Mégis mi a francot is nézünk szombat esténként? – X-Faktor kritikatúra

A mai magyar televíziózás, kénytelen-kelletlen ki kell mondanunk, hogy számos ponton bizony azon a menthetetlen süllyedő hajón van, és ezen legnézettebb fő műsoridős programjuk sem segít, sőt…

Szerintem senkinek sem kell bemutatnom az X-Faktor néven futó énekes-tehetségkutató programot, hiszen bizonyára mindannyian hallhattatok róla, láthattátok reklámjait, beharangozóit televíziós tapasztalataitok során, ha mégsem, akkor a csatorna marketing osztályánál valami óriási bibi lehet.

Bár a Wikipédia statisztikái szerint a műsor nézettsége szériáról-szériára csökken, azért be kell vallanunk még mindig nagy médiafigyelem övezi az egész Faktor-lázat, így nem mondhatjuk , hogy a műsor nézettségileg teljesen haldoklik. Meglátásaim szerint – rójatok meg, ha tévedek – a műsor nézőközönsége kicserélődik, korosztályt cserél, illetve az online streaming korszakába lépve platformot vált.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Viski Ádám

Bár sajnos nem látok bele a valódi statisztikai adatokba, de úgy gondolom, hogy az egyre ifjabb, médiahasználóbb generációk válnak a csatorna célközönségévé, egyre fiatalosabb, modernebb tartalmat próbálnak gyártani a nézőknek, hogy megőrizzék a műsor felkapottságát, mainstream-szerűségét.

Ezzel nincs is semmi gond. Emberek, a mainstream nem rossz! Abból, mert valami populáris, tehát nagy befogadóközönségre tesz szert, még nem egyenesen következik, hogy szar.

A mai modernitásban, ahol egyre inkább individualitásé a fő szerep, az emberek félnek azonosulni olyan kultuszokkal, amik sokak által követett. Legtöbben a popularitást az unalmas, egyszerű, ugyanolyan fogalmakkal kötik össze, ami valljuk be őszintén nem fedi teljesen a valóságot.

A probléma forrása tehát nem abban rejlik, hogy a dolog nézett, nagyon is ellenkező okok azok, amiért kicsit hozzáértő kritikusok, vagy egyszerűen a médiában jártas emberek, de akár egy magam korabeli fiatal azt mondja, hogy itt valami nagyon nincs rendjén.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu oldalán.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább