Az otthoni bőrápolás kulisszatitkai – beszélgetés Darnai Kitti kozmetikus-tanácsadóval

Pár hónapja elhatároztam, hogy nagyobb figyelmet fordítok a tudatos bőrápolásra és bővítem az ismereteimet ebben a témakörben – a karantén hónapjai erre épp alkalmat adnak. De vajon mik azok a területek, amikre jobb odafigyelni a bezártság idején? Mik egy bőrápolási rutin legfontosabb lépései? Miben segíthet egy szakemberrel végzett online konzultáció? Ezekben a kérdésekben volt segítségemre Darnai Kitti, kozmetikus-tanácsadó.

Mi a szép bőr titka?

Kortól és nemtől függetlenül mindenki vágyik az egészséges és tiszta arcbőrre – viszont én úgy gondolom, hogy ez nem a tökéletességet jelenti. Hiszen a bőrünk akkor is lehet szép, amikor szemünkbe tűz a nap és hunyorognunk kell, vagy ha széles mosollyal örülünk valaminek. A bőrrel külsőleg és belsőleg is törődni kell – vitaminokkal, tápanyagokkal és jó kezelésekkel, hiszen célunk az egészséges állapot megőrzése kell, hogy legyen.

A karantén időszakában többet nyúlunk a chipsek, csokik után, amelyek hatására a bőr zsírossá, problémássá válhat. Hogyan állíthatjuk vissza az elveszett egyensúlyt?

Életmódunk és táplálkozási szokásaink kihatnak a bőr állapotára – fontos ismerni és kiszűrni azokat az élelmiszereket, amelyek problémát okoznak. Ha az egyensúly megbomlott és a bőr túlzsírosodik, akkor ún. keratolitikus hatóanyagokat kell beépítenünk az otthoni ápolásunkba – ilyenek például az alfa-hidroxisav (AHA), a béta-hidroxisav (BHA), illetve nyáron a különböző növényi enzimek.  Ezekkel az összetevőkkel optimalizálni tudjuk a bőr felszíni PH-értékét.

Hogyan tudjuk pótolni tavasszal a vitaminokat, amelyek segítenek a bőrünknek egészségesnek maradni?

Tavasszal a bőr érzékenyebbé válhat az allergénekre, fokozódhat a faggyútermelés, súlyosbodhat a rosacea. Érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a hidratálásra, ill. előtérbe kell kerülniük a vitaminban gazdag termékeknek.

Lényeges az A, C, E vitaminok pótlása, emellett a D vitamin-készleteket is fel kell töltenünk. Ebben az időszakban olyan kezeléseket javallott igénybe venni, amelyek fokozzák a sejtek megújulását (pl. felügyelet mellett történő, felszíni hámlasztás).

Kapcsolódó tartalom

Mit tanácsolsz, mi legyen az elsődleges szempont a kozmetikumaink kiválasztásánál? Arcápolási szereket ma már a drogériában is beszerezhetünk pár euróért – mi a különbség ezek, illetve a drágább, minőségi arcápolók között?

Ez egy fontos kérdés, hiszen rengetegféle kozmetikum elérhető a boltokban. Tisztában kell lennünk arcbőrünk állapotával, az aktuális problémákkal, ill. figyelembe kell venni az esetleges egyéni érzékenységeket. És akkor még nem is beszéltünk az összetevőkről, amelyeken áll vagy bukik egy termék hatékonysága.

Tanácsos kerülni a kőolajszármazékokat, alkoholt, parfümöt és adalékanyagokat tartalmazó készítményeket. A drága termék nem feltétlenül jobb – egy hozzáértő szakember viszont segíthet eligazodni a választékban és egyéni megoldást tud kínálni.

Sokan rendszertelenül használják a kozmetikumokat – csak szükség szerint, vagy akkor, ha a probléma már megjelent. Kérlek, segíts olvasóinknak azzal, hogy vázolod egy arcápolási rutin lépéseit kezdők számára!

Az otthoni ápolást nem kell túlbonyolítani, a rendszeresség lényegesebb. Az otthoni ápolást három lépésre szűkíteném, reggel és este.

  • Reggel az első lépés a lemosás legyen, majd a megfelelő vitaminok pótlása szérummal, végül a fényvédelem.
  • Estére szintén lemosás, heti három-négy alkalommal maszk vagy bőrradír a sejtek regenerálódása érdekében, majd egy jó összetételű éjszakai krém, ami után reggel garantáltan kétszer nézünk vissza a tükörbe.

Miért fontos a fényvédő használata akkor is, ha szinte egész nap bent tartózkodunk?

A fényvédő egy jó minőségű, nappali hidratáló krém, amely nem összekeverendő a naptejjel. Számos kutatás bizonyítja, hogy a napfény mellett, az úgynevezett HEV-fény (kék fény) is károsítja bőrünk élettani funkcióit. Ez az a fény, amit bőrünk az elektronikai eszközök által kap. Ha tehát egész nap bent ülünk a számítógép, telefon, TV előtt és nem védekezünk megfelelően ellene, akkor lényegében egész nap roncsoljuk bőrünket. Az a tanácsom, hogyha csak egy termékbe tudtok beruházni, az egy minőségi fényvédő legyen.

Végezetül, kérlek mesélj kicsit a frissen bevezetett online tanácsadásról. Hogyan érhetnek el Téged az érdeklődők?

A somorjai Yasmine Beauty & Harmony szalonban arra törekszünk, hogy új és meglévő ügyfeleinket ebben a speciális helyzetben is segíteni tudjuk. Ezért online konzultáció formájában, most is rendelkezésre állunk. Ennek során én, mint kozmetikus lehetőséget kapok betekinteni vendégem életmódjába, egészségügyi állapotába, bőrápolási szokásaiba, visszatérő problémáiba. A tanácsadás során egy teljes kezelési tervet állítok fel, az Image Skincare orvos-esztétikai termékeire építve.

A Yasmine Beauty by Anita Miklos Facebook-oldalán ez a lehetőség mindenki számára elérhető, hétköznapokon 09:00-14:00 óra között. Keressetek bizalommal!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább