A Loch Ness-i szörny sem akadályozta meg a Pingvinek világcsúcsát

„Idén szeretnénk átúszni a Kaledóniai-csatornát, és ha sikerül, újabb rekordot is felállítanánk” – nyilatkozta magazinunknak idén januárban a dunaszerdahelyi Pingvineket támogató Sportfanatic sportklub vezetője a jeges úszók ez évre szóló terveiről. Hideghéty Tibor a nem mindennapi sportteljesítményt jelentő expedícióról hazaérkezve büszkén jelentette, úszóinak sikerült az egyik csúcsbeállítás: a híres Loch Ness-i tavat rekordidő alatt úszta át a hetes váltó. Hogy ez miért akkora világszám? Nos, próbálja valaki utánuk csinálni mindössze 13 fokos vízben! 

Szoknyás férfiak

Fotók: Hideghéty Tibor


A cikk megjelent a Klikk Out 2017/9. számában.

A Kaledóniai-csatorna a skót Felföldön a Loch Ness, a Loch Oich és a Loch Lochy tavakat összekötő vízi út. Az Atlanti-óceán és az Északi-tenger között húzódó vízi folyosót 10 híd keresztezi, hossza pedig megközelíti a száz kilométert.

A rajta kiépített 29 zsilipnek köszönhetően összesen 32 méteres szintkülönbséget hidal át. Ennek a gyönyörű helynek a meghódítására már hónapok óta készültek a Pingvinek: megszólították a szponzorokat, megírták a szükséges kérvényeket, lefoglalták a repülőjegyeket, elintézték az úszókat kísérő hajók bérlését, és hogy teljes legyen az összkép, a csoport minden egyes tagjának varrattattak egy igazi kiltet, azaz a skót nemzeti büszkeség és identitás egyik legkifejezőbb elemét, a piros kockás férfi skót szoknyát, a hozzátartozó kiegészítőkkel együtt.

Csakhogy úszóink nem azzal a céllal vágtak neki a kalandnak, hogy ízes skót whiskey-t kortyolgatva hallgassák a helyi horgászok és juhászok jóízű anekdotázásait, hanem hogy saját bőrükön megtapasztalják, milyen is, amikor a 13 fokos vízben úszva attól félnek, hol bukkan fel előttük a Loch Ness-i szörny.

 

Az elveszett neoprén nyomában

A Pingvinekkel augusztus 18-án Glasgowban landolt a repülőgép, s rögtön a földet érés után szembesülniük kellett az első problémával.

„A csallóközi felmenőkkel büszkélkedő cseh Rostislav Víteknek valahol elkeveredett a poggyásza, de úgy, hogy ottlétünk ideje alatt sem került elő. Ez azért okozott bosszúságot számunkra, mert abban volt a neoprén ruhája, amelyben az egyéni világcsúcs megdöntésére készült a Loch Ness-i tavon. Mivel a ruha utólag sem érkezett meg, az egyéni világcsúcs sajnos nem sikerült. Vehettünk volna a helyszínen egy neoprént, de nem mentünk volna vele sokra, mert az olyan, mint egy új cipő: először be kell törni. Ruha nélkül 37 kilométert nem lehet leúszni a 13-14 fokos vízben” – magyarázta Hideghéty Tibor.

Sikerült a világcsúcs

Váltóban azonban így is összejött a világcsúcs. Hét úszó – Pék Dezső, Pék András, Nyáry Richárd, Rostislav Vítek, Petr Mihola, Radomír Suchopa és Magda Okurková – egy órás váltásokkal 10 óra 32 perc 27 másodperc alatt teljesítette a 39,89 kilométeres távot.

Mivel itt óránként váltakoztak a Pingvinek, nem volt szükség a neoprén viselésére. „Azért nyúlt meg több mint két kilométerrel a táv, mert rendkívül zord időjárási viszonyok közepette küzdöttek az úszók a hullámokkal, amelyek állandóan a part felé sodorták őket, így arra is ügyelni kellett, hogy tartsuk a pontos irányt és távolságot” – avatott be a részletekbe Hideghéty, s hozzátette, hogy a csapat tagjai több mint fél órával voltak gyorsabbak, mint a rekordot tizenhárom éve tartó angol Jersey Polar Bears úszói.

Nessie-vel nem találkoztak

. . . a víz felszínétől 10 centinél lejjebb már nem lát semmit az úszó. 

„Nagyjából már a táv felénél sejtettük, hogy meglesz a világcsúcs. Ám amikor a Loch Ness-i tó fölé magasodó várhoz, az Urquhart Castle-hoz értünk, előjöttek a tó szörnyéről, Nessie-ről hallott rémtörténetek. A tó ezen a részen több mint 300 méter mély. A legenda szerint valahol itt van a szörny lakóhelye. A vízről pedig tudni kell, amellett, hogy augusztus végén sem melegebb 13-14 foknál, a színe olyan fekete, akár az olaj. Ez még félelmetesebbé tette az úszást, mert a víz felszínétől 10 centinél lejjebb már nem lát semmit az úszó. Rémisztő volt. A tónak pedig pont ezen a részén olyan hatalmas áramlásba kerültünk, hogy a hullámok kis híján a két kísérő hajót is felfordították.

A helyiek azt állítják, akkor korbácsolódnak így fel a hullámok, ha Nessie épp úszik a tó mélyén.

 

Akármennyire is próbálkozik az ember, ez a gondolatot unos-untalan ott motoszkál a fejében” – emlékezett vissza némelyest kisebb riadalommal az arcán a sportklub vezetője.

Egyéniben is nekivágtak

Ezt is olvasd el:

Három éremért utaznak Németországba a dunaszerdahelyi Pingvinek

A rekordkísérletről és a csatorna átúszásáról a közszolgálati Cseh Rádió csapathoz csatlakozott londoni tudósítója is több alkalommal számolt be élő adásban. A világrekord beállítása mellett így arról sem maradtak le a cseh hallgatók, ahogy a Kaledóniai-csatorna másik két tavában is egymást felváltva szelték a kilométereket a Pingvinek.

A Pék fivérek, Dezső és András, azonban nem érték be ennyivel. Ők ugyanis még a kiutazás előtt elhatározták, hogy szólóban is nekivágnak a 17 kilométer hosszú Loch Lochy-nak.

„Kicsivel hidegebb volt itt a víz, mint egy évvel korábban a Gibraltári-szorosnál, de a táv szinte ugyanakkora volt. Ennek megfelelően ezt a szakaszt is valamivel több mint öt óra alatt teljesítették egyenként. Mindezt szakadó esőben, erős szélben. Természetesen Rosťa Vítek sem bírta ki a hajón, ő mintegy három és fél óra alatt úszta át a Loch Lochy-t.

Ezzel is bizonyította, hogy ha az utazás során nem veszik el a neoprén ruhája, összejött volna neki egyéniben is a rekord a majdnem kétszer ilyen hosszú Loch Ness-i tavon.

 

Neoprén öltözet nélkül ekkora távnak már nem ajánlott nekiveselkedni, mert ilyen hideg vízben a szervezet három-négy óra után annyira lehűl, hogy az akár eszméletvesztéssel is járhat” – jegyezte meg a sportvezető, aki azt is elárulta, ha a Sportfanaticnak sikerül előteremtenie a szükséges anyagiakat, Vítekkel, a leggyorsabb Pingvinnel még szeretnének visszatérni a Loch Ness-i tóra, hogy bepótolják a most elmaradt rekordfelállítást.

Jöhet az újabb csúcsdöntés

Nehezebb volt hazajutni Skóciából, mint átúszni a Loch Ness-i tavat. 

A Pingvinek számára a skóciai expedíció talán legnehezebb próbatételét nem is a hideg víz leküzdése, és fizikai tűrőképességük határainak feszegetése, sokkal inkább a hazaút megszervezése jelentette. Történt ugyanis, hogy önhibájukon kívül lekésték a repülőgépet, így igazán kacifántosra sikeredett a hazaút.

„Háromfelé osztódott a csapat, összesen több mint ötven órát utaztunk: Vítek Belgiumban szállt át, négyen Frankfurton keresztül Budapestre érkeztek, hatan pedig Bécsben szálltak ki a repülőből, de végül mind szerencsésen megérkeztünk. Nehezebb volt hazajutni Skóciából, mint átúszni a Loch Ness-i tavat. Ez a malőr sem tántorít el azonban bennünket a jövő évre tervezett csúcskísérlettől.

A tervünk az, hogy 2018 júliusában átússzuk a La Manche csatornát, ami az eddigi legnagyobb kihívás lesz számunkra, hiszen a távot oda-vissza szeretnénk teljesíteni. Ez 72 kilométert jelent, melyet a mai napig sem szlovákiai, sem cseh váltónak nem sikerült még leúsznia”

 

– zárta beszámolóját Hideghéty Tibor.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább