7 Moments | Vendéglőlesen

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/01-02. számában.

Fotók: Ugróczky István

Amikor a 7 Moments étterem ételkínálatát olvasom a virtuális „kékkönyvben”, szinte minden alkalommal elkalandozom. Az ételfelhozatalt nemcsak úgy kiírják, mint a többi étterem, inkább stílusosan, szép köntösben próbálják meg felhívni a kedves vendég figyelmét az étterem kínálatára. Ebből kifolyólag úgy érzem, hogy semmiképp sem csak arra törekednek, hogy együnk és lakjunk jól a „Szevenben”, hanem inkább egy élményekkel teli gasztronómiai kalandozásra invitálnak. Tetszik a modoruk, a stílusuk, egyszerűen tökéletes az első benyomás, így hát a csapatommal úgy véltük, teszünk egy próbát, és megkóstoljuk az ételfelhozatalt (ismét)…

A gasztronómia világán manapság hatalmas a nyomás. Míg a covid-időszak megtorpantotta a vendéglátósokat, addig az energiaválság, valamint az alapanyagok csillagokba szökő árai szinte térdre kényszerítik a szóban forgó vállalkozásokat, meg ugyebár sokkal kevesebb a vendég is, ugyanis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az éttermekben való étkezést. Ám amennyiben az étkezés bizonyos élménnyel jár, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy felkeltik a vendégek érdeklődését, kíváncsivá téve őket, az „ínycsiklandó” kínálat szinte azonnal működésbe hozza az nyálmirigyeinket. Egy étteremben lehetőleg ne csak egyenek, inkább ízleljenek, kóstoljanak, figyeljenek oda minden falatra, ami a szájukba kerül. Tudatosan! A 7 Moments-ben mi is így tettünk, és nagyon kellemes élményekre leltünk…

Vendéglőlesen,7 moments,Dunaszerdahely

ELŐÉTELEK, LEVESEK

Bélszín carpaccio (13,90 €)

Hajszálvékonyra szeletelt, legjobb minőségű marinált, nyers marhahúst tálaltak, amelyet citromlével, olívaolajjal, majd borssal ízesítettek. Friss rukkolával, parmezánnal fokozták az ízhatást, amelyet egy valódi „bombázóval” – szarvasgombás bruschettával tálaltak, így tökéletes előételként szolgált társaságunknak.

Fűszervajas sült csiga (11,90 €)

A csiga fogyasztásával szemben még ma is hatalmas az előítélet, így eléggé megosztó lehet a vendégek közt ez az előétel. Jómagam és csapattársaim viszont imádjuk ezt a fejedelmi francia különlegességet. Az étteremben egy kis forró serpenyőben tálalták a roppant finom, omlós, nagyon jól fűszerezett csigákat. Egyetlenegy gondunk volt, hogy a sajt, amelybe besütötték, szinte alig akarta elengedni a csigákat, így kissé kényelmetlen volt az adagokra való elosztása. Minden egyebet leszámítva fenomenális ételkülönlegesség, amelyet friss, forró, ropogós bagettel tálalnak.

Sült libamáj (15,90 €)

A hízott libamáj (Foie Gras) az egyik legismertebb gourmet alapanyag, amelyet előszeretettel használnak környékünk vásárjaiban a „lacipecsenyés” standok, sok esetben természetesen az elkészítése csak „alapfordulaton” történik, ám úgy vélem, hogy ez a különleges alapanyag legalább olyan odafigyelést igényel, mint amilyet a 7 Moments étteremben kapott, ahol oly nagy tisztelettel bántak vele, akár a legpompásabb főszereplővel. Erdeigyümölcs-raguval, frissen sült leveles tésztából készített kaláccsal tálalták, majd fügével „fényezték”. Fogyaszd bátran, mert megérdemled! Élmény a javából!

Vendéglőlesen,7 moments,Dunaszerdahely

Fácánleves (5,90 €)

Forrón, friss zölddel érkezett. Gazdagon tartalmazott zöldséget és húst egyaránt. Roppant kellemes ízhatása azonnal felkeltetette ízlelőbimbóim érdeklődését, így nagy élvezettel kanalaztam egészen a végéig. Színe aranysárgára sikeredett, ahogy annak lennie kell, A gyöngyöző leves, amely maga a csoda. Ízhatása nagyon kiegyensúlyozott, nem kell félni az esetleges vadhús ízének benyomásától.

Paradicsomos leves (5,90 €)

Hivalkodóan tükrözte, le sem tudtuk volna tagadni olaszos eredetét. A tálalás kifinomultan jellegzetes, és tipikusan olaszosra sikeredett. Ízhatása kevésbé édeskés, de nem tolakodóan savanykás, amit zöld pesztóval tett a séf igazán színvonalassá. Az állaga meglehetősen sűrű, épp olyan, mint amilyennek a nagy könyvekben meg van írva… 🙂

Vadraguleves (6,20 €)

Ezt a levest akár az erdő illatának is nevezhetnénk. Egy nagyon kiegyensúlyozott és bőséges ízvilágú levessel van dolgunk, amely egy kissé édeskés, egy kissé fanyar, testes, egyben a tejszíntől krémes, zöldséges a javából, a vadhús jellegzetes ízvilága pedig ebben a levesben „szebbre” nyílik, akár egy rózsaszál… A háttérben a tárkony aromája törekszik megtörni minden egyéb összetevőét, ám minden alapanyagot a megfelelő mértékben használtak, így a leves tökéletesre sikerült.

Miután mindezt felfaltuk, következhettek a főételek! Mindeközben kikértünk egy palack Új-Zélandról származó, 2021-es Sauvignon Blanc-t (19 €) a Villa Maria borászattól. A sauvignon blanc szőlőfajtából készült borok szárazak, zöldessárgák, egyben jellegzetes illat- és ízvilággal rendelkeznek. Jelen esetben a bor élénk savakkal bírt, és erőteljes vegetális jellegzetességeket mutatott. Remek párosítás halakkal, szinte az összes, tenger gyümölcseiből készített étellel, szárnyasokhoz, sajtokhoz és pikáns fűszerezésű ételekhez egyaránt ajánlott.

Vendéglőlesen,7 moments,Dunaszerdahely

FŐÉTELEK

PIZZA Hungaria (9,90 €)

Hatalmas és remek vékonytésztás, ropogós kérgű pizzával van dolgunk! Bőséges feltéttel, tipikusan magyaros ízhatással rendelkezett, amelyet a paradicsomalap csak fokozott. A feltét a következőkből állt: szalámi, kolbász, hagyma, fefferóni és színes paprika. Jómagam jobban „csíptem” volna, ha a kaliforniai paprika helyett a magyar csípős zöld paprikát vennék igénybe, és amennyiben már magyaros, akkor a fefferóni csípős paprikával sem bántam volna kesztyűs kézzel. A gazdagon rásült sajt csak úgy húzódott harapáskor. Egy remek pizza, amelyet csak egy kicsit kellene még „felturbózni”… 🙂

7 Moments burger (17,90 €)

Egy merész húzással a 7 Moments étterem is meglépte a street food legmenőbb étele, a hamburgerek világába való besurranást, így házon belül már azt is készítenek. A „házon belül” a szó szoros értelmében érthető, mivel a bucitól kezdve a húspogácsán át a mártásokkal bezárólag minden itt készül. A legnagyobb csodálatomra a hasábburgonya valódi krumpliból készül, és nem némi fagyasztott félkész áruból. Már a hamburger látványa is pazar, kóstoláskor István (fotósunk) szerint a húspogácsa kissé szárazabb volt, ám én teljesen rendben találtam. Amennyiben más mégis száraznak érzi, a bőséges koktélmajonéz, a pirított szalonna, a paradicsomos salsa, a cheddar sajt majd a ropogós, friss rukkola tett róla, hogy a hambink teljesen „ott legyen”! Ha mindez nem volt elég, akkor a szalonnás, füstös szószban még megmárthattad a brutális házi hasábodat is…!

Rosé kacsamell, polenta (18,90€)

Na, ezt a kacsamellet bármikor meg tudnám enni! A hús ránézésre is első osztályú volt, amelynek lényege, hogy teljesen lédús maradt a sütés után, és oly csodálatos rózsaszín belsővel rendelkezett, akárcsak egy szép palack rosé bor. Köretként szarvasgombás-krémes, vegyes pirított gombával tarkított polentát szolgáltak fel. Ez a fogás egy igazi ünnepi étel, egy valódi élmény! A szarvasgomba a polentával társítva számomra kissé idegen, ám nagyon örülök annak, ha egy séf meg tud lepni, továbbá minden ételhez hozzá tudja adni azt a hatodik ízvilágot, amelyekről a vendégek egymás közt mindig felteszik azt a ominózus kérdést: Mit is érzek benne, mitől lehet ilyen finom? Finomat sokan tudnak főzni, egyedit csak páran… 🙂

Vendéglőlesen,7 moments,Dunaszerdahely

Szarvasgombás pappardelle (18,90 €)

Utóbbi időben nagyon rákattantam a tésztafélékre, így előszeretettel készítem jómagam is az otthonomban. Szinte minden tésztaimádó ismeri ezt az állítólag toszkán származású tésztafajtát, ami még a tagliatellétől is szélesebben metélt. Az ételben szintén érezhető volt a szarvasgomba ízvilága, amelyet kéksajtos mártásban „hentergetett” pappardellével és vajpuha bélszínfalatkákkal tálaltak. Ennyi erős és jellegzetes ízvilággal bíró alapanyagot egy tányérba gyömöszölni, egyúttal kiváló végeredményt elérni, újra csak azt tanúsítja, hogy a séf a merész húzásaival teljesen tisztában van. Merészeké a világ, és az eredménye ez az isteni finom falat… 🙂

DESSZERTEK

A 7 Moments-ben több mint tizenötfajta desszertből válogathatunk, amelyekből a kínálat szerint legalább három található meg naponta, míg a készlet tart. Ezúttal a gyümölcsös túrógombóc (7,90 €), a csokis-mogyorókrémes panna cotta (5,90 €) majd a gyümölcsös mascarpone torta (5,90 €) estek áldozatul. A bendőnk már majd szétpukkadt a sok finomságtól, ám a desszertek „egy másik bendőbe” kerülnek, ahol mindig van hely… 🙂 A desszertek méltó befejezését adták remek lakmározásunknak, hiszen édesen szép az élet! Minőségben, tálalásban, kivitelezésben mindegyik desszert kifogástalan volt!

Vendéglőlesen,7 moments,Dunaszerdahely

Lezser, egyben udvarias kiszolgálás minden téren! A 7 Moments étterem nagyon is jól tartja színvonalát városunk éttermei közt már jó hosszú ideje, látni, hallani, érezni, hogy tiszta szívből, remek csapattal és alázattal végzik a mindennapi teendőjüket, mindezek ellenére nagyon odafigyelnek az apró részletekre. A legnagyobb plusz érték számomra az, ahogy szinte elkalandozom a kínálatuk olvasása közben. Nem tudom, ki kezeli a „kékkönyvet” az étterem oldalával, de semmiképp se adja alább!  Nagyon remélem, hogy nem törik meg az étterem sikervonala, mert hatalmas űr keletkezne, ha nem élhetnénk meg ezt a csodálatos „7 pillanatot”.

Köszönjük, hogy vendégül láttatok, egyben rengeteg elégedett vendéget kívánunk az egész csapat nevében!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább