Az irgalom angyala (?) – Ratched (sorozatkritika)

Különvélemény

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/11. számában.

Emlékszem, körülbelül öt éve láttam először a Száll a kakukk fészkére c. filmet. Miloš Forman filmtörténeti klasszikusának egyedi képi világa, pszichológiai mélységei és szereplőinek nagyszerű alakításai igazi katarzisélménnyel ajándékozzák meg a nézőt. Éppen ezért is örültem meg annyira, mikor a Netflix bejelentette: elérhetővé vált új sorozatuk, amely a filmbéli főnővér, Mildred Ratched előzménytörténetét dolgozza fel. A nyolcrészes első évad során, megismerhetjük gyermekkora tragédiáit és vonzódását a „megmentő“ szerepéhez, amelyben előszeretettel tetszeleg.

Ami már az első képkockák során is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az alapkaraktereken kívül a sorozat látszólag semmiben sem hasonlít az 1975-ben forgatott fekete-fehér filmhez. A páratlan képminőség, a színek vibrálása, élénksége és a kompozíciók szépsége szinte simogatja a szemet – látni lehet, hogy ebbe rengeteg munkát fektettek az alkotók. Ötletes módon, gyakran kétfelé osztják a képernyőt – így egyszerre láthatjuk, hogy mi történt az adott időben, két különböző helyszínen. Ugyanakkor a sorozat sokkal többet kínál, mint szép képek tömkelegét, folyamatosan játszik a feszültséggel, a nézők figyelmével és alapos megborzongatásukkal.

Ezt is olvasd el/nézd meg:
Két időutazós sorozat, levélhullás mellé
Streamtime és Könyvklub: Varga Ottó újra sorozatokat és irodalmat ajánl!

Sarah Paulson alakítja a főszereplő Ratched nővért, aki „ártatlan ibolyakék szemekkel“ érkezik meg a Lucia Állami Kórházba, ahová gyakorlatilag felveteti saját magát, egyre növekvő befolyása révén pedig fokozatosan a saját oldalára állítja a személyzetet, beleértve Dr. Richard Hanover igazgatót is. Kettejükön kívül, a sorozat mellékszereplők terén is nagyot domborít – feltűnik Sharon Stone, Judy Davis, Cynthia Nixon, Finn Wittrock és Amanda Plummer is.

A sorozat készítői a szinte pályakezdő Evan Romansky és Ryan Murphy (neki köszönhetjük az American Horror Story és a Scream Queens c. sorozatokat is). Elsődlegesen drámával van dolgunk, amelyben gyakran feltűnnek a horror elemei is – no épp csak olyan óvatossággal adagolva, hogy az egész ne menjen át egy szadista öldöklésbe, hanem feszesen simítsa körbe a történetet és szinte mi is meghalljuk a fenyegetően közeledő nővércipők kopogását a kórház folyosóján. A nővérszakma filozófiai kérdéseivel is szembesül a néző, hiszen a látszólag szolgai alázattal végzett hivatásban számos kiskapu nyílhat a visszaélésekre, a manipulációra és a korlátlan hatalomgyakorlásra az emberi életek fölött.

Mindent összefoglalva, ha valaki szereti a kórházi környezetben játszódó horrorfilmeket, az ötvenes évek Amerikájának hangulatát és a klasszikus vonós filmzenéket, a Ratchedben biztosan megtalálja a számítását.  Már az első évad megjelenése előtt megrendelték a másodikat a készítőktől – így jövőre sem maradunk a kedvenc Mona Lisa-mosolyú, kontyos, fejkendős nővérkénk nélkül.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább