Listával a kézben Szerdahelyen 98.: Betétdíjas mindennapjaink a gyakorlatban

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Nagyon formás matricázást kaptak a hazai élelmiszerlánc „Zálohomatjai” – ahogy újabban nevezik a betétdíjas rendszer automatáit. Kár, hogy hiányzik róluk a magyar felirat. Január elején már foglalkoztunk a PET-palackok és aludobozok témakörével, ám volna itt pár dolog, ami miatt ismét billentyűzetet ragadtam, hiszen beleillenek a gyakori kérdések témakörébe.

Ha megengedik, most „kipattintunk” párat. Lehet valakinek falra hányt borsó lesz, de talán egyesek éppen ezekben a napokban szembesülnek azzal, hogy a két hónap alatt felgyülemlett betétdíjas csomagolásokat ideje lenne szatyorba rakni és elindulni velük a boltba. Oké, de melyikbe? Hiszen az egyiket a szupermarketben vásároltuk, míg a másikat a lakótelepi élelmiszerüzletben. Ráadásul olykor saját márkás PET-palackokról van szó.

Januárban szinte fogalmunk sem volt a betétdíjas rendszer működési elvéről, akkortájt nem is találkoztunk még Z-jelölésű palackokkal vagy aludobozokkal. Aztán szép lassan szállingózni kezdtek a boltok polcaira, először csak az ásványvizes flakon, aztán a sörös- és energiaitalos doboz… Mostanra fordult a kocka, alig maradt nem visszaváltható csomagolás. Még a babavizes PET-palack is „Zés” lett, és rájöttünk, hogy bizony nem is olyan egyszerű ez a történet. Mi legyen például a flakonok kupakjaival? – sehol sem írták, rajta kell-e hagyni vagy leadhatjuk anélkül is?

Nem kis macera, ha mondjuk melóban kiürült a flakonunk, hiszen eddig simán eldobtuk, viszont immár haza kell cipelnünk.

Oké, nem nehéz, de nyilván akkor is helyet foglal. Megtehetjük persze, hogy fittyet hányva az egészre, továbbra is a szemetesbe kerül. Azt is megfigyeltem, hogy az iskolából kiszabaduló diákok felhörpintik az energiaitalt (sic!), és ahogy esik, úgy puffan, egyszerűen „ottfelejtik” a padon, vagy „véletlenül elejtik” a parkban. Ugyan már, mi az a 15 cent?! – mit fogok vesződni egy kis apró miatt?! Ez megismétlődik még százszor, ugyan már, mi az a 15 euró, majd kérek aputól, anyutól, úgyis adnak. Bezzeg a mi időnkben – írtam januárban is – minden fillér számított, még a földről is felszedtük a sörösüvegeket, visszaváltottuk a boltban, ebből tellett nyalókára vagy rágóra. Kényelmesek lettünk! A gyereknevelésben is, a következetességről már nem is beszélve, hiszen azt gondoljuk, hogy az a gyerek majd kevésbé fog szeretni minket, ha elmarad a zsebpénze.

Ez a baj ezzel a világgal, de persze sírunk, hogy micsoda drágaság lett, milyen szemét ez a kormány, mindent megadóztat stb.

Kérem, itt a lehetőség. Akinek nem számít, hogy a hónap végén van-e 15 euró a pénztárcájában, az akár be is zárhatja ezt a jegyzetet. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. Nekem anno abszolút nem volt mindegy, van-e még 450 koronám (kb. 15 €) hó végén, avagy sem. Maradi vagyok, hiszen elsősorban nem a környezettudatosság vezérel, hanem az anyagiak, ráadásul még mindig koronában számolok. Önök is? Oké, értem, semmi gond, végül is a cél szentesíti az eszközt. A pénztárcánkkal együtt a környezetünket is óvjuk, jó úton haladunk.

A betétdíjas rendszer még gyerekcipőben jár az országban, és ez így is lesz egy darabig.

Előfordul, hogy pillanatnyi üzemzavar lép fel, ez Murphy törvénye: „Ami el tud romlani, az el is romlik!” Esetleg megtelik a berendezés gyűjtőládája, amire a kijelző figyelmeztet: „Kérem hívja a személyzetet!” – közben a már bedobott flakonokkal (aludobozokkal) automatikusan elszámol a rendszer, és kinyomtatja a blokkot anélkül, hogy megnyomtuk volna a művelet befejezését jelentő gombot. A személyzet ezt követően kiüríti a gyűjtőládát, és máris „szabad a pálya”. Érzékeny kis masinák ezek, néha nem ismerik fel a csomagolás kódját, ilyenkor célszerű picit elfordítani a palackot vagy az aludobozt. Hogy ezt a hibát kiküszöböljük, de legalább is minimalizáljuk, minden esetben a palack száját (doboznál a tetejét) tartva, tehát a csomagolás alját az automata felé fordítva helyezzük be a visszaváltani kívánt PET-palackokat, aludobozokat.

Hogy mi a helyzet a kupakokkal, illetve a saját márkás termékekkel?

Saját tapasztalat, hogy a kupakok esetében teljesen mindegy, rajtahagyjuk-e azt a palackon, a visszaváltó automata így is, úgy is elfogadja. Praktikus okokból én konkrétan rajta hagyom, ugyanis az automata csak sértetlen állapotban veszi be a palackokat, míg ha nem lenne rajtuk a kupak, a szatyorban bizony összepréselődnének egymástól. Nyilván sokan jótékony célokra szánva eleve külön gyűjtik a kupakokat. Amennyiben indokolt, az közvetlenül a behelyezés előtt is lecsavarható.

A saját márkás termékekkel hasonló a helyzet, szintén saját tapasztalat, hogy például a Lidlben vásárolt ásványvizes palackot leadhatom a Jednotában is, és fordítva. A legfontosabb, hogy csak a Z szimbólummal ellátott betétdíjas csomagolással próbálkozzunk.

Remélem, ezúttal is segítettem valamit, ne feledjék, spórolni nem ciki! Listával a kézben kívánok jó egészséget mindnyájuknak!

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
Listával a kézben Szerdahelyen… 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább