Klikk Out Vikkendhouse: Főszerkesztőnk kedvencei

A Vikkendhouse név mára méltó helyett kapott a vasárnapi jó dolgok palettáján.

Fotó: Ugróczky István

A mixsorozat, melyben nemcsak hazai DJ-k és szelektorok mutatják be kedvenc zenéiket egy-egy félórás mixben, hanem ismert arcok is, kik szintúgy a kultúrában tevékenykednek és ismerik a jó zene minden formáját és évjáratát.

A sorozat következő részét magazinunk főszerkesztője, Poór Tibi válogatta össze.

 

Lemaradtál az eddigiekről?

Vikkendhouse 001 – Balien

Vikkendhouse 002 – DJ Ferque

Vikkendhouse 003 – Wazzovski

Vikkendhouse 004 – Denes Toth

Vikkendhouse 005 – GyStore

Vikkendhouse 006 – Okash

Vikkendhouse 007 – Dave Papp

Vikkendhouse 008 – Epres

Vikkendhouse 009 – Mow’N’Max

Vikkendhouse 010 – Banghi

Vikkendhouse 011 – Szilvási Tibi

Vikkendhouse 012 – Dilemma

Vikkendhouse 013 – És Kész

Tibit egy éve ismerem, mióta a magazinnál dolgozom. Jó néhány találkozóm volt vele azóta, ahol az írással kapcsolatos dolgok mellett szinte csak a zenéről beszéltünk.

A metáltól a jazzen át az újkori stílusokig vágja-keni a zene minden formáját.

Tibit manapság mindenki a sporttal, illetve a focival köti össze.

„A fater elképzelése teljesen más volt. Zenetanár nagyapa, annak fia multiinstrumentalista muzsikus, akinek abszolút zenei hallása volt, de nemcsak a hallása szerint zenélt, hanem ismerte a kottákat is… és jöttem én, akinek – ahogy később rájött – abszolút zenei nemhallása volt-van” – emlékezik vissza.

Tovább idézem Tibit:

Igen, valahogy így volt: amikor a zenész haverjai és kollégái kérdezték az apámat, hogy milyen hangszeren játszik a fia… kínos csend után csak az volt a válasza, hogy szereti a sportot! Szerencsére az apám nem hagyta annyiban, sok mindent tanított nekem a zenéről. Fokozatosan értette meg velem, hogy mi az igazi érték a zenében. Volt, ami nem tetszett, de a többséget a mai napig hallgatom. Sok remek irányzattal ismerkedtem meg a zene szinte minden rétegéből. Nálunk otthon minden nap szólt a zene, vagy a rádióból vagy pedig a magnóból. És ha nem, akkor az apám játszott a hangszerein, azt hallgattam.

Kamaszkoromban remek zenei inspirációt kaptam az alapiskolás osztálytársaimtól, Ollé Lajostól és Kocsis Palitól. Egyik a zeneismeretével inspirált, a másik pedig mindent figyelt és jegyzett, milyen az aktuális zenei irányvonal a nagyvilágban. A suliban mellettem ülő Palitól tudtam meg, hogy mi az a Neue Deutsche Welle, a punk, kik a popperek, milyen a hajviseletük, hogyan öltözködnek.

 

Tibi ezeknek a türelmes, edukatív tevékenységeknek köszönhetően nem zárkózik el semmilyen zenei műfajtól. Tibit Bruce Springsteen zenéje varázsolta el teljesen, hatalmas rajongója. A nyolcvanas évekből Bruce mellett a Dire Straits-et, Peter Gabrielt , David Bowie-t, Stinget és Kate Busht kedvelte meg. Akkoriban rojtosra hallgatta a Jethro Tull- , U2- , a Pražský výber- illetve cseh folkzenei kazettákat.

A kilencvenes években már a Nirvana, az R.E.M., a The Cure és főleg a brit zene volt igazán az övé.

Akkoriban jöhetett minden, ami a cseh galaktikus elektronikus zene főnöke, Ján P. Muchow nevéhez köthető.

Az utolsó két évtizedből csak két, számára kimagaslóan érdekes újdonságot említett, az MGMT-t és Jonny Lang blues-zenészt.

Kedvenc koncertélményei közé sorolja az 1989-as budapesti Human Rights Now Tourt,  Springsteennel, Stinggel, Peter Gabriellel, Tracy Chapmannel, továbbá a U2 és a The Cure prágai fellépéseit. A kétezres évekből is szívesen emlékszik vissza a 2007-es pozsonyi George Michael- és a 2012-es bécsi Springsteen-koncertekre.

Az abszolút kedvenc albuma Bruce Springsteentől a Born To Run.

 

S hogy mik a legértékesebb bakelitlemezei?

A feleségének a Michal Kaščák által dedikált Bez ladu a skladu-lemez, Bruce Springsteen első albuma, a Greetings from Asbury park, N.J.

 

A Mix:

Tracklist: 

1. Color Factory – Its Always You

2. The Loners – Lucky Boy

3. Colorfactory – Behold

4. The Ecstasy Of Saint Theresa – For That Moment

5. The Stranglers – Always the Sun

6. The Farm – All Together Now

7. The Charlatans – The Only One I Know

8. The Stone Roses – Made Of Stone

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább