Ne várd meg, míg más dönt helyetted! | Különvélemény

Beszámoló Dr. Almási Kitti – A TE döntésed c. előadásáról

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/06. számában.

Május 24-én pótszékes teltház mellett adott előadást a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban korunk egyik legnépszerűbb pszichológusa, Dr. Almási Kitti, a Nyitott Akadémia szervezésében. A doktornő gazdag terápiás tapasztalatból hozott, olykor életszerű, máskor humoros példákkal járta körbe életünk nagy döntéseinek témakörét.

Hangsúlyozta, hogy a modern kor emberének megszámlálhatatlan döntést kell hoznia naponta, s ez a feladat gyakran meghaladja képességeinket. A reklámokban, közösségi médiában emellett mesterségesen generált igényekkel is találkozunk – ruhák, ételek, életmód, sportos külső, stb. – fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek nem a saját döntésünk eredményei – mindenkit óvatosságra intett ezekkel kapcsolatban.

A terápiás segítségért forduló kliensek az életüket sokszor hánykolódó hajóként értelmezik, amely rossz irányba tart – kevesek tudják azonban pontosan körülírni, hogy mi az a cél, amely elérése boldogabbá tenné őket. A doktornő szavaival élve, „a terapeuta csak a szelet fújja a vitorlába”. A célok világos meghatározása tehát kulcsfontosságú.

A passzivitás, sodródás veszéllyel jár – amennyiben nem hozunk meg bizonyos fontos döntéseket, halogatjuk a választást, úgy kockáztatjuk annak lehetőségét, hogy végül mások döntenek helyettünk. Szó esett az életközépi válság időszakáról is, amikor sokan arra döbbennek rá, hogy nincs irányításuk a saját életük felett, tulajdonképpen mások életét élték idáig.

Az emberi alaptermészetből adódóan stresszt okozhat annak a tudatosítása, hogy ha csak egyetlen opciót választunk ki, úgy a többit végleg elszalasztjuk.

Óva intett attól, hogy egy egész ismerősi kör tanácsát kérjük ki, mert ezek a visszajelzések megkérdőjelezhetik saját alkalmasságunkat, sőt, teljesen el is tántoríthatnak attól, hogy az irányítást magunkhoz ragadjuk. A felelősségvállalás elkerülhetetlen, minden kockázatával együtt azonban mégis ez az, amely által az érett személyiség képes fejlődni.

Az előadó azt javasolta, hogy fontos döntések meghozásakor ne csak a vágyainkat hagyjuk érvényesülni, hanem a félelmeinket is.

Tegyünk fel magunknak kérdéseket: mi történik, ha bebizonyosodik, hogy rosszul döntöttem? Képes vagyok elviselni az ezzel járó kudarc érzését? Ha ezeket képesek vagyunk őszintén megválaszolni, hamarosan kikristályosodik a megfelelő út.

A doktornő nagyjából másfél órás előadása iránymutatásul szolgálhat az arra fogékony közösségnek, „egysoros bölcsességek” helyett gyakorlati kapaszkodókkal szolgált. Az előadás nagy erénye volt a tudományos szakkifejezésektől mentes, oldott hangnem is, amelyet a dunaszerdahelyi közönség vastapssal jutalmazott.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább