Szaltók és szalagcsokrok – avagy gondolatok a Netflix „Cheer“ c. sorozata kapcsán | Különvélemény

Ti mennyit tudtok a pompomcsapatokról? Úgy értem, azon kívül, hogy minden amerikai tinifilmben van egy hipermenő srácokból álló focicsapat, akiket az iskola legjobb csajai rövid szoknyákban, pomponokat rázva biztatnak. Ennél ugyanis sokkal többről szól az a sport. Megnéztem a „Cheer“ mindkét évadát – és mit mondjak, leesett az állam tőle!

Az amerikai Texasban található Corsicana csendes kisvárosa, amely a többszörös országos bajnok Navarro College Bulldogs szurkolócsapatának az otthona. Az Államok teljes területéről költöznek ide leendő szurkolófiúk és -lányok, hogy Monica Aldama edző csapatába beválogassák őket. Monica igazi fanatikus, minden mozdulatot végtelenszer ismételtet meg a sportolókkal, hogy állóképességüket, színpadi megjelenésüket tökéletesre csiszolja. A nagy nyomás alatt persze szaporodnak a hibák, nem egyszer láthatunk csúnya eséseket, akár a „piramis“ tetejéről is, amelyek azonnal orvosi ellátást igényelnek.

Hogy mindez miért is éri meg annyira? A cél eljutni a Florida állambeli Daytona Beach-en megrendezett állami bajnokságra, és hazahozni az első helyért járó trófeát. A versenyen két perc tizenöt másodperc áll a csapatok rendelkezésére, ez pedig egy akrobatikai elemekkel teletűzdelt, elképesztően dinamikus koreográfia hibátlan végrehajtását követeli meg az atlétáktól.

A „Cheer“ első évada 2020-ban jelent meg Greg Whiteley rendezésében, majd két év Covid-szünet után, január végén megérkezett a várva-várt második évad is. A második felvonás izgalmas mozzanata, hogy a Navarro Cheer csapata mellé időközben felzárkózott a Trinity Valley CC is, egy hihetetlen ambiciózus és következetes vezetővel, Vontae Johnsonnal az élen. A két csapat felkészülését párhuzamosan követhetjük végig, közben végig latolgatva az esélyeket, hogy idén vajon melyikük győzedelmeskedik Daytonában.

További érdekesség, hogy az első évadban megismert atléták valóságos helyi hírességekké váltak, tévéműsorokra, reklámokra szerződtek, Instagram-oldalaikat százezrek követik, az utcán kislányok kérnek tőlük autogramot. Emiatt pedig kiütköznek a szereplők jellembeli különbségei, illetve az, hogy kiből mit hozott ki a hirtelen jött hírnév.

Az évad legtöbb körömrágást ígérő jelenetei természetesen a daytonai versenyről szólnak, ahol tetőfokára hág a feszültség. Nem várt események is bonyolítják a döntőt, az utolsó rész végén az egyik csapat lógó orral, míg a másik megdicsőülten tér haza.

A sorozat nagy erőssége az emberi történetekben, a dinamikus vágásokban és a meseszép lassításokban rejlik, emellett a versenyhangulat átadása is remekül sikerült az alkotóknak.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább