Ilyen még csak a filmekben volt – megépítik a fúziós reaktort

Az utóbbi években szerencsére egyre többet hallani a tiszta és megújuló energiaforrásokra alapuló fejlesztésekről, azonban a mostani valami egészen más. A General Fusion mindössze 60 tudósból és mérnökből álló csapata arra vállalkozott, hogy megépítenek egy működő fúziós reaktort.

Hogy ez miért olyan nagy dolog?

 

Csak azért, mert tiszta energiát lehet nyerni belőle, biztonságos és sokoldalú. Amikor a filmekben felrobban egy – a valóságban nem létező – fúziós reaktor, akkor általában vele pusztul a fél világ is, azonban ettől nem kell tartanunk, ugyanis a rendszer képtelen összeomlást vagy radioaktív sugárzást létrehozni.

Hogyan működik és miért nem építették meg eddig?

 

Ahhoz, hogy fúziót hozhassunk létre itt, a Földön, hidrogén atomokat kell felhevíteni, majd nagy sebességgel egymásnak ütköztetni. Persze nem elég langyosra melegíteni őket. A Nap belső hőjének tízszeresére, vagyis 150 millió Celsius-fokra kell hevülniük, majd egymásba ütközniük.

A General Fusion két különböző folyamattal éri el a fúziót. Először is kell egy kevés (2 mg) deutérium, ami a hidrogén egyik stabil izotópja. A tengervízből lehet kinyerni, tehát ingyen van. Ezen kívül lítium kell a folyamathoz. Egyik anyag sem megújuló, de mivel elenyésző mennyiség kell belőlük, előbb robbanna fel a Nap, minthogy kifogynánk az alapanyagból.

Miután a deutériumot egyenletesen eloszlatták a reaktor külső peremén, 1 millió Amper és 15 ezer volt (átlagos villámcsapás) segítségével óriási elektromágnesek letépik az elektronokat a deutériumról, így egy 5 millió fokos plazmagolyót hoznak létre, majd a mágnesek segítségével továbbnyomják a plazmagolyót a fő kamrába. Itt a plazmát körbeveszi a folyékony lítium, és a másodperc töredéke alatt gőzdugattyúkkal összenyomják. Így érik el a 150 millió Celsius-fokot és a fúziót, vagyis gyakorlatilag egy ultramodern belső égésű motorról beszélünk. A hőenergiát ezután elektromos energiává alakítják.

 

Működés közben 20GW energia szabadul fel, ami egyszerre 16.5 DeLorean jövőbe vagy múltba repítéséhez lenne elegendő. Ez olyan elektromágneses mezőt generál, ami miatt csak száloptikás kábeleken keresztül, a cég saját fejlesztésű hardvereivel tudják felfogni a fúzióból származó adatokat.

A General Fusion reméli, hogy a jövőben minden másodpercben képesek lesznek majd egy ilyen reakció végrehajtására, s ezzel végleg lecserélhetik a nukleáris reaktorokat, s felszámolhatják a radioaktív hulladékot. Az első működő fúziós reaktor a cég reményei szerint 4-5 éven belül működőképes lehet.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább