Közös elfojtásaink

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/12. számában.

Rengeteg dolog kapcsolhat össze emberi közösségeket: közös nyelv, kultúra, értékrend, események, hagyományok, szabályrendszerek. Az ideák mellett viszont mindig feltűnnek az élet olyan jelenségei, döntései, életformái is, amikről az adott társadalomban nem beszélnek, esetleg nem elfogadottak – mondhatni, tabuként kezelendők.

A magyar Spektrum csatornán futó, Tabukról tabuk nélkül c. sorozat második évadja ősz végén debütált.  Az első szezon is bővelkedett emlékezetes pillanatokban, szereplői nyíltan beszéltek életük rossz döntéseiről, másságukról, különbözőségükről, kríziseikről, küzdelmeikről és felülkerekedésükről – olyan őszintén, ahogy azt korábban még nem tették. A készítők maradtak az eredeti koncepciónál és a tárgyilagos hangvételnél, így a második évad sem épp habkönnyű témákat dolgoz fel. Terítékre kerül a fogyatékosság, a mentális betegségek, az öngyilkosság, a zaklatás, a meddőség, valamint a bűnösök és vezeklők tárgyköre.

Szimpatikus, hogy az egyes jelenségeket kifejezetten „magyar” környezetbe helyezik, magyar családok szemszögéből mesélik el a közös kálváriákat – így a történetekkel, sorsokkal is sokkal könnyebben azonosulhatunk (na, meg olykor-olykor a rosszalló többség szerepével is).

Thuróczy Szabolcsot a legtöbben az Aranyélet c. sorozat piti bűnözőjeként, Miklósi Attila szerepében ismerhettük meg. A színész viszont ennél jóval korábban, Till Attila 2011-ben készített, Csicska c. filmjében is elképesztően mélyre ereszkedett, a legalsó társadalmi rétegek mindennapi életébe. Már akkor megéreztem, hogy Szabolcsot bizony nem csak a játékfilmek könnyed világa érdekli, sokkal szívesebben gondolkodik az élet nehéz dolgairól is színészként, karaktereit pedig kutatás, megfigyelés útján, tudatosan gyúrja össze. Ugyanakkor, nem az a fajta, aki fél bekoszolni a cipőjét, hogyha valami izgalmas kerül az útjába. Ezért is örültem meg annak, hogy a sorozat készítői őt választották ki arra, hogy ez alkalommal házigazdaként és riporterként bizonyíthasson.

A Mentes Endre producer – Pálinkás Norbert rendezői páros együttműködésének, illetve az igényes kidolgozásnak köszönhetően, a sorozat megjelenhetett a Cannes-i Content Innovation Awards shortlistjén is, továbbá bekerült az Amazon Prime Video kínálatába is, így már Észak-Amerikában is elérhető. A produkció az ACG International reklámügynökség közreműködésével készült.

Az olykor tragikus, sokkoló és megindító történetek mellett, a Tabukról tabuk nélkül fontos üzenetet is hordoz: merjünk nyitni, beszélgetni, érdemi vitát kezdeményezni olyan témakörökben, amelyek hallatán gyakran inkább a homokba dugjuk a fejünket. Ezért is javaslom, hogy ne szalasszátok el a legújabb részeket, ha a hosszú téli estéken igazán értékes tartalomra vágytok.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább