Je to výzva, s mužstvom je práce ako na kostole

Ak odohráte dva zápasy, v ktorých sa viac trápite a nerozdávate radosť z futbalu, obdobnú ako v pamätných vlaňajších zápasoch so Žilinou, ale napriek tomu nazbierate šesť bodov, treba ďakovať pánu Bohu, že vieme vyhrávať aj keď sa nedarí.

Mali sme totiž obdobia, keď sme po násobne lepších výkonoch ronili slzy nad stratenými bodmi. To sú však dva extrémy, ktoré neznamenajú cestu klubu so zázemím, tradíciou a duchom, akými disponuje náš klub. My, v dobrom aj v zlom, musíme vidieť pred sebou jeden cieľ – úspešné mužstvo s atraktívnym futbalom.

Prakticky je už jasné, že v tejto sezóne neprídu úspechy s takou ľahkosťou ako vlani, ale istý čas budeme svedkami krvopotného futbalu. Why? – opýta sa našinec. Hm…

Fotó: Nándor Fekete

Pracujeme s viacerými hendikepmi, samozrejme, že nám chýba strelec typu Bayo, ale aktuálne hráme spôsobom, pri ktorom by pravdepodobne ani Bayo nemal dobrú štatistiku.

Problémy sú totiž iného charakteru ako vlani, keď sme mali kopu šancí, strelili kopu gólov, ale zároveň sme kopu šancí vynechali. Boríme sa s viacerými neduhmi, máme problémy v predfinálnej fáze, v jednotlivých prechodových fázach, do útokov sa skôr pretláčame, nie sú plynulé. Veľkým mínusom je pre mňa príliš veľa zlých rozhodnutí pri riešení (aj jednoduchých) herných situácií.

Poviem príklad a použijem k nemu hráča menom Ronan.

Je to bezpochyby hráč, ktorý pri porovnaní so zvyškom mužstva vysoko vyčnieva v dvoch činnostiach – pohyblivosť a pohyb bez lopty a čo robí skutočne vynikajúco – v ponukovej činnosti.

Napriek tomu sme na trávniku, hlavne v prvom polčase, videli niečo iné – Ronan si síce chodil pre loptu až ku Konemu a Šatkovi, a tam ju aj dostal, ale v strede poľa, či v medzihre, i keď sa Ronan skvele ponúkal, loptu dostával len zriedkavo.

Poväčšine sme si vyberali nič neriešiacu, alibistickú prihrávku na hráča, na ktorého sa v priebehu sekundy nalepili aj dvaja hráči súpera.

Tvrdím, že spoluhráčmi viac využívaný Ronan bude obrovským prínosom – možno väčším ako tušíme. Ak sa zdalo, že po dobrom úvode v prvom polčase sa Ronan na istý čas vytratil, je to pravda, ale nestalo sa to Ronanovou vinou.

Aby bola naša hra lepšia, musíme sa zlepšiť v triviálnych činnostiach, ak totiž vynecháme z našej hry pomocné prihrávky ako dnes, a namiesto nich budeme produkovať krkolomné a zbytočné vysoké prihrávky, nedostaneme sa do šancí a hlavne do dlhodobejšieho tlaku.

Debata o tom, že aké rozostavenie je pre aktuálne mužstvo ideálne je síce zaujímavé, ale sme vo fáze, keď máme triviálnejšie problémy, keďže v zápasoch nezvládame základné veci.

Herc, Tretyakov, a iní, bez optimálnych riešení herných situácií, s prihrávkami, ktoré sú dopredu odsúdené na stratu lopty, budú neefektívni pri akomkoľvek systéme.

Ak je problémom psychika, treba sa sústrediť práve na najjednoduchšie riešenia, pretože pri našej aktuálnej hernej fazóne vieme skôr vykúzliť jednu kontru z kvalitnej pomocnej prihrávky ako s prihrávkami a rozhodnutiami, ktoré sú ako rovnice s desiatimi neznámymi…

Psychika… Raz som dostal otázku, čo je to skúsený hráč či brankár. Moja aktuálna odpoveď bude ovplyvnená poznatkami z aktuálnej situácie v DAC-e.

Pre nás nie je potrebný skúsený hráč typu, ktorý odohral už čosi na medzinárodnom poli.

Skúsenosti v kabíne, cit pre vyslovenie riešenia krízových situácií na ihrisku a v osobných vzťahoch, cit pre správne načasovanie verzie bič, či verzie cukor, spojené s prirodzenou autoritou vyplývajúcou z viac či menej konštantných kvalitných výkonov, to je skúsený hráč, ktorého táto kabína potrebuje. Tvrdím a stojím si za tým, že tímu chýba hráč tohto typu. Problém, ktorý tlačíme zbytočne pred sebou.

Inak, sme tretí, máme pred sebou kopec práce, aby sme odstránili chyby v pravý čas, proste výzva. Na záver: predtým než budeme rozoberať posily a lamentovať nad tím, kto by mal prísť však treba z hráčov, ktorých aktuálne máme vyťažiť viac.

Vzhľadom na to, že vieme o ich schopnostiach hrať omnoho kvalitnejšie a efektívnejšie, tvrdím, že ich aktuálna výťažnosť je nízka. Okrem bojovnosti, vo viacerých činnostiach je to tak na pol plynu…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább