Nagy Attila 100 szerdahelyi története

Amikor a minap egy kedves barátom a dunaszerdahelyi témájú írásaim miatt krónikásnak nevezett, jólesően megmosolyogtam. Tisztában vagyok vele ugyanis, hogy egy vérbeli krónikás, aki nem csupán a „levegőbe beszél”, hanem szavai súlyát mérhetetlenül sok kutatómunka előzi meg, s leírt gondolatait a lábjegyzetek teszik hitelessé. Ilyen krónikás Nagy Attila helytörténész is, akit – bízom benne – minden további nélkül nevezhetek barátomnak. Az viszont már más lapra tartozik, hogy nevezett Nagy Attila barátom, a szerdahelyi szösszeneteim miértjét ezzel a mondattal illette: „Mert bolond vagy, mint én…”.

Nos igen, a mai rohanó világunkban meglehet valóban picit „bolond”, aki a múltat megszállottan kutatja. Mert divatja lett a bulvárnak, mégha azok tiszavirág életűek is, ám így hellyel-közzel sem lesznek ugyanolyan maradandó hatással az emberre. Elsorvadt szabados értékrendünk pedig ilyenképp melegágya a múlttal és gyökereinkkel való szakításnak, nyelvünk, kultúránk feladásának. Aki tenni szeretne ez ellen, s velem együtt önként beállna a – persze jó értelemben vett – „bolondok” táborába, azoknak volna egy tippem:

A napokban jelent meg Nagy Attila legújabb könyve, melyet helytörténeti albumként harangoztak be 100 szerdahelyi történet címmel.

A könyv bemutatójáról hazafelé tartva azon elmélkedtem, elolvassam-e egy szuszra, avagy hagyjak magamnak száz napra való érdekes, de egyben hiteles múltbéli szerdahelyi tartalmat? Mit ne mondjak, már maga a könyvbemutató helyszíne is magával ragadott, hisz szülővárosom ide vagy oda, nem mindennap fordulok meg a Csallóközi Múzeumnak otthont adó Sárga Kastélyhoz ily közel. Hogy pontos legyek, a Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokának Hármas könyvbemutató elnevezésű estjén jártam, ahol Nagy Attila könyve mellett Darnai Zsolt: Csallóközi sztorik a múltból és a Múzeumi Híradó 2023-as évfolyama is terítékre került. A két szerzővel a múzeum igazgatója, Nagy Iván beszélgetett.

A 100 szerdahelyi történet című A4-es színes, képekkel gazdagon illusztrált helytörténeti album 100 érdekes, rövid és izgalmas ismeretterjesztő íráson keresztül ad bepillantást a Csallóköz szívének, Dunaszerdahely városának az életébe – a honfoglalástól egészen a 21. századig [fülszövegrészlet].

Szerzője, Nagy Attila 1975-ben született Magyarországon, Tokaj városában, ahol 1993-ban érettségizett a helyi gimnáziumban. 1997-ben a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett történelem–földrajz szakos tanári oklevelet. 2001-ben elvégezte a Budapest Média Intézet és a Petit Press Nyomtatott sajtó tanfolyamát. A foglalkozására nézve helytörténész, főszerkesztő, újságíró, grafikus, tördelőszerkesztő, városvédő, a tanári diploma megszerzése után feleségét követve került Szlovákiába. Városunkban, Dunaszerdahelyen telepedtek le, s itt alapítottak családot. Attila előbb tíz éven keresztül a Katedra, a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők lapjának a szerkesztője volt, majd a grafikai és a webdizájn szakirány felé váltott.

Munkája mellett a helytörténet-kutatás foglalkoztatja, azon belül is a regionális egyháztörténelem.

Elsősorban Dunaszerdahely város történetét érzi közel magához, de az összefüggések miatt a szűkebb régiótörténelem is vonzza. Ennek tárháza lehet például egy korabeli képeslap, ami általában a település legbecsesebb részeit ábrázolja. De visszaköszönnek rajtuk a régi épületek is, s így jól megfigyelhetők a változások. Nagy Attila elindítója a csallóközi katolikus templomokat bemutató Sancta Mater Ecclesia in Chalóköz című könyvsorozatnak. Célja többek között a mikrorégió még elérhető dokumentum- és fotóanyagának megőrzése és átadása az utókornak, ennek érdekében létrehozója volt a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Adattárnak, illetve a 2012-ben indult dunaszerdahelyi helytörténeti portálnak. Alapító tagja a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egyletnek, illetve elnöke a konzervatív Biró Márton Polgári Társulásnak – amely társaság gondozásában a kiadvány is megjelent.

Balról: Nagy Attila, Nagy Iván, Darnai Zsolt

2016. május elsejével Dr. Hájos Zoltán polgármester Dunaszerdahely város krónikaírójává nevezte ki.

Ezzel olyan nevek mögé sorakozott fel, mint például az első ismert dunaszerdahelyi krónikás, az 1900-as évek elején tevékenykedő Révész Bertalan evangélikus iskolaigazgató. De ismert és elismert krónikásai voltak még a városnak többek között Hartmann József, Antal András, vagy az egykori múzeumigazgató, Mag Gyula is… A községi, városi krónikaírás célja a helyi események, történések rendszeres, időrendi feljegyzése, illetve a város fejlődésének, kulturális és sportéletének, oktatásának, önkormányzati munkájának stb. pontos és tényszerű, meghatározott szempontok szerinti összegzése.

Nagy Attila 2019 óta a Dunaszerdahelyi Hírnök és a dunaszerdahelyi.sk regionális hírportál főszerkesztője.

2019-ben a Csallóközi Múzeum jubileumi díjával tisztelték meg munkásságát, melyet a közösségi hálón az „Az én városom Dunaszerdahely” nevezetű Facebook-oldalon is nyomon követhetünk. Ezen munkássága többek között kitér városunk sportéletének történetére is, mellyel kapcsolatban a Klikkout, Bemutatkoznék DAC-szurkoló vagyok c. rovatunkban is olvashattak vele egy rendhagyó interjút. Rendhagyó azért, mert a szerző nem tartja magát vérbeli szurkolónak. Nagy Attila helytörténész, Dunaszerdahely krónikása, akinél viszont aligha akad felvilágosultabb ember a városban, ha akár a DAC történelmét vesszük alapul.

Ám Nagy Attila 100 szerdahelyi történet c. könyvében az olvasó választ kap számos egyéb kérdésre is:

Mi volt a Pókhegy, a Csiger, a Szerdahelyi Czéczeg? Mikortól Szent György a város védőszentje? Merre állt a szerdahelyi vár? Hol voltak a település korai vásárterei? Miért épp Szent Péter volt a város történelmi pecsétjében? Kikről nevezték el Sikabonyt? Ki volt a szerdahelyi lucifer? Ki énekelt palinódiát, átírva a helyi reformátusok történelmét? Hogyan készült a híres „csíkos káposzta”? Melyik híresség született Kétszer-Újfaluban? Vannak-e kísértetek a Sárga kastélyban? Miről kapta a nevét az egykori Csillag utca? Milyen sírok vesztek oda a régi temetőkben? Milyen kincset ástak ki a kápolna falánál? Ki volt Horthy Miklós dunaszerdahelyi ükapja? Hogyan is nézett ki a híres Kondé kripta? Hogyan éltek a szerdahelyi haszid zsidók? Mit énekeltek az éjjeliőrök a szerdahelyi utcákon? Miért háborogtak a szülők a tornaórák miatt? Miért volt büdös a „büdös udvarban”? Hogy beszéltek a régi csallóköziek? Hogy került magyar gomb a cseh Hrabek majmára? Valóban éltek királyi ivadékok Dunaszerdahelyen? Ki volt a leghíresebb sikabonyi fácántenyésztő? Ki volt a királyi viadorok utóda? Ki volt a magyar magánjog szerdahelyi zsenije? Hányszor égett porrá a város? Kik voltak az első dunaszerdahelyi lánglovagok? Szerdahelyen született a magyar ejtőernyőzés úttörője? Hogyan szökött meg Uraszov a fogolytáborból? Kik és miért fotóztak a 19. század végén a városban? Miért lett sárga-kék a DAC? Miképp tért haza Dunaszerdahely?

Nem az első és bízom benne, nem is az utolsó kiadvány, amihez Nagy Attila a nevét adta – mint szerző, avagy mint társszerző. Hisz a motiváció és a kíváncsiság, amit magában érez, gyakorlatilag kiapadhatatlan. A múlt kutatása elhivatottság, s aki érez magában ilyen vágyat és szeretetet, az az útja elejét már megtette. A 100 szerdahelyi történet c. kiadvány, úgy vélem – akár karácsonyi ajándékként –, nem hiányozhat egyetlen lokálpatrióta könyvespolcáról sem. A kötet célja az ismeretterjesztés:

A várostörténet mozaikjainak, fehér foltjainak további kirakása, a helyi és a regionális történelem kiszínezése, élettel megtöltése – ugyanis maga a szöveg, de a képanyag is rengeteg új információt tartalmaz, érintve többek között a település életmódtörténetét, gazdasági és társadalmi viszonyait vagy éppen gasztronómiáját, fotótörténetét, jeles személyiségeit, illetve történelmének kulcsfontosságú állomásait [fülszövegrészlet].

Mert, ahogy „a legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István jelmondata is tartja:

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább