Női gondolkodás – Férfi gondolkodás

Ki ne ismerné a következő, legendává vált angol nyelvű videót a férfi és a női gondolkodásról? Én személy szerint minden évben újranézem, így nem felejtem el azokat az alapvető különbségeket, melyek a nők és férfiak gondolkodási struktúráit jellemzik.

A lényeget kiemelve elmondhatjuk, hogy a férfiak boxokban, azaz dobozokban, külön kategóriáknak felállított, gondosan elkülönített rendszerben gondolkodnak. Míg egy nőnél minden mindennel összefügg.

Egy férfi igyekszik az egyes gondolati síkokat külön egységként kezelni, és nem az összefüggések tekintetében vizsgálni. Többnyire nem kapcsolódnak egymáshoz a különféle kategóriák, nincs kontextusba helyezés, inkább arra figyelnek, ami az adott szituációt alapvetően jellemzi, nem keresnek mögöttes háttér-információkat.

Míg egy nőnél többnyire az összefüggések keresése és teljes feltérképezése zajlik. Csupán ennek megfelelően képesek értékelni az adott helyzetet és részletesen átgondolt, a teljes kontextust figyelembe velő reakciókat adni. Egy nő agyában minden gondolat kapcsolatban áll a többivel. Az összes kapcsolódik az összeshez. Ami a férfiakat többnyire az őrületbe kergeti, ugyanis képtelenek „megérteni” őket.

A különböző gondolkodási stratégiáknak megfelelően mindkét nem máshogy reagál az egyes konfliktushelyzetekre is. Máshogy a férfiak és máshogy a nők. Mindeközben pedig azt állítják, nem értik, hogy a másik hogy képes ilyen szűklátókörűen, ilyen egyszerűen értelmezni, vagy éppen ilyen összetettnek, kacifántosnak látni a kialakult helyzetet.

Nagy segítség volna, ha a párok képesek volnának megérteni, vagy legalábbis egy sematikus képet alkotni arról, hogy a társuk hogyan is gondolkodik. Talán nem is az az elsődleges, hogy az egyes helyzetekben mire gondol, hanem az, hogy azt milyen rendszerben alkotja meg, milyen struktúrában teszi. Ha erre rájöttünk és mutatunk némi hajlandóságot arra, hogy megértsük a másik gondolkodási folyamatát, nagyobb eséllyel járhatunk a kialakult konfliktushelyzet végére és oldhatjuk meg azokat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább