Hasít a júliusi Klikk Out, mint a meseautó!

Borítókép: Gocoň László

Elkezdődött a nyári szünet ennek megfelelően fesztiválról fesztiválra kilincselünk, hónunk alatt a júliusi lapszámunkkal.

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

Honnan fogjuk tudni, hogy megtörtént?

Hamarosan már csak azok lesznek az élők sorában, akiknek meséltek róla, és nem azok, akik saját bőrükön tapasztalták meg a borzalmakat. Június 15-én volt a holokauszt dunaszerdahelyi emléknapja. 78 évvel ezelőtt ezen a borzalmas napon a város 2969 zsidó lakosát, akkori népességének közel felét szállították el marhavagonokban koncentrációs táborokba.


Klikk Out,Előzetes,júliusAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

Báránybőrbe bújt Alfa

Mondhatnám, hogy ez a Giulia feledhetetlen látvány, de minek hazudjak? A Giulia nem csúnya autó, sőt, szép, de nem emlékezetes. Szürke színével és visszafogott vonalaival belesimul a közlekedésbe.


Klikk Out,Előzetes,júliusMagunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Lelki bringázás Erich atyával

A római katolikus anyaszentegyház a világ legnagyobb keresztény közössége, és kétezer éves történelmével ez a világ legősibb, máig fennmaradt vallási intézménye. Talán kevesen tudatosítják, hogy a Föld népességének harmincegy százaléka, több mint 2,2 milliárd ember keresztény. Ha Szlovákia lakosságát nézzük, a 2021-es népszámlálási adatok tükrében 55,8 százalék vallotta magát a katolikus felekezethez tartozónak. Ennyit a számokról. De mit is csinál és hogy éli napjait egy katolikus pap a Felvidéken? Erről beszélgetünk mai vendégünkkel, Jelencsics Erich Gábor atyával, Marcelháza plébánosával.


Klikk Out,Előzetes,júliusBia bekérdez / Szerző: Bokros Bia / Fotók: Ugróczky István

Az a bizonyos érettségi…

Az idei érettségiről kérdeztem a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium tanárait. Úgy éreztem, eljött az idő, hogy visszamenjek és most már én kérdezzek! 😀 Egykori tanáraim, B Szabó Csilla és Horváth Péter válaszoltak a kérdéseimre (persze én nem osztályoztam a válaszaikat, mint annak idején ők… 😀 )


Klikk Out,Előzetes,júliusInterjú / Këri

Dr. Hevesi Krisztát kérdezte Bia, persze nem a bélyeggyűjteményéről, hanem a SZEXről

Dr. Hevesi Kriszta szexuál-szakpszichológus nemrég Dunaszerdahelyen járt és legnagyobb szerencsémre sikerült vele interjút készíteni. Ha valakit érdemes követni a neten, akkor az bizony a Hevesi Kriszta, aki Magyarország legvagányabb szexuál-szakpszichológusa. Ő az, aki lényegre törően és még humorral is megspékelve beszél úgy a szexről, ahogy kevesen. Sokszor olyan kérdésekre is választ adott a videóiban, amiket még csak megfogalmazni sem tudott az ember.


Költőtoll / Sipos Janka, Këri

Ellentétek

E havi verseinknek egy olyan témát választottunk, mely tulajdonképpen laza, ám sokféleképp értelmezhető, így termékenyen megmozgatja a fantáziát. Ellentétekben gondolkoztunk, hiszen a világ telis-tele van velük. Persze nemcsak negatív értelemben, az ellentétek ugyanis nemcsak konfliktusokat szülnek, hanem kreativitást is, előrelendítik gondolkodásunkat, új utak, kompromisszumok keresésére buzdítanak. Az efféle termékeny kettősség lelkivilágunkban is jelen van, hiszen az emberi életben adódó különböző helyzetek sokszor felemás érzelmekben csapódnak le, melyek mégis megférnek egymás mellett, és igazi erejük épp komplexitásukban rejlik.


Klikk Out,Előzetes,júliusKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja?

Rubin Eszter regényében olyan fontos kérdéseket boncolgat, mint a testi és lelki egészség közötti kapcsolat, az anya-lánya viszony viszontagságai, a generációkon átívelő örökölt traumák és szorongások lélekrajza, vagy épp, hogy mit jelent az egykori koncentrációs táborok túlélői leszármazottjának lenni, mit lehet ilyen háttérrel kezdeni azzal a szóval, hogy „zsidó”. (sj)

Klikk Out,Előzetes,júliusPhilip Roth: Nemezis

Nem figyeltem az írót, vastagságot, tartalmat: semmit. Amikor megláttam a „Nemezis” szót, tudtam, hogy ezt el kell olvasnom: kevés regénynek van ilyen egyszerű, baljós és nagyszerű címe. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Beach House – Once Twice Melody

Rosalía – Motomami

Denzel Curry – Melt My Eyez See Your Future

Metronomy – Small World

Jenny Hval – Classic Objects

Placebo – Never Let Me Go


Cinemax / Szilvási Tibor

Fekete telefon

Vetítik július 14-től.

Good Luck to You, Leo Grande

Vetítik július 14-től.

Minden, mindenhol, mindenkor

Vetítik július 21-től.


Klikk Out,Előzetes,júliusKülönvélemény / Keri

A szófogadó gyerekek nem feleselnek (?)

– avagy gondolatok a Netflix azonos című sorozatáról

Mostanában valahogy megtalálnak a zárt vallási közösségeket bemutató sorozatok, kezdve „A tettes” (Sinner) c. misztikus-bűnügyi nyomasztástól, a látványvilágukban lenyűgöző, de egyébként harmatgyenge produkciókig (pl. az „Üdvözöl az Éden”). Ezzel a sorozattal azonban egy olyan témára bukkantam, amilyenre álmomban sem számítottam…


Klikk Out,Előzetes,júliusGasztrobetyár / Szerző: Mundi Józsi

A tompotai betyárok

TOMPOTA! Sokat elmélkedtem, vajon milyen jelentőséggel bír ez a megnevezés, ám még Pista bá, Nemeshódos egykori polgármestere, aki húsz éven át volt a falunk élén, és hamarosan a hetvenedik életévét tölti be, sem tudta elmesélni, hogy valójában merről és kitől ered az elnevezés. Hogy képben legyünk, Tompotának hívják Nemeshódos egyik zsákutcácskáját, amely „legényeiből” alakult meg egy baráti társaság, ők a „Tompotai Betyárok” (egyébként a személyükre nagyon is illő megnevezés), ami csak rájuk ragadt voltaképpen, mint minden egyes hodosi lakosra egy becenév vagy csúfnév…


Klikk Out,Előzetes,júliusVendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi

LOKÁL Bistro

Ha kipróbálunk egy újonnan nyílt éttermet, minden esetben egy kis változatosságot viszünk a mindennapjainkba, másrészt támogatjuk azokat a bátor vállalkozókat, akik ilyen megpróbáltatásokkal teli időszak után sem féltek belevágni egy új vállalkozásba. Csapatunkkal most a Lokál Bistrót látogattuk meg, amely mindössze pár hete tart nyitva.


Klikk Out,Előzetes,júliusHavi kreatív / Kürthy Judit

Designo

Nektek mi jut eszetekbe a nyuszifülről? Talán így becéztek, vagy a tanító néni diktálása, amikor az idézőjelhez, a macskakörömhöz ér, olyan is akad, akinek egyenesen a nyuszi füle ugrik be, de biztos vagyok abban is, hogy sok anyuka azonnal a Designo babasapikra gondol, amikben az ő kisbabája a legcukibb. S hogy mi jut eszünkbe a szóról, Designo? A nyuszifül és persze a jó minőség. Lássuk hát, hogy ki áll a brand mögött?


Klikk Out,Előzetes,júliusSüt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Joli néni csërësznyekompóttya

Mindënévënn annyi marha csërësznye nyőll a kerbe, de nemminálunk, hanem a rokonyokná, nos odaggyák telivajlingokkaa. Megënni mindet nëmlëhet, mer tuggyátok milëssz belle….. 


Klikk Out,Előzetes,júliusHelyi stíl / Këri

Így nyaralunk mink! (sic!)

Most, hogy 30 fokkal berobbant a nyár, a csallóközi népnek egyre inkább nehezére esik a munka. A laptop-mobiltelefon-számlatömb hármasa mindinkább kifordul kezéből, fokozottan izzad a munkahelyén, hideg csapolt sörről, ropogósra sült hekkről, sokgombócos fagyiról álmodik – és ahogy a bankban a sokadik kölcsönt felvéve meglát egy idilli pálmafás képet, megvilágosodik: nyaralni kéne!


Klikk Out,Előzetes,júliusSport / Interjú / Poór Tibi

A cseh liga tizenhat gólos felfedezettje

Gyakorlatilag ki lehet jelenteni, hogy álomszerű volt, ahogy Almási Laci berobbant a legfelsőbb cseh ligában a legnagyobb érdeklődést felkeltő játékosok közé, mindezt a nagy múltú Baník Ostrava színeiben. Kíváncsiak voltunk, hogy miként élte meg azt a szezont, amelyben kiharcolta a helyet a szlovák válogatottban, és arra is, hogy mik a tervei a jövőben.


Klikk Out,Előzetes,júliusSárkány ellen sárkányfű / Sipos Janka

Nem kutyából lesz… mi az?

Egyik kedves kolléganőm nemrég egy érdekes cikket küldött át nekem, amelyben nem másról volt szó, mint a szalonnáról. Bizony ám, arról a jó kis finomságról, amelyet a legtöbben nagyon szeretünk, és kezelőorvosunk, gyógyszerészünk rosszallása ellenére is előszeretettel fogyasztunk. A szóban forgó cikkben azonban nem a szalonna negatív élettani hatásait taglalták. Épp ellenkezőleg: azt hangsúlyozták, hogy ez egy rendkívül egészséges élelmiszer, amely mérsékelt, de gyakori fogyasztás mellett meghosszabbítja az életet, sőt egy csomó konkrét egészségügyi probléma ellen is javasolták, nem feltétlenül belső használatra. A dolog persze rögtön megragadta a fantáziámat, így nem is volt kérdéses, hogy előbb-utóbb a cikksorozat egyik epizódját is magának a szalonnának fogom szentelni.


 

Klikk Out,Előzetes,júliusHónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Dobai Bálint

Egy kis csallóközi lila varázslat

Ismerjétek meg júliusi hölgyeményünket: Neve olvasóink számára ismert lehet, hiszen Horváth Dóra a tavalyi szezonban is már segédkezett a rovatunk háttérmunkálataiban: a júliusi Hónap Nője nem más, mint a kisudvarnoki Horváth Dóra (24), aki utolsó éves a pozsonyi Közgazdasági Egyetem üzleti menedzsment szakán. Tanulmányai mellett marketinggel foglalkozik, konkrétabban a közösségi média egyes platformjainak menedzselésével – Social Bunch néven. Nagyon sokoldalú lány, hiszen emellett érdekli őt a jóga is, amellyel már három éve foglalkozik komolyabb szinten, és az egyetem elvégzése után saját vállalkozásként jógát oktatna, ehhez még hátravan egy tanfolyam elvégzése.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább