DS – Az én utcám, a te utcád 14.

A Vajanský utcai nagy parkoló

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Ismét egykori „természetes élőhelyemen” járunk, a Vajanský utca gyermekkoromban a Grundhoz tartozott. S bár ez a mostani pár száz méter már nem a régi nyomvonalat követi, egyértelműen a szívemhez nőtt. Annak idején létezett itt egy városrész, ami teljesen eltűnt a föld színéről: a Fürdőgyolcs. Az utca közepén egy aprócska víztoronnyal, amelyet „uborkabuszok” [Škoda-Karosa 706 RTO CAR] kerülgettek. Aztán a Bőst Galántával összekötő 507-es út nyomvonala miatt – amelynek része a Vajanský utca is – ledózeroltak mindent…

Egykor Bősi út, majd 1942-től Felszabadulás útja, utalva arra, hogy az 1938-as első bécsi döntés követően Bős irányából, ezen az utcán keresztül vonultak be a magyar honvédek városunkba. Jöttükre diadalkaput állított Dunaszerdahely lakossága. A 2. vh. után Vajanskýra keresztelték, valójában a Bősi út is Vajanský utca volt akkoriban. A helyzet a 80-as években a Bősi úti felüljáró építésével állandósult: a felüljárótól befelé Vajanský utca, onnét kifelé pedig Bősi út lett az elfogadott. Svetozár Hurban, „művésznevén” Vajanský szlovák író, publicista, irodalomkritikus és politikus volt.

Vajanský utca. Jobbra letérő a Komenský utcába, balra a Béke utcába. A háttérben egyenesen a Vasútsor, balra a Bősi úti felüljáró következik.

Miután ledózeroltak mindent, egy akkora placc keletkezett, aminek csókolomot köszönt az akkori ifjúság. Ez lett a mi Grundunk:

A Fő utca 47-es blokktól a Komenský utcáig – hosszában, illetve a Duna utcai blokkoktól a Zöldfasorig – keresztben. Az évekig parlagon heverő területet később egy hatalmas kőhegy díszítette, amiből a Bősi úti felüljáró is épült. Majd ugyanitt egy óriási parkolót létesítettek a négysávos Vajanský utca mellett. Jó, ha évente kétszer megtelt, május 1-én és szeptemberben a vásárkor. Nagyságrendileg kevesebb autó szelte akkoriban Dunaszerdahely utcáit, bizony nagy hasznát venné manapság a város lakossága annak a két focipályányi parkolónak a Lidl helyén.

És igen, nyáron fociztunk, télen jégkorongoztunk rajta, de a sihederek java ott tanult meg kerékpározni is. Én pedig a mellette lévő parkban temettem el az elpusztult tengerimalacom.

Aztán felröppent a hír, hogy bevásárlóközpont épül a területen, ahol palettákról árulják majd a portékát. Két lobbira emlékszem, két aláírásgyűjtő akcióra a környéken. Az egyik ellene, a másik viszont mellette rakta le a voksot, de akkora elánnal, hogy akadt olyan lakó, aki mindkettőt aláírta. Vajon mit ígérhettek cserébe? Húsz éve, 2004-ben tehát a Grund még használható területére bevásárlóközpontot álmodtak, amit pár év múlva ki is bővítettek.

Vajanský utca. A nyolcemeletes Fő uta 47-es számú blokk volt a „szülői házam”. Mellette jobbra a Vajanský utca régi nyomvonalának megmaradt, több mint százéves épületei. Tőlük nem messze állt az öreg víztorony.

A nyilvános parkoló pedig mindeközben a harmadára zsugorodott.

Története az egyetlen felvidéki magyar napilapban is rezonált, ahol felemeltem a szavam, holott akkor már vagy 5-6 év nem éltem a nyolcemeletes „szülői házban”:

„Bizonyára mindenkinek megvan a maga gondja-baja, minthogy megvolt ez egykor Molnár Ferenc regényhőseinek is. Nekik meg kellett harcolniuk érte, nekem csak úgy „ingyen” lett, merthogy oda születtem. Ott tanultam meg járni, kerékpározni, és ott rúgtam a bőrt a fiúkkal. És elpusztult tengerimalacaimat is a Grundon temettem el. Ez a darab föld nekem Dunaszerdahelyen a Fő utca 47-es számú lakótömb mögött van. És nem csak nekem… Szóval: ez a darab terület a „nagy” parkolóval volt a gyerekkorom, az ifjúságom. És mire a fiam felnő, már csak a helyét fogom tudni megmutatni, mert beépül valamiféle áruházzal… És már nem lesz a Grund senki gondja, esetleg csak az akciós árut kínáló eladóknak meg a népnek, mert fillérjeit beosztva örül majd, hogy „olcsón-jót” vehet… Felépül valami, pedig a lakók aláírást gyűjtöttek, hogy ne így legyen. Aztán meg aláírást gyűjtöttek csalfa módon, hogy mégis. Történt bárhogy, itt gyerek már nem játszik nyugodtan… Nekem meg a baggerok exhumálták a tengerimalacom, pedig annak idején úgy temettem el szegényt, hogy: Frici, nyugodj békében! Bögi Róbert, Dunaszerdahely” – Új Szó, 2004. április 28. – A Pál (Fő) utcai fiúk meg a Frici.

Utólag én is jót mosolyogtam ezen az íráson, de akkortájt egészen más szelek fújtak. Még élénken élt az emberekben a lakótelepi zsibongás, a kulccsal nyakukban futkározó gyermekek látványa. A világ azonban rohamléptekben változott, manapság valószínűleg az lenne a furcsa, ha fiatalokat látnánk focizni a blokk mögött reggeltől napestig. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem a nagy körforgalom és a Bősi úti felüljáró közti Vajanský utca tehet minderről, még csak nem is a Lidl bevásárlóközpontja. Mi lettünk másabbak, és nem biztos, hogy ez a javunkra vált. És anno nem estünk pánikba, ha pl. karácsonykor 2-3 napig nem volt nyitva a bolt…

(Roberto)

 

MÉG TÖBB FOTÓ A VAJANSKÝ UTCÁRÓL 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább