinttel nagyon tudok azonosulni, általában én is 120 százalékon pörgök! 😀

Ezt követi az Artic Monkeys és a Foo Fighters. Tinikorom óta stabil kedvenceim. Az utolsó három számban pedig már a metálvonalé a főszerep. A Northlane-től egy akusztik számot hoztam, ami sokatmondóságával varázsolt el. Mindig libabőrös leszek tőle.

Végezetül pedig a jól ismert, mindenki kedvence, a Linkin Park beizzítja, a brit származású Architects metalcore banda pedig egyenesen a levegőbe repíti a hangfalakat. 😀

 

ÜZENET A MIXHEZ:

A 10 zeneszám nem pont a 10 legkedvencebb számom, viszont egy kis darab belőlem, hogy kicsit megismerjetek. Éld meg a pillanatot, érezd át a dalod! Píííísz

 A MIX:

TRACKLIST:


1. Chet Faker – No Diggity
2. Tash Sultana – Jungle
3. Caro Emerald – Back it up
4. Kings of Leon – Sex on fire
5. Måneskin – Beggin‘
6. Arctic Monkeys – R U Mine?
7. Foo Fighters – Everlong
8. Northlane – Bloodline (acoustic)
9. Linkin Park – One step closer
10. Architects – Doomsday

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább