Túl az ünnepélyeken – 1956 kevésbé ismert versekben, fotókban és dalokban

Ma már az ország minden pontján, minden sajtóorgánum felületén megemlékeznek az 1956-os forradalomról. Amellett, hogy a fülünkben csengő és szemeink előtt folyton fölvillanó, már megszokott alkotásokat látjuk, nem szabad elfelejteni, hogy ez az esemény művészeti szempontból is az 20. század legmeghatározóbb időszaka volt. Nem csak hazánkban, de külföldön is. Most Lóránt András kollégámmal összegyűjtöttünk olyan fotókat, verseket és dalokat, melyekkel nem találkozunk minden egyes ünnepségen vagy megemlékező írásban. 

Szerző: Vincze Bence

Fotók: Nagy Gyula / Fortepan.hu

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Elvis Presley – Béke a völgyben

Rock ‘n’ Roll királya szerte a világon a legnagyobb népszerűségnek örvendett az 50-es 60-as években, ám az orosz befolyás következtében hazánkban igen csak tiltottnak számított a többi amerikai ronck-csillaggal együtt. Kevesen tudják – és 47 éven keresztül magyar ember nem is igazán hallotta -, hogy Elvist roppant mélyen érintette az 1956-os magyar forradalom. 1957 januárjában a Király egy televíziós műsorban a Béke a völgyben(Peace In The Valley) című dal éneklésekor műsorvezetőjével arra kérte a nézőket, hogy adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat.

„Köszönöm Artúr! És most, Hölgyeim és Uraim, ahogyan Önök valószínűleg tudják, miután eltávozik innen menedzserével, […] Elvis Presley Hollywoodba megy, hogy elkészítsen egy új Paramount Pictures filmet, a „Running Wild”-ot, Hal Wallis-szal. Amíg ezzel foglalatoskodik, tervez egy nagy magyar segélykoncertet. De mivel ez a fiatalember nagyon hevesen érez a magyar segítségnyújtással kapcsolatosan, figyelmeztet mindannyiunkat az egész országban, hogy azonnali segítség szükséges, így amíg megvalósul a segélykoncert, szeretné emlékeztetni Önöket, hogy küldjenek csekkeket a templomaiknak, a Vöröskeresztnek, stb. […] Most pedig elénekel egy dalt, ami felidézi azt a hangulatot, amit létre szeretne hozni – Peace In The Valley (Béke a völgyben).”

Elvis Presley – Peace In The Valley


Oh well, I’m tired and so weary

But I must go alone
Till the lord comes and calls, calls me away, oh yes
Well the morning’s so bright
And the lamp is alight
And the night, night is as black as the sea, oh yes

There will be peace in the valley for me, some day
There will be peace in the valley for me, oh Lord I pray
There’ll be no sadness, no sorrow
No trouble, trouble I see
There will be peace in the valley for me, for me

Well the bear will be gentle
And the wolves will be tame
And the lion shall lay down by the lamb, oh yes
And the beasts from the wild
Shall be lit by a child
And I’ll be changed, changed from this creature that I am, oh yes

There will be peace in the valley for me, some day
There will be peace in the valley for me, oh Lord I pray
There’ll be no sadness, no sorrow
No trouble, trouble I see
There will be peace in the valley for me, for me

1957.

SS Lazio – Avanti ragazzi di Buda

Az olasz bajnokság első osztályában szereplő SS Lazio csapata Európa egyik legszélsőségesebb ultra- és huligángárdájával rendelkezik. Már a 20. század elejétől fogva minden meccsek ott vannak a politikai, forradalmi és szélső jobboldali nézetek a nézőtéren, akár egy molinó, egy zászló vagy dal formájában. Attól eltekintve, hogy a legtöbb baloldali média szerint gusztustalan fasiszta banda akiket el kellene törölni a futballtörténelemből, nem egyszer tisztelegtek és segédkeztek a szabadságukért küzdő nemzeteknek – természetesen főként lélektani szempontból -, nem történt ez máshogy 56-ban sem, amikor nem csak a csapatukat éltették a futballpálya széléről, hanem a magyarokat, pesti forradalmárokat is egy dal formájában, ami a mai napig felcsendül a legtöbb meccsükön. Tavaly hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a forradalom 60. évfordulójának alkalmából nem csak a Lazio szurkolók, de az ellenfél rajongói is együtt énekelték az Olaszországban nagy ismeretségnek örvendő ritmust.

Ez és további jó pár költemény elolvasható az f21.hu oldalán.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább