ANKÉT: Közeleg a karácsony! Nézzük, vajon ki hogyan készülődik?

Hamarosan újra eljön az év legszebb ünnepe. Holnap, az első gyertya meggyújtásával az adventi koszorún hivatalosan is megkezdődik a várakozás időszaka. Ahány ház, annyi szokás. Mindenki másként éli meg ezt a néhány hetet, s persze a Szenteste hagyománya is családonként változó. Három fiatal hölgynél kíváncsiskodtunk, vajon náluk hogyan zajlanak a dolgok. A következő kérdéseket tettük fel:

1.Hogyan készülődsz a karácsonyra?
2. Hogyan telik nálatok a szenteste?

Juhász Viola (29)
főállású édesanya

 

1.Ebben az évben nagyobb figyelmet szentelek a karácsonyi dekorációnak. Az udvar és a lakás egyaránt fel lesz díszítve. A tavalyi díszek mellé beszereztem pár ablakmatricát, grincsfát és még néhány apróságot, amivel fel tudom kelteni a gyerekek figyelmét. Minden évben magam készítem az adventi koszorút, mindig valami újjal próbálok előrukkolni. Sajnos ebben az évben nem érkeztem új adventi koszorút készíteni. Bár a tervem, az elképzelésem megvolt ezzel kapcsolatosan, de a két kicsi lányom mellett nem jutott időm a megvalósításra. Ez a karácsony más lesz, mint az eddigiek. Mostantól a gyerekek a legfontosabbak. Mivel még kicsik, így az időm nagy részét ők töltik ki, mellettük jelenleg még nem igazán van időm órákat tölteni a konyhában. Szerencsére azonban sok segítséget kapok a nagyszülőktől, így a sütésre nem lesz gondom. J Az ajándékok beszerzését kivételesen nem az utolsó pillanatra hagytam, pár hete szépen lassan elkezdtem beszerezni őket. Idén szinte mindent az internetes webshopokon keresztül veszek.


2. A Szentestét itthon szoktuk tölteni a férjemmel, s idén persze már a kislányainkkal. Mi vendégeljük meg a szűk családot. Hagyományosan rántott ponty és halfilé kerül az asztalra majonézes krumplival, illetve nem maradhat el a halászlé sem. Ezeket közösen készítjük el a férjemmel. Az este hátralévő részében átadjuk egymásnak az ajándékokat, mellette pedig nagyokat beszélgetünk. Ilyenkor a nagy hajtást félretesszük, és csak egymással foglalkozunk.


Pataky Nóra (30)
állami tanácsos a kulturális minisztériumban

 

1. Elsősorban lélekben. Valahogy karácsonyra, és az előtte lévő várakozás időszakára mindig lenyugszik körülöttem az élet, egy kicsit megáll a pörgés, több idő jut az átgondolásra, az értékelésre. Másodsorban karácsonyi dekoráció elkészítésével, sok-sok gyertyával, karácsonyi zenék hallgatásával, karácsonyi vásározással, ajándékok beszerzésével és sütéssel készülődöm. Ez az időszak nálam már október végével megkezdődik. Először csak nyomozok, hallgatom az el-elszólt kívánságokat, amiből egy lista készül, majd a novemberi hónap vége felé megkezdődik a beszerzés. Ez mindig akkora öröm, megtalálni azt az apróságot, ami a másiknak biztosan örömet okoz. Már gyermekkorom óta mindig készítettem, vagy ha volt félretett pénzem, vásároltam a családom minden tagjának valamit. Az első gyertya meggyújtásával felöltöztetem az otthonunkat fényekkel, díszekkel, karácsonyi párnákkal, forralt bor és fahéjas narancsos tea illatával, felcsendül a Last Christmas és barátai, hogy minden érzékszervünk ingerelve legyen. Decemberben elmaradhatatlan a Mikulásozás családi körben, a városi adventi koszorú meggyújtása, a környékbeli karácsonyi vásárokon forralt bor és puncs kóstolása, mézes kalács készítése, az adventi hangversenyen való részvétel, és a budapesti baráti karácsonyi vacsora a Szenteste előtti pár napban. Egyszóval sűrű, de nekünk így teljes.


2. A Szenteste délután kezdődik a nagyszüleimnél. Ott találkozik az egész család. Az asztalon bejgli, ostya, forralt bor. Ez a nap több ízben is fontos számunkra, este fél 8-kor született meg anyukám és a keresztmamám, Éva. Tehát mi a szenteste előtt még egy kicsit szülinapozunk és névnapozunk. Aztán mindenki hazamegy a saját kis kuckójába. Az asztalra kerül a halászlé, a halacska és az elmaradhatatlan francia saláta. Mind a négy gyertya ég az adventi koszorún, szól a Mennyből az angyal, mi énekelve állunk a karácsonyfa előtt és gyermeki izgalommal csodálom a sok-sok ajándékot, amit egymásnak készítettünk. Én ki sem tudom bontani addig az én ajándékaimat, amíg a többiek arcát nem figyelhetem a kicsomagolásnál. Ha teli találat, úgy is látom, és nekem ez okozza a legnagyobb boldogságot. Az egész este megkoronázása az éjféli mise, ott rég nem látott ismerősökkel, barátokkal találkozunk. Szeretem ezt a szent ünnepet, friss feleségként, gyermekkel a szívem alatt azt tűztem ki célul, hogy a mi kis családunkban is mindig olyan meghitt és áldott lesz ez az időszak, mint az én gyermekkoromban volt.


Nagy Attila felvétele
Bokros Bianka (17)
tanuló, diákpolgármester

 

1. Fokozatosan előszedjük a féltve őrzött karácsonyi díszeinket, jönnek mellé a karácsonyi dalok és ezzel együtt a karácsonyi hangulat is. Anyukámmal mindig megtervezzük, hogy mit fogunk sütni, de a mézeskalács-felelős én vagyok. J Óriási örömmel sütöm és díszítem is, szinte mindenkinek készítek névre szóló mézeskalácsot. A karácsonyfa díszítést nem hagyjuk az utolsó pillanatra, szenteste előtt már egy héttel feldíszítjük a fát. Szeretem a várakozás különös hangulatát.


2. Szentestén összegyűlik a család, az asztalról nem hiányozhat a mennyei halászlé, rántott hal, majonézes saláta és persze a sok finom sütemény. Az ajándékozásra nem igazán fektetünk nagy hangsúlyt. Apróságokkal ajándékozzuk meg egymást. Néhány éve már nem használunk csomagolópapírt, inkább ajándéktáskába tesszük az ajándékokat, hiszen azt többször is fel lehet használni. A legszebb az, hogy együtt a család és a finomságokat azokkal az emberekkel tudom elfogyasztani, akiket nagyon szeretek. Ezt az érzést semmilyen drága ajándék nem tudná helyettesíteni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább