Klikk Out Vikkendhouse: Psylentine karácsonyi üzenete

Köszöntelek magazinunk mixsorozatának hetente megjelenő, legújabb epizódjában. A hatvanharmadik kiadás a karácsony szellemében készült. A választás most egy olyan úriemberre jutott, aki egy értékes elektronikus zenei irányzat aktív művelésébe kezdett. 

Fotó: Ugróczky István

Főszereplőnk ezúttal a bősi Nagy Bálint, művésznevén Psylentine, aki a zenei útján eljutott a metálzenétől egészen a 148 bpm-el hasító psy trance műfajig. Számomra egy rendkívül érdekes ember, aki szívvel-lélekkel, minden részletre odafigyelve adja át a zenével a psychedelikus életérzést. Lássuk, hogy indult az út az elejétől a mai napig, közben hallgassuk meg a mixet, mely Bálint abszolút kedvenceit tartalmazza.

Ismerjük meg Bálintot:

Nagy Bálint vagyok, Bősön lakom, eredetileg építésznek tanultam ki, de kőfaragó a szakmám.

Emlékszem, a Gombaszögi Nyári Táborban találkoztunk először. Amikor megláttalak, világított rólad a zene valami magasfokú imádata. Milyen a kapcsolatod a zenével, és hogy kezdődött a rajongás?

Az én kapcsolatom a zenével nagyon szoros. Sok dologban a zenét és a ritmikát látom meg először. A családom, a párom és a barátaim után a legfontosabb dolog számomra a zene.

Összefonódásunk története még kis koromban kezdődött. Körülbelül 7-8 éves lehettem, amikor édesapám nagyon öreg hegedűjén próbálgattam játszani és pár napon belül már a helyi zenei iskola padjában találtam magam. Végül ez nem tartott sokáig, mert a zenetanárom eléggé agresszív hozzáállása miatt ott kellett hagynom a zeneiskolát.

Sokáig nem is fogtam a kezembe hangszert, pontosan 2007. február 14-ig, ugyanis ezen a napon szüleim egy spanyol gitárral leptek meg névnapom alkalmából. Látták, hogy rendkívül érdekel és vonz a zenei világ. Éreztem, hogy akkor megváltozott minden, és valami új korszak kezdődik.

Ezután egy aktív zenei korszak kezdődött?

Az első évben naponta körülbelül 6-7 órát töltöttem gyakorlással, mert az igazat megvallva zavart, de főként inspirált, hogy a haverjaim körülöttem jobban tudnak gitározni. Ezután egy évvel megkaptam az első elektromos gitáromat, és be is indult minden. 2008 nyarán jöttek a „garázszenekarok”, amelyek ugyan nem emeltek fel a színpadon való játszásra, de nagyon sokat tanulhattam általuk.

Az első fellépésem a „Silent Cookies” nevű zenekarral volt, amivel metálzenét játszottunk Bősön, az akkor még működő Mustang bárban, de sajnos utána már csak egy fellépésünk volt, a szintén helyi Vendel kocsmában. Ezután a zenekar feloszlott.

Nem sokkal később viszont bekerültem egy zenekarba, amit később közösen Survive The Flood-nak neveztünk el. Velük metalcore-t játszottunk, ami eléggé nagy sikert aratott az azutáni években nemcsak Dunaszerdahelyen és a környékén, de Magyarországra is gyakran jártunk és Ausztriában is voltunk koncertezni. 2012 júniusában megjelent egy demo lemezünk 4 számmal, ami számunkra már nagy siker volt. A zenekar sajnos feloszlott, de én folytattam tovább.

Az első gitárom megszólaltatása olyan kémiai reakciókat váltott ki bennem, amelyek arra ösztönöznek, hogy soha ne hagyjam abba a zenélést.

 

Miért váltottad a hangszert DJ-pultra?

Ugyan a hangszeren való játszással nem hagytam fel a mai napig, de áttértem valami teljesen másra, amiben szintén megtaláltam magam. 2013-ban kiköltöztem Angliába és ott megismerkedtem Mihály Péterrel, aki azóta is nagyon jó barátom, és általa elkezdtem ismerkedni komolyabban az elektromos zenével, mint a goa- és a psytrance. Azóta is ezekkel a stílusokkal foglalkozom minden téren.

Nem csak mint DJ műveled a pszichedelikus elektronikát, események szervezésébe is fogtál…

Úgy gondolom, hogy ha azt akarod, hogy olyan legyen az esemény, ahogyan elképzelted, akkor az a legjobb, ha magad is szervezed. Sokkal élvezetesebb és pénztárcabarátabb.

Térjünk a mixre, amelyet exkluzívan a Vikkendhouse-nak kevertél össze. Mi alapján állítottad össze a mixet?

A mixemet kedvenc előadóimtól való kedvenc számaim ösztökélték. Az abszolút kedvenc zenéim szerepelnek benne, mint az Alborosie – Kingston Town, Astrix – Deep Jungle Walk, vagy Ranji – Power Of The Acid.

Üzenet a mixhez:

A zene nem csak zene! Ez a kommunikáció egy egészen rendkívüli formája, hiszen kifejezhetsz vele érzelmeket, gondolkodásmódot, életstílust és még sok minden mást. A zene tud békét és szeretetet nyújtani mindenki számára: ne legyünk mi, emberek rosszak, erőszakosak, agresszívak, mert az nem megoldás semmire! Zenéljünk inkább, de ha nem is szeretnétek zenével foglalkozni, csak legyünk pusztán megértő, jószívű emberek egymással! Béke veletek !
A mix:

Tracklist:

 

1. Bob Marley – Iron Lion Zion
2. Alborosie – Kingston Town
3. Michael Jackson – They Don’t Really Care About Us
4. Ranji – Power Of The Acid
5. Ace Ventura – Connected
6. Astrix – Deep Jungle Walk

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább