Hakszer Roland: „Egy nagy család vagyunk”

A birkózás a legrégebbi sportok egyike, már az ókori olimpiákról készült feljegyzések is arról tanúskodnak, hogy ha két sportember test-test elleni harcot vívott, akkor legelőször a birkózás szabályainak megfelelően feszült egymásnak. Hiába azonban a történelmi múlt, ha mára az egyre inkább elüzletesedett sportvilágon belül nem kap akkora figyelmet, amekkorát megérdemelne. Pedig tehetséges fiatalokból tájainkon sincs hiány. Hakszer Roland, a dunaszerdahelyi birkózóklub elnöke, a Szlovák Birkózó Szövetség alelnöke szerint ezt az elmúlt évek eredményei is igazolják.

Legutóbbi beszélgetésünk alkalmával még csak a dunaszerdahelyi birkózók útját egyengette, tavaly azonban megválasztották az országos szövetség alelnökévé. Milyen feladatokkal jár ennek a posztnak a betöltése? 

2016 májusától ideiglenesen töltöttem be a szabadfogású és női birkózásért felelős alelnök posztját a szövetségben, és még az év októberében megerősítettek ebben a tisztségben. A megbízatásom 2020 végéig szól.

Néhány projektet már tavaly nyáron elindítottunk, a klubok eredményjelzőket, elektronikus mérlegeket kaptak a szövetségtől. A hosszú távú terv az, hogy az egyesületeket birkózószőnyeggel is tudja támogatni a szövetség.

 

Ez több ezer eurós tétel, sok kisebb klub nem is tudja megengedni magának, holott a sportágnak ez az alapja. Eddig öt szőnyeget osztottunk ki. A szövetség vezetőinek emellett az a dolga, hogy partnereket keressenek a sportág támogatására és népszerűsítésére. Komoly munkát fektetünk a sportdiplomácia építésébe és abba, hogy a birkózást minél jobb fényben tüntessük fel Szlovákiában.

Dobai Bálint felvételei

Munkájukat nyilván az elért eredmények alapján ítéli meg a közvélemény. Mire kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni ahhoz, hogy ezek az eredmények valóban jöjjenek?

2016. január 1-től életbe lépett az új sporttörvény, melynek kapcsán nagyon sok munkát kellett elvégeznünk. Ide sorolnám az alapszabály módosítását, a működési szabályzatok megfogalmazását, az átigazolási és regisztrációs változások kidolgozását. Ez mind háttérmunka, amely kevésbé érdekli az embereket, mert őket főleg az eredmény foglalkoztatja. Ahhoz, hogy eredményesek legyünk, ezek is mind szükséges lépések.

A szövetség elindult egy úton, amely főleg a fiatalok támogatására összpontosít.

 

Jó utánpótlás nélkül ugyanis egy-két emberen áll vagy bukik a felnőtt válogatott eredményessége. Megerősítettük az iskolai sportközpontokat, jóváhagytuk továbbá két új ifjúsági szabadfogású birkózócentrum létrehozását, az egyik Privigyén, a másik Dunaszerdahelyen fog működni a már meglévő szinnai mellett. Vásárúton pedig kötöttfogású birkózóközpont működik. Nagy sportdiplomáciai sikernek számít, hogy jövő szeptemberben junior világbajnokságot rendezhetünk Nagyszombatban.

Nemrég Oroszországban is járt a szövetség vezetése, hogy az ott szerzett szakmai tapasztalatokat itthon átadhassák, és kamatoztathassák.     

A nagyobbtól sosem szégyen tanulni. Észak-Oszétia fővárosában, Vlagyikavkazban hat birkózócsarnokban is megfordultunk. Ott az összes alapiskolában van birkózószőnyeg. Olyan faluban is jártunk, amelynek csupán ezerötszáz lakosa van, mégis négy olimpiai bajnokot adott a világnak: három birkózót és egy súlyemelőt. Az orosz birkózók nagyon erősek fejben, és hatalmas az önbizalmuk. Azért tartoznak a világ élvonalába, mert ebben a sportágban óriási náluk a konkurencia. Mi is beerősítettünk három orosz versenyzővel, akik legutóbb már szlovák színekben versenyeztek és egy bronzérmet, valamint két ezüstérmet hoztak a világbajnokságról.

Célunk, hogy szorosabbá fűzzük az Orosz Birkózó Szövetséggel az együttműködést. Közös edzőtáborozásokat tervezünk Szlovákiában és Oroszországban egyaránt.

 

A dunaszerdahelyi birkózóklub, amelynek már hat éve az elnöke, milyen sikerekre lehet büszke az idén?

A teljesség igénye nélkül azzal kezdeném, hogy közel húsz év után lett Dunaszerdahelynek országos felnőtt bajnoka szabadfogásban, a 18 éves Hakszer Balázs személyében, aki Szinnán kirobbanó formában versenyzett. A 61 kilós súlycsoportban első összecsapásán 10:0 arányban technikai tussal verte ellenfelét, majd hasonló módon győzte le következő riválisát is. A döntőben pedig sikerült két vállra fektetnie vetélytársát. Ifj. Gaál Attila idén junior korosztályban megnyerte mind a két fogásnemben az országos bajnokságot, így kétszeres országos bajnok lett. A fiatalabbak közül a kadét korosztályban Csörgő László vitézkedett, aki még csak utolsó éves serdülő, mégis a kadétoknál lett országos bajnok. Bazsó Marek három országos bajnoki címmel gazdagította a 2017-es eredménylistánkat. A lányok közül Bacsfai Réka ott volt Athénban, a kadét világbajnokságon, ahol hajszálon múlott a továbbjutása. 2011-ben, mikor elvállaltam a klub irányítását, összesen hat érmet szereztünk.

A szisztematikus edzésmunkának és a sikerre éhes fiataljaink elszántságának eredménye, hogy idén 41 érem került a dunaszerdahelyi birkózók nyakába.

 

Ebben az évben emellett hat versenyzőnk mérettette meg magát Eb-n és világbajnokságon. Hamarosan pedig két dunaszerdahelyi birkózó kiutazik Oroszországba, tíznapos edzőtáborba, hogy az ott szerzett tapasztalatokat aztán itthon átadják a többieknek.

Minek köszönhetők az eredmények?

Az edzéseinken nálunk elsőszámú a rend és a fegyelem. Mi nem csak sportolókat, hanem céltudatos, fizikai és szellemi értelemben véve is erős személyiségeket nevelünk. Az eredmények mögött óriási edzőmunka áll. Rendszert vezettünk be az edzésekbe, amelyek számát megnöveltük. Az edzőink, Gaál Attila, Hakszer Tibor és Vajas József folyamatosan fejlesztik magukat, különböző továbbképzéseken vesznek részt. Ifj. Gaál Attila és Juhász Mária pedig versenyzőként szerzett edzői képesítést. A tréningek minősége is óriásit fejlődött. Vannak húzóembereink, akikre a fiatalabb generáció felnéz. Nagyon erős nálunk a csapatszellem, mi tényleg egy nagy család vagyunk. Ezért a szülőket is külön köszönet illeti.

Mik a célkitűzések a jövőre nézve?

A legnagyobb álmunk, hogy a 2020-as tokiói olimpián szerdahelyi versenyző is szőnyegre léphessen. Ezt egyáltalán nem tartom kizártnak. Szeretnénk, ha az elmúlt évek során tapasztalt fejlődés töretlen lenne, és akkor jönnek majd az eredmények. Jelenleg ötven regisztrált versenyzője van a klubunknak. A birkózás után már a legkisebbek, az óvodás korosztályhoz tartozók is érdeklődnek, ami talán azért nem véletlen, mert az embernek a génjében van ez a sport. Hiszen hány kisgyermek mondja azt otthon az apjának, hogy gyere, apa, birkózzunk egyet. Az ő képzésüket sem akarjuk elhanyagolni. Ebben az évben négy versenyt szerveztünk Dunaszerdahelyen: országos bajnokságot, a Csallóközi Kupát, egy Diákliga fordulót, és egy megyei olimpiát.

A nemzetközi versenyek keretében magyar, szlovák, cseh, horvát, román és orosz birkózók is megfordultak a városban. Reméljük, jövőre további nemzetek sportolóival bővül majd a kör.

 

Megtisztelő és egyben az eredményeinket is igazolja, hogy mi is részt veszünk külföldi versenyeken. Az ilyen színvonalas megmérettetések kellenek ahhoz, hogy a birkózóink fejlődni tudjanak, és magasabb szinten tudják művelni ezt a sportot.

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább