Egyél halat, finom falat!

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

Mivel a Csallóköz a Kis-Duna és a Nagy-Duna közt egy gyönyörű szigetet képez, ezért gondoltuk, jobban megismertetjük a halételeket, valamint megpróbáljuk népszerűsíteni a halfogyasztást, mivel ennek közkedveltsége hazánkban köztudottan nagyon alacsony.

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/01. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

 

Fotók: Pixabay

Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat. A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető. Kedvező energia-, zsír- és fehérjetartalma  révén – megfelelő technológia alkalmazása mellett – a fogyókúrás étrendekbe is jól beilleszthető.

Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, tonhal, makréla, lazac) és szárazabb húsú (pl. amur, süllő, tőkehal, heck) halakat. A halhús összetételét alapvetően befolyásolja a hal kora és a táplálkozása is. Egy négyéves hal zsírtartalma például akár négyszerese is lehet az ivadékkorihoz képest.

Ezt se hagyd ki:

Csallóközi gasztronómia

Csallóközi gasztronómia II. – Időutazás

Valóban cigány a pecsenye?

Egy XVI. századból származó erdélyi szakácskönyv leírásából kiderül, hogy a magyarok ételei között tekintélyes helyet foglaltak el a halféleségek. Az itt élõ népek õsfoglalkozása elsõsorban a halászat volt. A századfordulóra azonban a sokféle halból 35 fajta teljesen eltűnt, az elkészítési módok száma pedig szintén lecsökkent. Azóta még inkább leszűkült ezen a téren az ételismeret, olyannyira, hogy a rántott és sült hal, valamint a halászlé után sokan megakadnának a magyar halételek felsorolásánál.

Ha halételt készítünk, lehetőleg mindig élő hallal vagy frissen vásárolttal dolgozzunk, mert könnyen megromlik. A friss hal szeme telt, tiszta, tükröződő. Pikkelyei épek, kopoltyúja vörös vagy rózsaszín.

Sokan a halat a “szaga” miatt teszik mellékvágányra az étrendjükből. Íme egy tipp az érintetteknek: a hal- és hagymaszagot úgy űzzük el, hogy sóval bedörzsöljük a kezünket, majd leöblítjük.

 

Vajon milyen italt fogyasszunk a hal mellé?

A halas ételekhez általában fehérbort kínálunk. A halászlét és a halpörköltet testesebb fehérborral, vagy a fűszeres, de nem túl csersavdús vörösborral öblíthetjük le.

Érdemes hetente egyszer húsok helyett halat tenni a tányérunkra, mivel a vonalainkat, szívünket, a körmünket, hajunkat, bőrünket és csontjainkat is védi. Reméljük, sikerült meggyőznünk a halfogyasztás fontosságáról. Jó étvágyat a elkészült halételekhez!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább