Egyetemi szakszemle | Bia bekérdez

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/06. számában.

Közeleg a nyáriszünet, de én mégis úgy döntöttem, hogy egy rövid sorozatban bemutatok nektek néhány egyetemistát, akik elmesélik, milyen szakot is tanulnak éppen, ráadásul elárulják azt is, kinek ajánlják azt. A pályaválasztást egy állandó és aktuális témának tartom, hiszen a diákok többségének óriási fejtörést okoz. A legnagyobb segítséget ebben a dilemmában az önismeret adhatja. Szerencsére a közösségi oldalakon is vannak hasznos információkkal teli bejegyzések, akár oldalak is (például az Instagramon megtalálható a @pszichodiak elnevezésű oldal, ahol rengeteg kulcsfontosságú, diákokat érintő témákkal is foglalkoznak).

Haár Bálint a pozsonyi kiadványszerkesztő szakot, Ilka Bence pedig a sport és rekreáció szakot mutatja be.

Mit tanulsz és miért pont azt tanulod?

Haár Bálint: A Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén tanulok kiadványszerkesztő szakon. A szakom egyik, ha nem a legnagyobb előnye az, hogy magyar nyelven tanulhatok Szlovákiában. Ezt a szakot az unokatestvérem ajánlotta, aki szintén itt tanult, neki köszönhetem, hogy ide járok. Hogy mit is tanulunk itt pontosan? Röviden, összefoglalva: mindenből egy kicsit, ami a médiával kapcsolatos. Voltak már szerkesztőségi gyakorlat, publicisztika, de még kommunikációelmélet és kommunikációs készségfejlesztés óráink is. Állandó útitársaink a tanulmányainkban a nyelvtanórák mellett a szövegelemző szemináriumok, és a mindenki által imádott kreatív írás, vagy az irodalomórák.

Ilka Bence: A sport- és rekreációszervezés (šport a rekreácia) szak hallgatója vagyok, amit szlovák nyelven tanulok. Mindig is közel állt hozzám a sport, de a középsuli alatt soha nem gondoltam, hogy ezen a területen szeretnék elhelyezkedni. A középiskola elvégzése után Pozsonyban tanultam tovább menedzsmentet, de azt egy szemeszter után abbahagytam, mivel nem éreztem, hogy ezen az úton szeretnék haladni. Elhatároztam, hogy végül a sportban szeretnék elhelyezkedni. Keresgéltem, hogy mik a lehetőségek nálunk, majd rátaláltam erre a szakra. Úgy gondoltam, ha nem tetszik, akkor váltok újra, vagy elkezdek dolgozni, végül is az embernek addig kell próbálkoznia, amíg meg nem találja azt, amit valójában szeretne csinálni. Úgy gondolom, jó döntés volt, hogy idejöttem tanulni.

Bia bekérdez,Egyetem
Bence és Bálint

Mi az a 3 legérdekesebb dolog, amit eddig a suliban tanultál?

H. B.: A legérdekesebb dolgok, amiket eddig az egyetemen tanultunk, a kommunikációs készségfejlesztés óra gyakorlataihoz kapcsolódnak. Mindig egy 1 perces hírrel kezdtük, ahol összefoglaltuk a nagyvilág legfontosabb eseményeit. Voltak különböző gyakorlataink is, amik a kommunikációs készségünket fejlesztették.

Egyik személyes kedvencem az volt, amikor videóelemzést kellett készítenünk különböző szempontok szerint: a szereplők testtartása, beszédstílusa, mimikája és gesztusai alapján.

A kreatív írás órák is nagyon izgalmasak, ahol mindenki elengedheti magát és stílusa szerint alkothat/írhat. Publicisztika óráink szintén kivételesek voltak, amin bevezettek minket az újságírás világába – a hír különböző műfajaitól kezdve belekóstoltunk a tudósítás és az interjú alapjaiba is.

I. B.: Sok érdekességgel fogadott az egyetem. Az egyik, amit tudnék mondani, hogy nem elég csak a sportokat kedvelni, mivel a sportórákon a feltételek néha kemények tudnak lenni. Ez részletkérdés, mivel valakinek az atlétika fog jobban menni, valakinek pedig az úszás.

A másik érdekesség, amit tudnék mondani, az a nyelvi akadályok leküzdése volt. Nagyon gyenge szlovák tudással mentem az egyetemre, de véleményem szerint nagy nyomás alatt tud igazán jól teljesíteni az ember.

Mivel más választásom nem volt, vagyis volt, de az egyetemet nem szerettem volna ott hagyni, így meg kellett tanulnom a nyelvet. A környezetnek köszönhetően elég hamar bele tud jönni az ember. A harmadik, amit tudnék mondani az pedig az, hogy az egyetemnek köszönhetően kipróbálunk több fajta sportot, és rátaláltam olyanokra is, amelyekről nem gondoltam volna, hogy valaha is ki fogom próbálni. Ezek közé tartozik a gimnasztika, amit most a nyári szemeszterben volt részem kipróbálni.

Kinek ajánlod ezt a szakot vs. kinek nem ajánlod ezt a szakot?

H. B.: Ezt a szakot mindenkinek ajánlom, aki magyarul szeretne tanulni az ország legjobb egyetemén a legjobb tanároktól, illetve szeret írni, szimpatizál az irodalommal és a jövőjét a média valamelyik ágazatában képzeli el. Persze azoknak inkább nem ajánlom, akikre ez nem jellemző.

I. B.: Az egyetemet leginkább azoknak ajánlom, akik valamiképp a sportban szeretnének elhelyezkedni, de nem tudják pontosan, hogy a sport melyik ágát választanák. Sokrétű tudást biztosít. A gyerekekkel való foglalkozástól a sportmenedzsmenten keresztül, az edzői munkásságon át sportrendezvény szervezéséig. Ahogy említettem, vannak bizonyos fizikai elvárások a sportteljesítménnyel kapcsolatban, ezért semmiképp nem ajánlom azoknak, akik csak nézni szeretik a sportot. Megijedni azonban nem kell az elvárásoktól, csak egy kicsit rá kell készülni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább