Rejtett covid-hatás? Felvidéki művészeket kérdeztünk, Török Bianka, Lukács Hajni és Szűcs Gábor válaszolt | Ankét

A Te életed hogy befolyásolta, befolyásolja a covid? Kérdezzük egymást minduntalan. De hogy reagál egy művész, amikor valami ilyen mélyen belenyúl az életébe, ilyen komoly hatást gyakorol, amit egyszerűen, ha akarna, se tudna elkerülni? Tény, hogy csendesen átszövi a hétköznapjait, de vajon a művészetében is visszatükröződik? Ha igen, akkor hogyan? Helyi művészek válaszolnak nekünk.

Rejtett covid-hatás: 

1. rész

2. rész

3. rész

TÖRÖK BIANKA

(grafikus, illusztrátor)

Milyen alkotói reakcióid voltak a covid első hulláma kapcsán?

Nem mondanám, hogy különösebben foglalkoztam volna a témával alkotói szemmel, mivel sok munkám akadt és , nem maradt se időm se energiám reagálni a helyzetre. Későbbiekben viszont  a “kényszer helyzet” megmozgatta a fantáziám. Éppen abban az évben terveztem a kiállításom, amikor megérkezett az első hullám, és az azzal járó összes lezárás és aggodalom, így mindent újra kellett terveznem. Mivel akkor nagyon sokan a természetjárásban keresték a nyugalmat és egyben a családi programot is, úgy döntöttem, hogy kint a szabadban fogom kiállítani az illusztrációim. Szerintem nagyon szerencsésen jött ki, mert sokkal több családhoz eljutott a munkám, és vidámságot, meglepetést okozott az embereknek, ami kétség kívül mindenkinek nagyon hiányzott abban az időszakban. 

Azóta milyen témák felé fordultál? Volt bármi az önkifejezésedben, amin változtattál?

Ha belegondolok, az, hogy én akkor a természet felé fordultam, és ott kerestem a megoldást az mai napig megmaradt, és inspirál. Bátrabban nyúlok olyan anyagokhoz, és megoldásokhoz  ami eddig esetleg távol állt tőlem, és a grafikus, illusztrátor látásmódomtól.

Általánosságban milyen hatást vélsz felfedezni a covid előtti és utáni időszakaid között?

Az elején azt  gondoltam, és így vélekedem most is, hogy azon szerencsésebbek közé tartozom, akik nem veszítették el a munkájukat, és ugyanúgy “zavartalanul” tudok otthonról rajzolni, hiszen előtte is így volt. Ebben nem veszek észre a mai napig igazán nagy változást . Az ember viszonylag gyorsan meg tudja szokni a változást, és idomulni tud a korlátokhoz, és most, hogy már kicsit szabadabbak vagyunk , azon kapom magam, hogy jó itthon, és lassítottam az életstílusomon, amire nagy szükségem volt.


SZŰCS GÁBOR

(festőművész)

Milyen alkotói reakcióid voltak a covid első hulláma kapcsán és azóta milyen témák felé fordultál? Volt bármi az önkifejezésedben, amin változtattál?

Az első országos kijárási tilalom kezdetén vidékre költöztem, ahol elszigeteltséget találtam, nyugalmat és csendet. Az ihlet különböző eltérő témákból származik. A természet fontos pillér, akárcsak az események, a könyvek, az utazás, az emberek és a zene, de leginkább a digitális grafikáimból merítek inspirációt. Nem voltam minden nap internet közelben, nem igazán figyeltem a történéseket. A sok szabad idő lehetővé tette hogy folytassak régebbi projekteket amelyek bizonyos okokból nem valósultak meg korábban. Minden nap festhettem az új stúdióban ahol volt időm részletesen átgondolni a munkámat. Több festményen is dolgoztam egyszerre. Vastag festékrétegeket viszek fel, aminek száradása időbe telik, ami azt jelenti, hogy egyes festmények hetekig is eltarthatnak. 
Szeretem a digitális grafikák, animációk és videók terjedelmét, valamint azt, hogy ezeket az elektronikus zenével ötvözhetem. Nagyon nagy különbségek lelhetőek fel egyik – másik téma között, viszont nem mondanám hogy a covid bárhogy is kihatott volna a az alkotói tevékenységemre. Sok időt töltöttem olvasással is. Számomra nagyon pozitív hatású volt a bezártság. Az egyetlen dolog, ami hiányzott, az az utazás.


LUKÁCS HAJNI

(illusztrátor, tanár)

Milyen alkotói reakcióid voltak a covid első hulláma kapcsán?

A covid mondhatni az életem legnagyobb változásai kellős közepén ért. Az első hullámban még én is azt hittem, hogy ez egy rövid időszak lesz, és jól jött az, hogy egy időre négy fal közé szorultunk, mivel így többet tudtam foglalkozni az ötleteim megvalósításával, jobban ki tudtam venni a részem az új otthonunk alakítgatásában és általánosan mondhatni, hogy nagyobb szabadságot éreztem a ,,home officenak,, köszönhetően. Mivel volt több időm, így tudtam többet festeni is, és foglalkozni az alkotással. Ezek után jött majdnem háromnegyed évnyi bezártság és otthonról dolgozás. Mivel a férjem dolgozott és nem volt otthon, egyedül voltam, ezt elég nehezen viseltem, ezekből az alkotás húzott ki.

Azóta milyen témák felé fordultál?

Eleinte sokat festettem, majd egyre inkább az illusztrációk felé kezdtem el fordulni. Mindig is szerettem az illusztrációk világát, már kiskoromban is azon gondolkodtam milyen jó lehet annak aki megrajzolja a mesekönyvekbe a képeket és titkon reméltem, hogy egyszer majd én is rajzolhatok ilyet. Izgalmas és egyben nehéz is volt váltani, megtanulni másképp gondolkodni mint eddig. Elkezdtem foglalkozni a gyermekillusztrációkkal, leginkább 10 éven aluliaknak rajzolok.

Volt bármi az önkifejezésedben, amin változtattál?

Az önkifejezésem jelentősen megváltozott ez időszak alatt, amikor festettem, figyeltem a tér ábrázolására, a reális formákra, színekre, viszont az illusztráció másféle irányzat. Nagyon játékos lehet az ember, és egyre jobban kezdtem elengedni az addigi elveimet. Rám sok munkámban jellemző volt a realizmus és a tér érzékeltetése, szerettem játszani a tér illúzióival, azonban az illusztrációban szabadon variálhatok, és nem feltétlen kell ragaszkodnom azokhoz a dolgokhoz amit eddig fontosnak tartottam. Meglehetősen varázslatosnak érzem a gyermeki fantázia világát a dolgok szabad kombinációját és igyekszek ezt a játékosságot felhasználni a munkáim során. Ezen felül próbálok mindig valami kis poént belecsempészni az illusztrációkba, ez pedig egyáltalán nem volt rám jellemző, mivel másféle témák foglalkoztattak eddig.

Általánosságban milyen hatást vélsz felfedezni a covid előtti és utáni időszakaid között?

Érdekes belegondolni és összehasonlítani ezt a két időszakot. Mondhatnám elég sok minden megváltozott a covid alatt, bár nem feltétlenül állíthatom, hogy covid nélkül ezek a változások nem következtek volna be. A munkáimban jelentősen megváltozott minden, a járvány előtt még sokat foglalkoztam a rémálmokkal, mostanra pedig belemerültem a gyermek illusztrációk világába. Átgondolva a covid okozta nyomást oldották az illusztrációk könnyed témái, így könnyebben át tudtam lendülni a stresszhelyzeten, ezért nagyon jókor jött a váltás. A gondolkodásomon is sok változást észlelek, mind a személyes életben, mind alkotói énemben, saját magamon is meglepődtem, hogy a negatív dolgok vizuálisan nem jelentek meg a munkáimban, ellenkezőleg, próbáltam a derűsebb, könnyedebb oldallal foglalkozni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább