Űrinternetet mindenkinek

Elon Musk, a SpaceX alapítója globális szélessávú szolgáltatást készül kiépíteni. A vállalat még november 15-én nyújtott be egy kérelmet az amerikai Szövetségi Kommunikációs Hivatalnál, hogy összesen 4425 műholdat bocsáthasson fel az űrbe.

Soknak tűnik? Az is!

Jelenleg 1421 aktív műhold van az égen, és további 2600 használaton kívüli egység kering a Föld körül.

A SpaceX terve szerint először 1600 műholdat bocsátanának fel, és azzal számolnak, hogy már ennek a felével, 800 műholddal is szélessávú lefedettséget tudnak majd biztosítani az USA területén, és azon kívül is. Ezután további 2825 műholdat vinnének fel, más magasságba.

A műholdak nagyjából 386 kilogrammosak, telekommunikációs berendezések lesznek rajtuk, de ami ennél is fontosabb, felhasználónként 1Gb/s letöltési sebességet biztosítanának, 25-35 ezredmásodpercnyi válaszidővel.

Ennek mindenki örülne, főleg azokon a területeken, ahol eddig csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem volt internetelérés.

Az UNESCO becslései szerint jelenleg 4,2 milliárd embernek nincs hozzáférése az internethez. A Google és az Fidelity már több, mint 1 milliárd dollárt fektetett a projectbe. Ez azt is jelentheti, hogy beleszólhatnak majd, milyen tartalmakat érhetünk el az űrneten.

Február 17-én útnak is indították az első két próbaszatelitet, a Microsat-2A-t és Microsat-2B-t. Ezeknek a műholdaknak csak 20 hónap lesz az üzemidejük, szélessávú rádiófrekvencián kommunikálnak és ezeken a műholdakon teszteli a SpaceX az adatátviteli képességeiket.

A szolgáltatást valószínűleg megfizethető áron vehetjük majd igénybe, hiszen az űrnet célközönsége főleg a szegényebb országok. A teljes globális műholdhálózat szatelitjei optikai kapcsolatban állnak majd egymással, és az ebből befolyó összeget a SpaceX az emberiség eddigi legnagyobb kihívásának megugrására szeretné fordítani: a Mars-utazásra.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább