Klikk Out Vikkendhouse: A zene éltető energia

Túl a kétszázadik epizódon a Vikkendhouse mixsorozat üzenete még mindig ugyanaz! Kincskereső expedíció, új zenék felfedezése, zenés emlékek megélése helyi ismerősök által. Mai főszereplőnk egy dunaszerdahelyi hölgy, aki a család és a mindennapi tevékenységei mellett, ha teheti, minden percét zenével tölti. Csodálatos hangú énekesnő, a korábbi Ardea, később az Ardea Nova oszlopos tagja. Nagy örömmel tölt el, hogy Erika eleget tett a felkérésemnek, és megmutatta tíz aktuális kedvencét, amiből készítettem egy mixet.

Fotó: Ugróczky István

Boros Volner Erika,Vikkendhouse,Zene

Boros Volner Erika vagyok, házas, három gyönyörű gyermekem van, Eszter, Dóra, Zoé. Eperjesen tanítok az alapiskola alsó tagozatán már 23 éve. Ugyanebbe az alapiskolába jartam én is. 🙂 Munkásságomat a pedagógiai pályán, aminél szebbet, sokrétűbbet és élőbbet el sem tudok képzelni, 33 éve kezdtem. A gyermekek különösen közel állnak hozzám egészen kicsi korom óta, talán még én sem szűntem meg gyermek lenni. Szeretem az életemet.

Sugárzik rólad, hogy egy vagy a zenével. Mesélnél erről a kapcsolatról? Milyen érzéseket vált ki benned a zene?

A zene a mindennapi kenyerem. Éltető és segítő energia. Csodás hullámzás, ami meglágyít minden utunkba kerülő kemény, karcos, bántó, nehéz dolgot. Mindenen átsegít. Szeretem a mélységeket, a magaslatokat, a finomságot, az erőt, amit hordoz a zene. A zenét művelők odaadását, szakmai tudását, az alázatot, a személyiségük varázsát pedig csodálattal és tisztelettel bámulom.

El sem lehet képzelni az életet zene nélkül…

Emlékszel gyerekkorodból az első pozitív impulzusra, az első kedves dallam hallatán?

Anyukám mindig énekelt nekünk. Ő telve volt szeretettel… az énekkel adta oda nekünk, húgomnak és nekem, mikor ruhát adott ránk, fésülte a hajunkat… a Cifra palota, zöld az ablaka… hamar a kedvenc nyugtatóm lett. A szeretet és a biztonság érzését nyújtotta ez az első találkozás a zenével.

Apu zenélt is és csodás hangja volt. A családunkban sok éneklő és zenével foglalkozó ember volt és van ma is. Zsigárdi nagypapám kántor volt, eperjesi nagymamám operettet énekelt a falusi amatőr színjátszó körben, nálunk ez természetes.

Később, a sulis éveid alatt milyen zenei műfajokat hallgattál, és melyik korszak volt számodra a legjelentősebb?

Szinte nem volt olyan, amit nem hallgattam!

Abba, Neoton família, Cserháti Zsuzsa, Szűcs Judit, Hungária, Edda… később Michael Jackson, George Michael, Madonna , Duran Duran, Whitney Houston, Rick Astley, Depeche Mode… Fel sem tudom sorolni….

Ezek mellett volt még egy meghatározó Hobo Blues Band-időszakom is. A Vadászat című lemezüket szinte rajongásig imádtam. Persze állandóan bővült a zenei érdeklődésem, Peter Gabriel,  Napoleon Boulevard, Sade, Eurythmics, Natalie Cole. Minden, ami megszólított.

A legmeghatározóbb mégis a klasszikus kóruséneklés volt számomra, ami az alapiskolai énekkar után a középiskolában magasabb szintre lépett.

Beleszerettem a kóruséneklés igényességébe, a nagy zeneszerzők művei elkezdtek érdekelni és már ezeket is szívesen hallgattam minden más mellett.

Most melyik zsáner áll hozzád a legközelebb?

Most? A jó zene. 🙂 Ez lehet klasszikus zene, világzene, dzsessz, pop, folk, kórusmuzsika… minden. Amilyen épp a hangulatom.

Boros Volner Erika,Vikkendhouse,Zene

Mi volt eddigi életed legjelentősebb zenei vagy koncertélménye?

Saját zenekarunk, az Ardea együttes aktív időszaka szép és meghatározó volt az életemben. Érdekes, kreatív zenei munka volt ez, ami a versek, a népzene, a jazz és a régi zene elemeit ötvözte.

Varga Denisza barátnőmmel énekeltünk benne, és a zenekar elcsendesedése után is szoros kapocs maradt közöttünk az éneklés. Rengeteget tanultam ez időben a zenéről, saját magamról, a színpadi munkáról, barátságokról.

Ezenkívül énekeltünk egy dzsessz-zenekarban is Deniszával, dzsessz-sztenderdeket, amivel ablakot nyitottam egy újabb  zenei világra.

Apukám ugyan már korai gyermekkoromban szólt, hogy a dzsessz az igazi műfaj, de akkor én még éretlen voltam hozzá, s nem hittem neki. Természetesen ezt a műfajt is kellőképpen megszerettem.

Nem tudom kihagyni a felsorolásból a sok énekkari koncertet sem, melyek közül legszívesebben az itáliai Loretto városában megélt egyházzenei fesztiválra emlékszem vissza… Mintha egy mesés filmben szerepeltünk volna a szlovákiai magyar tanítók kórusával. Ebben a kórusban 12 évig énekeltem, csodás műveket és nagyszerű embereket ismertem meg általa.

Emlékezetes koncertélményt nyújtott nekem a Depeche Mode 1993-ban Budapesten, ahová szegény anyukám minden tiltakozása ellenére is elmentem. Akkor már makacs egy lány voltam… csodás volt!

Van olyan zene, amivel sosem tudtál azonosulni?

A mulatós zene számomra olyan.

De bármely műfajból minden igénytelen, szakmai tudást és zenei alázatot nélkülöző zenei próbálkozásokkal sem tudok kibékülni.

Manapság mennyi időt töltesz zenével, és hogy telnek azok a percek, vagy órák?

Minden nap hallgatok zenét. Ha főzök, ha vezetek, ha hazaérek , ha vidám vagyok, ha szomorú, ha fáradt, ha energikus… este, napközben.

Kora reggel nem. Akkor inkább verseket olvasok.

Éneklek is. Sokat. Mindig 🙂

Szerintem a nyitottság, az új zenék befogadására való hajlandóság előre viszi az embert. A zene által még inkább felfedezheti önmagát, új kultúrával és szellemiséggel gazdagodhat. Szerinted mindegy, mit hallgat az ember? Mennyire tartod fontosnak, hogy fejlődjön a zenével?

Nem mindegy, dehogy!

Nagy felelősség már kicsi korban átadni a gyermekdalokon, népdalokon, karéneken keresztül a jó zenét. A gyerekek fogékonyak szinte minden jóra. Az iskolában az Eperinda daloskört vezetve ezt én is megteszem, amennyire csak tőlem telik. Az értékek kiválogatása a dolgunk.

A zene fejlesztő hatása vitathatatlan. A zenei ízlés magától is fejlődik, ha sok zenét hallgatsz és nyitottan engeded be. Egy idő után egyszerűen fennmaradnak a rostán a jók. Válogatós leszel. A szó jó értelmében.

Igényes. Nem éred be akármivel, ha hallgattál már jót, ami szíven ütött, átjárt, átrajzolt!

Térjünk most a mixre, ami tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

A tegnapi és a holnapi tízes listám is más és más lenne, azt elmondhatom. 🙂

Úgy választottam ki a sok kedvencem közül tízet, hogy elképzeltem egy kis házibulit, ahová meghívom a barátaimat, és én szolgáltatom nekik a zenei desszertet. Hogy azok a zenék, amelyek engem is megérintettek, most érintsék meg őket is…

Valahogy így.

Sok-sok szeretettel ❤️

A mai menüm a következő:

TRACKLIST:


1. Jazz+Az: Megint hétfő
2. Bobby Brown: I feel food
3. Rick Astley: When I Falling love
4. Michael Jackson: Billie Jean
5. Beth Hart: Tell her
6. Mitsoura: Palalate
7. Sharon Kovacs: 50 shades of black
8. Dusty Springfield: Son of a Peacher Man
9. Etta James: Got A Hold On Me
10. Eurytmics: Thorn In My Side

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább