Story Lab – Filmes kurzus indul Dunaszerdahelyen!

Az interjú megjelent a Klikk Out 2021/09. számában.

Hittétek volna, hogy Dunaszerdahely helyet ad majd egy filmes kurzusnak? Ha nem is, íme, a bizonyíték, ugyanis hamarosan elrajtolnak a különféle képzések, ahol komoly szakmai héttérrel rendelkező oktatók tanítanak majd. Kérdéseinkre Podhradská Lea válaszolt, több részletet is elárult.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 20.

Milyen programmal készültök pontosan?

A kurzusra jelentkezők az érdeklődésüknek megfelelően három szakirány közül választhatnak (rendező, operatőr, forgatókönyvíró). Pályakezdőként azonban elengedhetetlen, hogy rálátásunk legyen, miként jutunk el egy ötlettől a film gyártásáig, majd fesztiváloztatásáig, így produceri alapismeretekre is szert tesznek majd.

Podhradská Lea
Podhradská Lea

Mi az apropója a tanfolyamnak?

A kurzus abból a megfontolásból jött létre, hogy elindítsunk egy magyar filmművész generációt, mely jelenleg csupán szórványban létezik Szlovákiában.

A meghirdetett szakirányokkal is az a célunk, hogy a kurzus után legyen egy olyan kapcsolati hálójuk, mely lehetővé teszi, hogy a magányos alkotási folyamatot hátra hagyva csoportban dolgozzanak, ahol mindenkinek meghatározott feladata van. Igény esetén azonban a kurzus után is követjük, segítjük a készülő munkákat.

Filmkészítés,Filmes kurzus,Dunaszerdahely,Storylab,Podhradská Lea

Kik jelentkezhetnek elsősorban?

A kurzus meghirdetésekor elsősorban a még pályaválasztás, avagy pályamódosítás előtt álló fiatalokat szerettük volna megszólítani, 30 éves korig. Ám több olyan kérdés is érkezett felénk, hogy az ennél idősebbek jelentkezését elfogadjuk-e. Végül úgy döntöttünk, hogy nem szabunk korhatárt, így aki úgy érzi, hogy ideje és kitartása engedi, szívesen fogadjuk a jelentkezését.

Filmkészítés,Filmes kurzus,Dunaszerdahely,Storylab,Podhradská Lea
A közellátás vizsgálata (2019) / Rendező: Gyimesi Anna / Forgatókönyvíró: Kocsányi András / Gyártó: Színház-és Filmművészeti Egyetem

Milyen tananyagra és feladatokra számíthatnak a résztvevők?

Célunk, hogy a szakirányi alapismereteken túl minél hamarabb elinduljon a közös munka, a kurzust lezáró vizsgafilmek előkészítése. A filmötletek prezentálása, később az elkészült filmek bemutatása ugyanúgy nyilvános keretek között zajlik majd, így bárki számára megtekinthőek lesznek. Mindamellett azt gondolom, egy film előkészítéséhez – szakiránytól függetlenül – elengedhetetlenül fontos, hogy tudják, miként működik egy pályázat megírása, egy ötlet prezentálása.

A filmkészítéshez ugyanis nem elég a kreativitás, vagy hogy ügyesen kezeljük a kamerát. A tehetség önmagában nem ér semmit, ha nem társul hozzá kitartás, avagy az önmenedzselés képessége.

Filmkészítés,Filmes kurzus,Dunaszerdahely,Storylab,Podhradská Lea
Zvoní hrana / Rendező: Tomáš Šrámek / Operatőr: Ollári Krisztián

Pályakezdőként általában még nincs az ember mellett producer, így míg eljutunk odáig, hogy csak és kizárólag a kreatív részével foglalkozzunk a filmkészítésnek, évek is eltelhetnek. Addig viszont ezt a rendszert át kell látni, ebben igyekszünk segíteni.

Kik adnak órákat?

A kurzust hárman indítjuk. Kocsányi András, forgatókönyvíró, akinek legutóbbi filmje Cannes-ban szerepelt. Ollári Krisztián, operatőr, aki több netflixes sorozatban is dolgozott már. A rendező osztályt pedig én vezetem.

Rólam annyit érdemes tudni, hogy jelenleg a Nemzeti Filmintézet támogatásával dolgozom egy egészestés filmen. Rajtunk kívül meghívott szakmabeli előadókra is számíthatnak a résztvevők. Ők elsősorban dokumentum- és játékfilmes háttérrel rendelkező producerek, rendezők, dramaturgok, forgatókönyvírók és operatőrök.

Filmkészítés,Filmes kurzus,Dunaszerdahely,Storylab,Podhradská Lea
Zvoní / Rendező: Tomáš Šrámek / Operatőr: Ollári Krisztián

A program végeztével milyen vizsgafeladatokra számítsanak a résztvevők?

Vizsgafilmként rövid kisjáték- vagy dokumentumfilmet forgatunk majd, illetve célunk, hogy elkészüljön egy pályázati anyag (egy másik filmtervvel), amit aztán útjára engedünk, és reményeink szerint a résztvevők már saját kútfőből képesek lesznek elkészíteni a jövőben.

Mit tanácsoltok a hezitáló fiataloknak?

Ne hezitáljatok!

Kultminor – A projekt létrejöttét a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább