Hogy is volt az idei írásbeli érettségi? | Bia bekérdez

Az ankét megjelent a Klikk Out 2023/04. számában.

Szokták mondani, hogy az érettségi az első nagy megmérettetés a diákok életében. Nem tudom, ezután mennyire lesznek érettebbek a fiatalok, de mindenesetre idén is megrendezték ezt a hatalmas eseményt, amely főként azt kutatja, mit NEM tudnak a diákok. Az idei írásbeli érettségiről beszélgettünk Aranyossy Ildikó és Szabó Mária tanárnőkkel.

Aranyossy Ildikó vagyok, három fiúgyermek büszke édesanyja, boldog feleség és a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium magyar–angol szakos tanára. Nagymegyeri lányként ebbe a középiskolába jártam, majd a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen végeztem magyar-angol szakot. Dolgoztam alapiskolában, mellette nyelviskolában, fordítottam, diákoknak segítettem. Szerencsés vagyok, hiszen ez a két dolog, vagyis a család és a hivatásom tölti ki mindennapjaim, mindkettőt szenvedélyesen szeretem, mindig igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani. Szabad időmben szeretek utazni, olvasni, filmet nézni.”

Szabó Mária vagyok, gyermekkorom óta tanár szerettem volna lenni. A Comenius Egyetem Bölcsészkarán végeztem 1994-ben. Magyar-szlovák szakos tanárként 28 éve tanítok a Vámbéry Ármin Gimnáziumban. Nagyon szeretem a munkámat, hiszem, hogy tanítani csakis szívvel-lélekkel lehet. A szépirodalom az életem része, sokat járok kulturális rendezvényekre, koncertekre, színházba és moziba.”

Hogyan értékeli az idei írásbeli érettségit, s hogyan vélekednek róla a diákok?


A. I.: Mivel az írásbelik hetében igyekeztem a diákjaim közelében lenni a szünetekben, így mindig a legfrissebb tapasztalataikat tudták megosztani velem. Véleményük szerint az angol megoldható volt, a fogalmazások témái is tetszettek a legtöbb diáknak. A szlovák sem okozott különösebb gondot semmilyen téren. A matematika igényesebbnek tűnt, de megoldása nem volt lehetetlen feladat. Ami viszont elrettentette a diákokat, az sajnálatos módon a magyar nyelv és irodalom tesztje. A tanulók véleménye szerint számos kérdés félrevezető volt, több esetben mintha az apróbetűs részekre lettek volna kíváncsiak a tesztek összeállítói. A diákok csalódtak, kiábrándultak. Miután lehetőségem volt megnézni a példákat, jogosnak éreztem a dühüket. Üzenem azoknak, akiknek ez a munkájuk, végezzék tisztességesebben, fogalmazzanak egyértelműen, vagy csináltassák végre olyanokkal, akik láttak már diákot élőben, tanítottak, neveltek, tudják, mi az, amit illik tudni, ami fontos. Jellemző egyébként erre az országra, hogy bizonyos székekben dilettáns, munkájukat hanyagul végző emberek ülnek. Egy pedagógus hiába dolgozik becsületesen, a diák hiába készül teljes odaadással, ha hozzá nem értőkre bíznak egy ilyen fontos feladatot. Jó lenne, ha odafent nemcsak tőlünk várnának el minőségi munkát kevés pénzért, hanem ezektől a kollégáktól is.

Sz. M.: Az iskolai érettségi bizottság elnökeként minden tantárgyi írásbeli érettségi vizsgán rész vettem. Úgy gondolom, a magyar érettségi feladatsor volt a leginkább meglepő. Bár 200 éve született Petőfi Sándor, Madách Imre, és kétszáz éves nemzeti imánk, a Himnusz, a 3 költő közül egyik sem került bele a tesztbe. Ha tiszteljük kultúránkat, hagyományainkat, őseinket, legyünk büszkék nagyjainkra, és kapjanak helyet a feladatok között is!  Az egyik Mikszáth-mű, a Szent Péter esernyője pl. alapiskolás tananyag, mégis bekerült a tesztbe. A szövegértésre irányuló feladatok sem voltak egyértelműek. A fogalmazástémák megfeleltek az elvárásoknak, a délelőtti megpróbáltatás után magyarból a legtöbben a stresszről elmélkedtek. Érdekes téma volt A természet nem az ellenségünk, ne akarjuk legyőzni! De az értekezés komoly műfaji követelményeket támaszt a diákokkal szemben. A témák között volt még elbeszélés és jellemzés is. A szlovák nyelvből és irodalomból összeállított feladatsor hasonlított a korábbi évek feladataihoz, voltak benne nagyon könnyű és egyértelműen nehéz feladatok, amelyek nincsenek benne a középiskolai tananyagban (pl. az utolsó színházi előadás: derniéra). Szlovákból a korábbi évekhez képest kevesebb volt az irodalmi kérdés (évek óta azért harcolunk, hogy a szlovákot idegen nyelvként oktathassuk a magyar tannyelvű alap- és középiskolákban, vagyis ne kelljen a diákoknak irodalmat tanulniuk). A fogalmazási témák megfeleltek az elvárásoknak: volt elmélkedés arról, hogy az ember társas lény, elbeszélés, beszámoló és összehasonlító.

Mi a célja annak a feladatsornak, ami időről időre nyakatekertebben van megfogalmazva?


A. I.: Célja? Az „alkotók” rosszindulatuk és dilettantizmusuk által vezérelve azt akarják bizonyítani, mit nem tudnak a diákok.
Sz. M.: Mi a célja a feladatsornak? Sajnos szerintem nem az, hogy a diák tudását felmérje. Tudom, nagyon fontos a szövegértés, az utóbbi években leginkább erre helyezik a hangsúlyt. Nem gond, ha egy feladat nehéz, de a válasznak egyértelműnek kell lennie. A feladatokat gyakorló pedagógusoknak kellene összeállítaniuk, és 2023-ban a teszt készítőinek figyelembe kellett volna venniük a tényt, hogy az idén érettségiző diákok majdnem két évet töltöttek online oktatással, amelynek hátrányait mi, pedagógusok már többször kifejtettük. Ha a gimnazisták számára nehéz volt egy-egy feladat, valószínűleg komoly gondot jelenthetett a szakközépiskolások számára, akik kevesebb óraszámban tanulják az összes érettségi írásbeli tantárgyat. Komoly reformra lenne szükség a tesztekkel kapcsolatban. Szerintem a teszteket (jelenlegi formájukban) akár ki lehetne venni az érettségi követelmények közül.  Megmaradna a fogalmazás, hiszen egy rövid, konkrét műfajban megírt írásművet valóban meg kell tudnia írni az érettségiző diáknak. Mindig szomorú vagyok, ha az anyanyelvi feladatok nem egyértelműek, hiszen az anyanyelvi oktatást támogatjuk, azt szeretnénk, ha a mostani érettségizők gyermekei is az anyanyelvükön tanulnának.

Miért fontos az érettségi?


A. I.: Az érettségi fontos, szükség van rá véleményem szerint. Lezárása egy korszaknak. De nem így. A tesztet eltörölném, magyarból és szlovákból mindenképpen. Felesleges ugyanis. Egy-két egyetem a matematika és az angol teszt eredményét beszámítja a felvételinél. Ennyi. A szóbelire úgyis mindent át kell ismételni. Fogalmazást íratnék a diákokkal, mutassák meg, hogyan tudnak verset, novellát elemezni, egy szabad témáról frappáns esszét írni. Alkossanak! Nem erről kéne, hogy szóljon az egész oktatás? Ha nem törlik el a tesztírást, akkor, nem győzöm hangsúlyozni: csinálják hozzáértő emberek! Hadd érezze az a diák, hogy munkája meghozza a gyümölcsét.
Sz. M.: Nem tudom, meg lehet-e ítélni, az érettségi vizsga melyik részének van nagyobb jelentősége. Ha döntenem kellene, szerintem a szóbeli a fontosabb, és reálisabb képet nyújt a diák teljesítményéről, tudásáról. Ez az első komoly megmérettetés, amelyen a maturandusoknak részt kell venniük. Szerintem szükség van az érettségire, az első vizsgadrukkra, a teljesítményre, a jó érzésre, hogy aki tanul, készül, az sikeresen leérettségizik. Az érettségi vizsga lezárja a középiskolát, és előkészíti az egyetemi tanulmányokat. Méltó befejezése a négyéves tanulási folyamatnak, egy határkő a fiatal emberek életében. Örök emlék.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább