Régi adósságot törleszt Dunaszerdahely

Dunaszerdahely városa régi adósságot törleszt azzal, hogy ami más városban, községben természetes, az most válik csak a városban azzá. A hősi halottak emlékére felállított világháborús emlékműről van szó. Azoknak a katonáknak állítunk emléket, akik az I. és a II. világháborúban hősi halált haltak, akik nagy része idegen földben nyugszik. Mert a múlt nemzedékének igenis kötelessége az emlékezés, és egyben a jelen és jövő ifjúságának példát mutatni, ugyanakkor figyelmeztetni is őket a háborúk borzalmaira – írja a ma7.sk-n megjelent írásában Karaffa Attila.

Szerző: Karaffa Attila / ma7.sk

Dunaszerdahely városának nem volt világháborús emlékműve, erre az első világháború befejezésének 100. évében kerül majd sor. Az emlékmű hiánya, a hősi halottakról való méltó megemlékezés arra sarkalta a város polgármesterét és az önkormányzatot, hogy cselekedjen. A rendszerváltás után bár kiegészült a Szent István parkban Nagy János: A fasizmus áldozatainak emlékére állított alkotása, mégsem mondhatjuk külön emlékműnek.

Az egykori téren régen az ereklyés országzászló állt Dunaszerdahelyen, majd a kommunizmusban és a szocializmusban a partizánoknak emléket állítva került sor 1971. május 7-én. Előtte is állt már egy kisebb vörös csillagos emlékmű, hiszen az országzászlót mindenképp el kellett tüntetni, mint nagyon sok más magyar emléket a városban. A rendszerváltás után kiegészült a magyar katonák neveivel a mártíremlékmű körüli park, de különálló saját emlékmű még mindig váratott magára.

A cikk folytatása elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább